Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk odhalil skandál: V BIO potravinách je chemie! A úřadům je to fuk

30. července 2012 | 05:00

Kupujete si potraviny s označením bio, protože věříte, že je v nich jen čistá příroda? Nebuďte zbytečně důvěřiví! V bio výrobcích jsou éčka, která můžou škodit zdraví.

Spotřebitelé jsou ochotni za bio výrobky, které dnes už běžně seženou v řetězcích potravin nebo drogeriích, zaplatit i o polovinu vyšší cenu. Vždyť jsou přece tak zdravé, proč je tedy pravidelně nekupovat i dětem? Jenže! Jak Blesku potvrdila Evropská komise, i ve zdánlivě přírodních potravinách mohou být aditiva neboli éčka.

„Seznam látek, jejichž použití je za určitých podmínek povoleno, aniž by konečný výrobek přišel o možnost nést označení bio, je uvedený v nařízení Evropské komise,“ říká Martin Stašek ze Zastoupení Evropské komise v ČR. To potvrzuje i Jiří Žáček z ministerstva zemědělství: „Legislativa, která se používá ve všech členských státech EU, mimo jiné stanoví pomocné látky a sloučeniny, které jsou v biopotravinách povoleny, včetně množství.“ Povolené množství chemie v ekologických výrobcích je až 5 %.

A tak se do bio uzenin a masných výrobků vesele přidávají dusitany, do bio vína a sušeného ovoce siřičitany a do dětských bio sušenek uhličitany. „Zcela zásadně s tím nesouhlasím, neboť takto přiotrávené potraviny by neměly spadat pod označení bio. Úředníci v Bruselu mají zjevně jiný názor nebo byli kýmsi přesvědčeni. Takže nezbývá než také u biopotravin kontrolovat složení a takové, které obsahují nevhodná aditiva, zcela zásadně odmítat. Nic jiného na výrobce neplatí,“ říká rozhořčeně odborník na chemii v jídle Vít Syrový, kterému se přezdívá doktor Éčko.

Jakou chemii v bio potravinách vláda schválila?

  • dusitan sodný (E250)– v uzeninách a masných výrobcích

Nežádoucí účinky: konzumace většího množství dusitanů může vést k problémům, jako jsou např. bolesti břicha, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku, závratě

  • oxid siřičitý (E220) – ve vínech, v sektech,v sušeném ovoci, v müsli

Nežádoucí účinky: bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu

  • dusičnan draselný(E252) – ve sledích, šprotech, tvrdých a polotvrdých sýrech

Nežádoucí účinky: u citlivých lidí může způsobit závratě, bolesti hlavy, potíže s dýcháním, a kožní vyrážky

  • uhličitan amonný (E503) – v sušenkách, oplatkách, perníkách, slaných tyčinkách

Nežádoucí účinky: vyšší množství látky může způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle

  • disiřičitan draselný (E224) – v sušeném ovoci, víně, nápojích, octu, výrobcích z brambor

Nežádoucí účinky: je silně alergizující

  • kyselina chlorovodíková (E507) – v tvrdých sýrech jako Gouda, Eidam, Friese, v pernících

Nežádoucí účinky: přestože jde o silnou žíravinu, v koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná

Pozor i na potraviny ze zdravé výživy!

Rádi zavítáte do prodejen se zdravou výživou? I tam dávejte pozor na to, co kupujete. Vyplatí se mít oči na stopkách a opravdu pečlivě číst etikety.

I když byste nejspíš čekali, že potraviny z těchto krámků budou přírodní a zdravé, mnohdy v nich najdete plno chemie. Umělá zahušťovadla, dochucovadla a zvýrazňovače chuti, aromata, konzervanty. Redaktorka Blesku náhodně vybrala tři produkty a nestačila se divit. V chipsech pro děti s mořskou řasou je guanylan (E627) a inosian (E631) sodný, který může způsobovat alergie. Ve vídeňských minipárcích, které mají přelepku »bez glutamátu«, se zase objevují regulátory kyselosti (E330) a emulgátory (E471). V provensálské svačince jsme zase našli stabilizátor a zahušťovadlo xanthan (E415) a šokující byl i poslední úlovek – ševcovský salát, který je napěchovaný benzoanem sodným (E211), sorbanem draselným(E202) nebo acetátem fosfátu škrobu (E1414).

Autor: Eva Fraňková, lmk