10 potravin, které možná neznáte a rozhodně stojí za to je vyzkoušet!

26. června 2012 | 06:33

Nebojte se v kuchyni experimentovat a vyzkoušejte neokoukané suroviny. Víte, jak se vaří robi, nebo jak použít karob? Seznamte se!

Adzuki

Neboli malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí pocházejí z Číny a říká se jim "královny fazolí".

Údajně pomáhají při ledvinových onemocněních a jsou plné  bílkovin a vápníku.

Při jejich přípravě nepoužívejte příliš aromatická dochucovadla, která by překrývala chuť samotných fazolí.

Jsou vhodné např. k přípravě hustých polévek.

Arborio

Střednězrnná rýže s velkým množstvím škrobu má svůj domov v Itálii.

Má kašovitou konzistenci, přesto zůstává při vaření pevná na skus a proto se výborně hodí např.

K přípravě pravého italského risotta a rýžových pudinků.

 

Čufa

Je původem ze Španělska, se vám na první pohled asi nezalíbí.

Drobná podzemní hlíza hnědé barvy a se zvrásněným povrchem připomíná seschlý oříšek.

Vašemu zdraví ale prospěje vysokým obsahem vlákniny, minerálů, proteinů a přírodního cukru.

Navíc je zcela bez lepku. Čerstvou ji můžete zobat ke svačině nebo přidat do oblíbených müsli.

V obchodech najdete čufa mouku, olej nebo paštiky.

Bulgur

Je to lehce stravitelná předvařená celozrnná pšenice, která vyžaduje jen minimální tepelnou úpravu.

Stačí nechat nabobtnat ve vroucí vodě.

Použít ho můžete jako přílohu např. místo rýže, skvělý je v salátech i polévkách.

Vyznačuje se vysokým obsahem vlákniny.

Hraška

Jde čistě přírodní hrachovo – obilninovou směs s velkým božstvím vlákniny, hořčíku a kvalitních bílkovin.

Neobsahuje lepek ani cholesterol a seženete ji ve třech chuťových variacích.

Jde unikátní český výrobek, kterým můžete v jídle nahradit vajíčka.

Využijete ji při přípravě těst, na zahuštění omáček a polévek nebo na obalování.

Karob

Je známý také jako svatojánský chléb, se používá jako zdravější náhrada kakaa a čokolády.

Jde o plody středozemního keře a seženete ho v práškové podobě nebo jako součást dezertů a sladkostí.

Neobsahuje kofein, naopak je bohatý na bílkoviny, vápník a železo.

Oceníte ho při jakékoliv dietě, je minimálně tučný.

Miso

Je to pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Může být světlá, tmavá, hladká nebo hrubá.

bsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, esenciální oleje a řadu vitaminů a minerálů.

Perfektně se hodí k ochucení pomazánek, polévek a omáček.

Robi

Určitě jej znají všechny vegetariánky. Speciálně připravená směs rostlinných bílkovin, která se svou chutí, konzistencí i vzhledem podobá masu, se používá jako jeho náhrada. Je lehce stravitelná a neobsahuje žádný tuk.

Příprava je snadná a rychlá, nemáčí se, při tepelné úpravě nezmenšuje objem, neztrácí tvar ani strukturu. Upravujte stejně jako maso - vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek.

Tempeh

Zdravá lahůdka se používá jako náhražka sýru nebo masa. Jde o sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou.

Pochází z ostrova Jáva a vzniká fermentací sójových bobů.

Pyšní se vysokým obsahem proteinů, vlákniny a vitaminů. Možná si budete muset zvyknout na jeho intenzivnější aroma.

Zachutná vám vařený, gratinovaný i dušený.

Tofu

Vyrábí se ze sojových bobů, srážením sojového mléka.

V obchodech narazíte na tofu sýry, pomazánky, salámy, paštiky, tvarohy i dezerty.

Přírodní tofu můžete péct, vařit i smažit, běžně jsou k dostání i ochucené varianty, např. uzené.

Autor: sim, Kbak
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile