Zdraví

10 potravin, které možná neznáte a rozhodně stojí za to je vyzkoušet!

I neobvyklé potraviny stojí za pokus, třeba jim přijdete na chuť.

I neobvyklé potraviny stojí za pokus, třeba jim přijdete na chuť.
Foto: profimedia.cz

Fotogalerie

10 fotografií

26. června 2012 | 06:33
Sdílej na facebooku

Nebojte se v kuchyni experimentovat a vyzkoušejte neokoukané suroviny. Víte, jak se vaří robi, nebo jak použít karob? Seznamte se!

Adzuki

Neboli malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí pocházejí z Číny a říká se jim "královny fazolí".

Údajně pomáhají při ledvinových onemocněních a jsou plné  bílkovin a vápníku.

Při jejich přípravě nepoužívejte příliš aromatická dochucovadla, která by překrývala chuť samotných fazolí.

Jsou vhodné např. k přípravě hustých polévek.

Arborio

Střednězrnná rýže s velkým množstvím škrobu má svůj domov v Itálii.

Má kašovitou konzistenci, přesto zůstává při vaření pevná na skus a proto se výborně hodí např.

K přípravě pravého italského risotta a rýžových pudinků.

 

Čufa

Je původem ze Španělska, se vám na první pohled asi nezalíbí.

Drobná podzemní hlíza hnědé barvy a se zvrásněným povrchem připomíná seschlý oříšek.

Vašemu zdraví ale prospěje vysokým obsahem vlákniny, minerálů, proteinů a přírodního cukru.

Navíc je zcela bez lepku. Čerstvou ji můžete zobat ke svačině nebo přidat do oblíbených müsli.

V obchodech najdete čufa mouku, olej nebo paštiky.

Bulgur

Je to lehce stravitelná předvařená celozrnná pšenice, která vyžaduje jen minimální tepelnou úpravu.

Stačí nechat nabobtnat ve vroucí vodě.

Použít ho můžete jako přílohu např. místo rýže, skvělý je v salátech i polévkách.

Vyznačuje se vysokým obsahem vlákniny.

Hraška

Jde čistě přírodní hrachovo – obilninovou směs s velkým božstvím vlákniny, hořčíku a kvalitních bílkovin.

Neobsahuje lepek ani cholesterol a seženete ji ve třech chuťových variacích.

Jde unikátní český výrobek, kterým můžete v jídle nahradit vajíčka.

Využijete ji při přípravě těst, na zahuštění omáček a polévek nebo na obalování.

Karob

Je známý také jako svatojánský chléb, se používá jako zdravější náhrada kakaa a čokolády.

Jde o plody středozemního keře a seženete ho v práškové podobě nebo jako součást dezertů a sladkostí.

Neobsahuje kofein, naopak je bohatý na bílkoviny, vápník a železo.

Oceníte ho při jakékoliv dietě, je minimálně tučný.

Miso

Je to pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Může být světlá, tmavá, hladká nebo hrubá.

bsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, esenciální oleje a řadu vitaminů a minerálů.

Perfektně se hodí k ochucení pomazánek, polévek a omáček.

Robi

Určitě jej znají všechny vegetariánky. Speciálně připravená směs rostlinných bílkovin, která se svou chutí, konzistencí i vzhledem podobá masu, se používá jako jeho náhrada. Je lehce stravitelná a neobsahuje žádný tuk.

Příprava je snadná a rychlá, nemáčí se, při tepelné úpravě nezmenšuje objem, neztrácí tvar ani strukturu. Upravujte stejně jako maso - vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek.

Tempeh

Zdravá lahůdka se používá jako náhražka sýru nebo masa. Jde o sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou.

Pochází z ostrova Jáva a vzniká fermentací sójových bobů.

Pyšní se vysokým obsahem proteinů, vlákniny a vitaminů. Možná si budete muset zvyknout na jeho intenzivnější aroma.

Zachutná vám vařený, gratinovaný i dušený.

Tofu

Vyrábí se ze sojových bobů, srážením sojového mléka.

V obchodech narazíte na tofu sýry, pomazánky, salámy, paštiky, tvarohy i dezerty.

Přírodní tofu můžete péct, vařit i smažit, běžně jsou k dostání i ochucené varianty, např. uzené.

Superpotraviny roku 2012: 10 ingrediencí, které vám prodlouží život

Superpotraviny roku 2012: 10 ingrediencí, které vám prodlouží život

V jednu chvíli všichni šílí po plodech goji, které jsou snad lékem na všechno, na to jsou hitem plody palmy acai, po nichž se má zaručeně hubnout.…celý článek

Autor: sim, Kbak
Sdílej na facebooku
Horoskopy

Diskuse ke článku

 

Další články z kategorie

Češi mají nemocná játra! Může za to alkohol a léky na bolest

Češi mají nemocná játra! Může za to alkohol a léky na bolest

Skoro polovina české populace má problémy s játry a přitom to netuší. Nejvíce ohrožení jsou muži nad 50 let.celý článek

Podpora onkologické léčby

Podpora onkologické léčby

V současné době vychází nová kniha určená všem, kteří chtějí jednoduchým způsobem vylepšit svoje zdraví.celý článek

Nehubnete? 5 věcí, které děláte špatně!

Nehubnete? 5 věcí, které děláte špatně!

Následující chyby můžete snadno napravit – a vyplatí se, uvidíte. Co možná děláte špatně a jak to změnit?celý článek

Velikonoční sladkosti pro děti – odměna, nebo trest?

Velikonoční sladkosti pro děti – odměna, nebo trest?

V České republice se ročně zkonzumuje neuvěřitelných šedesít tisíc tun čokolády, což je zhruba 6 kilogramů na osobu. Čokoládu neodmítne skoro žádný…celý článek

Ploché bříško za 30 minut denně: Stačí opakovat účinné cviky!

Ploché bříško za 30 minut denně: Stačí opakovat účinné cviky!

Po plochém bříšku touží pravděpodobně každá z nás. Ale jak toho docílit? Podle osobního trenéra celebrit Ricarda Maceda stačí denně zařadit soubor…celý článek

Deprese je v módě: Čechů na antidepresivech rapidně přibývá

Deprese je v módě: Čechů na antidepresivech rapidně přibývá

Stále více lidí řeší stres a nespokojenost osvědčenou pilulkou. V loňském roce Češi spotřebovali o 4,8 milionu léčiv více než v roce 1989. Čím je tato…celý článek

Nechte si svá kila navíc: Štíhlost není zdravá

Nechte si svá kila navíc: Štíhlost není zdravá

Z každého časopisu na vás vykoukne modelka s mini konfekční velikostí, závidíte hubeným kolegyním v práci a pláčete při pohledu do zrcadla, které ukazuje…celý článek

Víte, co jíte? Pozor na uzené, je plné vody a sušené krve!

Víte, co jíte? Pozor na uzené, je plné vody a sušené krve!

Uzená kýta, krkovice, bůček, plec... Bez téhle typické české speciality si Velikonoce snad ani nedokážeme představit. Nádivka by nám bez něj asi moc…celý článek

Šokující zjištění! Rakovina u žen souvisí s věkem otce při jejich početí

Šokující zjištění! Rakovina u žen souvisí s věkem otce při jejich početí

Provedené výzkumy hovoří jasně. Stáří otce v době početí jeho dcery může ovlivnit skutečnost, že v dospělosti onemocní rakovinou prsu, vaječníků nebo…celý článek

Mateřská znaménka: Je čas si je nechat zkontrolovat

Mateřská znaménka: Je čas si je nechat zkontrolovat

Nejlepší čas, kdy si nechat zkontrolovat znaménka na kůži je před létem a protože letos přišlo teplé počasí mnohem dříve, neváhejte s tím.celý článek