Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak se zbavit kuřího oka? Vsaďte na sůl, cibuli a kokosový olej!

  • Oteklé nohy jsou v létě mnohem častější, nejen kvůli teplému počasí, ale lidé více cestují a tráví čas v sedě, s nohami svěšenými dolu.
    29. března 2018 | 10:54

    Nejsou jen estetickým problémem, dokážou také bolestivě potrápit a dost znepříjemnit chůzi. Nepříjemná kuří oka vzniknou na chodidlech nejčastěji jako následek špatně zvolené obuvi. Jak na ně?

  • Nepleťte si kuří oko s bradavicí

    Při nošení podpatků hrozí větší riziko úrazů kotníků.
    Autor: Shutterstock.com

    Nekvalitní materiál nebo chybně zvolené velikosti nebo tvar bot (například lodičky na podpatku s příliš úzkou špičkou nebo páskové sandály, které dřou či kloužou a tlačí na kůži), to jsou nejčastější příčiny vzniku kuřích ok. Jde vlastně o odumřelou a zrohovatělou kůži, která vytvoří ložiska v místech, kde dochází při chůzi k velkému tlaku a silnému tření. Nejvíce se proto vyskytují na vystupujících kostech, tedy na kloubech prstů. Pozor, nespleťte si kuří oko s bradavicí. Na rozdíl od ní nejsou kuří oka přenosná a při snaze o odstranění nekrvácí. Bradavice je ztvrdlá zesílená kůže, většinou kruhového tvaru a vzniká jako důsledek virové nákazy.

  • Bolest při každém kroku

    Jestli často nosíte podpatky, můžete si zadělat na osteoartrózu. Je to totiž velký nápor na kolena.
    Autor: Shutterstock.com

    Rozlišujeme tvrdá kuří oka, která mají tendenci se vytvářet zejména na plosce chodidla nebo těsně nad klouby (nad zakřivením) prstů na nohou, a měkká kuří oka, která vznikají v prostoru mezi jednotlivými prsty. V obou případech je ale hlavním viníkem špatná obuv. Může jít o bolestivé útvary, které mají většinou nažloutlou nebo žlutošedou barvu a dosahují v některých případech velikosti až 15 milimetrů. Ložiska kuřích ok sice vystupují nad povrch kůže, zároveň jsou ale vtlačena pod povrch, kde se dotýkají nervů v podkoží a dráždí je, zároveň tlačí na kost, což způsobuje velké komplikace a bolest při chůzi.

  • Existuje prevence?

    Nevěříte na zázraky? Zkuste su jok a začnete.
    Autor: profimedia.cz

    Můžete nějak zamezit tomu, aby se na vašich nohou kuří oka objevovala? Alespoň občas potrápí snad každého. Poměrně účinnou prevencí jsou ale nošení kvalitní, pohodlné a velikostně odpovídající obuvi z měkkých a prodyšných materiálů, pravidelná pedikúra spojená s obrušováním ztvrdlé kůže pemzou nebo jemnou bruskou. Velkou službu udělají gelové nebo ortopedické vložky do bot, seženete je v každé dobré prodejně obuvi, lékárně nebo zdravotních potřebách. Pomůže také jemná večerní masáž chodidel s peelingem (prodávají se různé druhy určené pro unavené nohy, případně si můžete vyrobit vlastní směs: smíchejte dvě lžíce olivového nebo kokosového oleje se dvěma lžícemi hnědého třtinového cukru nebo hrubé mořské soli). Jednoduše řečeno, snažte se, aby kůže na vašich chodidlech zůstala měkká a nepřipomínala struhadlo. Pro změkčení kůže se osvědčily také potírání citronovou šťávou nebo horké koupele ve vodě smíchané s mořskou solí nebo mandlovým či levandulovým olejem (koupel by měla trvat alespoň 15 minut).

  • První pomoc

    Krásné nohy jsou základ! Dopřejte jim po zimě neodkladnou péči a připravte je do letních sandálků!
    Autor: Archiv firmy CCC

    Pro okamžitou úlevu dobře poslouží měkké gelové náplasti, které jednoduše nalepíte na postižené místo a seženete v každé lékárně. Ve většině jsou napuštěny kyselinou salicylovou, případně podobnou účinnou látkou, která dokáže (při pravidelné aplikaci) kuří oko zničit. Pokud hledáte pomoc v přírodě, vyzkoušejte čerstvý jasmínový květ. Rozemelte ho nebo utlučte v hmoždíři na bylinky na kaši a směs pak natřete na postižené místo. Přelepte leukoplastí (nejlépe voděodolnou) a po několika dnech vyměňte za novou. Postup opakujte do té doby, dokud kuří oko nezmizí (obvykle stačí třikrát až čtyřikrát). Jednou z prastarých rad našich babiček je také plátek cibule, který večer přilepíte na kuří oko a necháte do rána působit. Ráno pak nohu osprchujete teplou vodou. Zhruba po týdnu se jádro kuřího oka samo oddělí od ztvrdlé kůže.

  • V rukou odborníka

    a
    Autor: profimedia.cz

    Léčba pokročilejších kuřích ok, na která vám již síly nestačí, patří do rukou zkušené pedikérky, případně lékaře – dermatologa. Odstranění je poměrně razantní a nutno říct, že i dost bolestivé – kuří oko se seřízne skalpelem nebo ostrou žiletkou a přelepí náplastí speciálně určenou na kuří oka. Nějaký čas pak musíte postižené místo pravidelně potírat mastí s léčivými složkami. Existuje ještě modernější řešení, a to formou laserového zákroku.

     

     

     

Autor: Simona Procházková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...