Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pozor! 9 příznaků rakoviny, které byste neměli nikdy ignorovat

  • Jedním z příznaků rakoviny mohou být i otoky nohou.
    10. února 2016 | 06:00

    Bulka v prsu, zvětšené mateřské znaménko nebo silné bolesti. Tyto příznaky rakoviny nejsou pro nikoho překvapivé a většinou člověk co nejdříve vyhledá lékařskou pomoc. Jenže pak se mohou také objevit takové příznaky, které byste si rozhodně s rakovinou nespojili. A to je problém. S dobou vyčkávání se totiž snižuje šance na úplné vyléčení. Nicméně všechna tato znamení berte jako jeden z možných příznaků, ne hned diagnózu. 

  • Chronická únava

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když únava je obecně brána jako naprosto normální věc, hlavně v dnešním moderním světě, měli bychom přece jen zbystřit. Ne vždy totiž pochází z nevyspání nebo nadměrné fyzické aktivity. A tak únava, která neodeznívá ani při dostatečném spánku, může být příznakem leukemie, rakoviny tlustého střeva nebo žaludku. V případě tlustého střeva mohou být doprovodnými příznaky i nejrůznější trávicí potíže, jako jsou krev ve stolici, zácpa, nebo naopak průjem, zvracení nebo bolestivé křeče. U leukemie člověk na sobě může zpozorovat také zvětšené uzliny a celkovou slabost. 
    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič
  • Nevysvětlitelný úbytek na váze

    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, kdo by to nebral – zhubnout o nějaká ta kila? Ale za jakých okolností! Třeba právě rakovina není úplně ten důvod, proč bychom si přáli kupovat oblečení o velikost menší. Hubnutí je ale jeden z příznaků nádorového onemocnění jícnu, slinivky břišní nebo žaludku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy nezměníte nic na svém životním stylu, a přesto začnete hubnout. Jde totiž o jedno z raných stadií.
  • Bolest

    Jestliže trpíte bolestmi zad déle, jak tři měsíce, měli byste navštívit lékaře. Může jít o zánětlivé onemocnění.
    Autor: Profimedia.cz
    Bolest by tedy člověk neměl podceňovat v žádném případě, vždy totiž signalizuje, že něco v našem těle není v pořádku. Ovšem často se za ní skrývá něco naprosto neškodného, jako jsou skřípnutý nerv nebo natažené svaly. Jestli ale neodezní práškem proti bolesti nebo se opakovaně vrací, bude to asi vážnější problém. Trvalé bolesti zad mohou signalizovat rakovinu vaječníků nebo tlustého střeva, bolesti hlavy zase nádor mozku. 
    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič
  • Bulky pod kůží

    Samovyšetření prsu může odhalit rakovinu včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Bulky jsou spojovány s rakovinou prsou nebo varlat, objevit se ale můžou v jakékoliv části těla, kde je měkká tkáň, bez ohledu na pohlaví. A tak ať už se objeví kdekoliv, řekněte o tom svému lékaři. Může jít samozřejmě jen o neškodnou tukovou bulku, ale proč to podceňovat? 
  • Oteklé nohy

    Oteklé nohy mohou značit i rakovinu děložního čípku.
    Autor: Shutterstock.com
    Nohy nahoru, studený zábal a čekat, až splasknou. Kdo měl někdy oteklé nohy, ví, o čem je řeč. Tento stav bývá způsoben nadměrným zadržováním vody v těle nebo dlouhým stáním třeba v zaměstnání. Proto jsou oteklé nohy jedním z nejčastěji podceňovaných příznaků nádorového onemocnění u žen – s rakovinou si to spojí málokdo. Pokud je to doprovázeno ještě výtokem z pochvy nebo bolestmi v podbřišku, může jít o rakovinu děložního čípku.
  • Bílé skvrny v ústech

    Autor: Shutterstock.com
    Nejsou to afty, ale mnohem větší skvrny, které se objevují v dutině ústní, na sliznici, na dásních nebo jazyce. Říká se tomu leukoplakie. Stejně jako u ostatních příznaků, ani v tomto případě nemusí jít hned o rakovinu. Podle některých odborníků jde ale o prekancerózní stav, který by vás neměl nechat chladnými. Jestli tedy v ústech bílé fleky objevíte, jděte k lékaři. Zvláště pokud jste kuřák a různé anomálie se vám v ústech objevují častěji. 
  • Změny na pokožce

    Bronzovou pleť nemusíte mít jen z opálení.
    Autor: Shutterstock.com
    Rakovina kůže je v naší populaci skutečně častým nádorovým onemocněním, ale často také hodně podceňovaným. Ať už jde třeba o zarudlou pokožku nebo temnější znaménko, lidé to přisuzují spálení na sluníčku, případně věku, který se na pokožce podepisuje poměrně čitelně. Jenže i to mohou být příznaky rakoviny kůže. Dejte si pozor, ať se to týká jakýchkoliv změn na vaší kůži, nikdy je nepodceňujte. Častým příkladem je zvětšené znaménko – nebo změna jeho barvy. 
  • Jiné vyprazdňování

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jde o malou nebo velkou potřebu, změna denního harmonogramu chození na záchod se vám snaží říct, že něco není v pořádku. Ano, časté chození na malou může být také příznakem zánětu močových cest. Ale také rakoviny prostaty nebo právě močového měchýře. V případě, když chodíte častěji, nebo naopak vůbec na velkou nebo když se ve stolici objevuje krev, může jít o rakovinu tlustého střeva. 
  • Dlouhotrvající horečka

    Vysoká horečka nemusí být pouze příznakem chřipky nebo angíny.
    Autor: Shutterstock.com
    Dostat horečku není nic těžkého. Kolikrát stačí se jen trochu nachladit a rtuť teploměru zásadně povyskočí. Ale stejně rychle, jak stoupla, tak i klesne. A stejné je to i u různých virových a bakteriálních onemocnění, jako jsou chřipka nebo angína. Ve chvíli, kdy se tělo zbaví nemoci, horečka odezní. V případě, kdy se vás ale stále drží, může jít o rakovinu lymfatických žláz nebo leukemii. Tělo se totiž s touto agresivní "infekcí" snaží bojovat.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...