Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás pohlavní styk? 6 příčin, čím by to mohlo být!

  • Pokud si chcete sex skutečně užít, nechte všechny problémy za dveřmi ložnice. I ty mohou za bolestivý pohlavní styk.
    17. února 2015 | 14:00

    Sex byl pro vás vždy maximálním požitkem a nikdy vás netrápily žádné nepříjemnosti s tím spojené. Až teď. Najednou se z příjemné aktivity stává nepříjemná situace, kterou nezachrání ani vidina rozkoše. Čím to je, že při sexu najednou cítíte bolest? 

  • Vaginismus

    Vaginismus postihuje spíše mladší ženy, které se ocitnou za začátku sexuální cesty životem, a jde o fyzický problém, který je potřeba řešit s lékařem. Objevit se ale může i u sexuálně aktivních žen. Jde o bolestivé stahy poševních svalů, při kterých nemůže mužský úd proniknout do pochvy. Způsobeny jsou ve většině případů psychickou poruchou či nepohodou. To může být způsobeno problémy s partnerem nebo strachem z pohlavního styku. Případně může být žena blokována špatnými zkušenostmi nebo paradoxně i strachem z bolesti při sexu.
    http://prozeny.blesk.cz/domaci-lekar/nemoci-priznaky
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy

    Lékař by v takovém případě měl zkontrolovat, zda není bolest způsobena nějakou anomálií. Pokud ne, žena by se měla snažit co nejvíce psychicky relaxovat, aby se od toho oprostila, trénovat poševní svalstvo a zkoušet si to sama na sobě tím, že si do pochvy strčí ze začátku třeba jen jeden dva prsty. 

    Problémy mezi partnery mohou vést k vaginismu.
    Autor: profimedia.cz
  • Vaginální infekce

    Kvasinková infekce může být skutečně nepříjemná.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravda, bolest při pohlavním styku je pouze jedním z příznaků vaginální infekce. Ale možná právě ta může být poslední kapkou v moři vašich nejistot o tom, zda skutečně jde o infekci, či nikoliv. Kromě toho lze kandidózu poznat i podle bílého povlaku na stydkých pyscích nebo jejich zarudnutí a mírného otoku. Kromě toho kandidóza také velmi svědí a mimo bolestivého pohlavního styku můžete obtíže pozorovat i při čůrání. 

    Pokud máte pocit, že u vás může jít skutečně o vaginální infekci, neváhejte a navštivte svého gynekologa, který provede vyšetření. Měl by vám udělat stěr a vzorek poslat na kultivaci, kde bude zjištěn přesný druh infekce. Léčba probíhá buď lokálně, pomocí mastiček, vodiček, gelů a čípků, nebo centrálně pomocí léků. V případě, kdy by se vám infekce měla často vracet, bude muset léčbu podstoupit i váš sexuální partner.

  • Problémy s děložním čípkem

    Za vším hledej chlapa! To platí v případě, kdy je bolestivý sex způsoben nějakým z problémů s děložním čípkem. Bolest se totiž objevuje ve chvíli, kdy muž svým penisem na čípek naráží, a tím ho dráždí, nebo tehdy, pokud má žena rakovinu děložního čípku. U ní, na rozdíl od ostatních druhů karcinomních onemocnění, známe přesnou příčinu. Jsou to HPV viry, které ji mají na svědomí. A ty jsou přenášeny během častého a nechráněného pohlavního styku. 

    V každém případě, pokud máte bolestivý sex, navštivte svého lékaře a problémy s ním proberte. Pokud je bolest způsobena příliš vášnivým a tvrdým sexem, postačí trochu zjemnit nebo změnit polohu. Pokud lékař potvrdí výskyt HPV virů, zvolí nejvhodnější léčbu. 

    muž, žena, sex, kondom
    Autor: Shutterstock
  • Cysta na vaječníku

    Ženy, které kouří, jsou dvakrát náchylnější k cystám na vaječnících.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato bolest je poměrně specifická a projevuje se jako bodavá bolest na pravé nebo levé straně pánve. Jestli trochu víte, o čem mluvíme, pak se příliš nezdržujte a navštivte svého gynekologa. Ve většině případů je právě tato bolest způsobena cystou na vaječníku. Není radno ji podceňovat, mohlo by totiž dojít k infekci, která nezřídkakdy končí infekcí způsobující následnou neplodnost. Cysty na vaječnících se mnohem častěji objevují u kuřaček, takže si svou příští cigaretu raději rozmyslete.
  • Drhne to

    K bolesti dochází i ve chvíli, kdy nejste dostatečně "vlhká", a nedopřejete tak partnerovi pohodlnou cestu do nitra vašeho lůna. Dochází k tomu z mnoha důvodů, ať už je to psychická nepohoda, stres nebo třeba vyšší věk a s ním spojená menopauza. V té době totiž tělo přestává pomalu produkovat některé ženské hormony, které zajišťují právě vlhkost pochvy. 

    Není třeba zoufat, tento malý problém lze pohodlně odstranit pomocí lubrikačních gelů. Rozhodně se není za co stydět, naopak vám může zpříjemnit váš sexuální zážitek. Nikdy se ale nesnažte prorazit i přes to, že nejste dostatečně vlhká. Mohla byste se uvnitř poranit, způsobit si oděrky, což může vést k následným infekcím. 

    Autor: profimedia.cz
  • Sexuálně přenosné choroby

    Bolest při sexu je také jedním z nejčastějších příznaků pohlavních chorob, ať už jsou to kapavka, chlamydie, syfilis nebo pohlavní herpes. V každém případě tyto choroby s sebou nesou řadu dalších, mnohem zjevnějších příznaků, které bývají viditelné i na první pohled. Této bolesti se ale dá docela dobře předejít, a to dostatečnou bariérovou ochranou, pokud máte sex s člověkem, kterého neznáte dostatečně dobře.
    Muži volí větší prezervativy, než potřebují.
    Autor: shuterstock.com

Diskuse ke článku
.