Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co by vám gynekolog neměl zatajit o antikoncepci

Správný gynekolog by s vámi měl diskutovat o možných alternativách antikoncepce.
7. listopadu 2014 | 06:00

Zubní kartáček, pasta, hřeben, kosmetika, a hlavně nezapomenout na prášky!!! Tento seznam visí v hlavě mnoha ženám, které se chystají z domova na více, než čtyřiadvacet hodin. Většina českých žen má totiž zkušenost pouze s hormonálními pilulkami, ačkoliv škála dostupné antikoncepce je mnohem větší. Problém je ale v nedostatečné informovanosti žen.

Mnozí lidé, hlavně ženy, považovali ještě nedávno hormonální antikoncepci za jeden z nejlepších vynálezů vůbec. Když se k první pilulce v šedesátých letech přidaly i boje za prosazení ženských práv, mohlo se zdát, že lidské pokolení brzy vyhyne nikoliv kvůli pádu asteoridu, ale ženské síle. Naštěstí se tak nestalo, ale vliv na společnost to rozhodně mělo. Od zavedení hormonálních pilulek v druhé polovině minulého století začíná stoupat věk matek a naopak se snižuje počet dětí na rodinu.

Každá druhá na prášcích

Dnes jsou pilulky nejčastější ženskou antikoncepcí, užívá ji každá druhá žena. Drtivá většina pacientek je s touto formou ochrany před nechtěným početím spokojena. Ale dalo by se říct, že než by jim skutečně vyhovovala, berou ji spíše z takové pohodlnosti a zvyku. Třetina žen totiž aktuálně uvažuje, že by vyměnila způsob ochrany. Ovšem alarmující je, že až 47 % žen by bylo ochotno změnit svoji antikoncepci, kdyby jim lékař navrhl jinou alternativu. Z toho plyne, že si ženy často ani nejsou vědomy té možnosti zkusit něco jiného.

Podle gynekoložky Vandy Hořejší je to tím, že české ženy jsou zvyklé na to, že posledních dvacet u nás byly k dostání pilulky, na které si ženy zvykly a do určité míry jde i o pohodlí gynekologa. „Žena si přijde pro prášky, lékař se jí zeptá, jestli to funguje a má se dobře. Když žena odpoví, že ano, doktora nenapadne nabídnout jí něco jiného. Nemusí mu hned dojít, že se antikoncepce vyvíjí a jsou tu i jiné alternativy,“ vysvětluje Hořejší.

Chcete tabletu, nebo...?
Gynekolog by vám měl nabídnout i jiné alternativy antikoncepce, než jsou pouze pilulky.
Autor: Shutterstock.com

Gynekolog by se tedy měl své pacientky zeptat, jakou formu antikoncepce chce používat. Pokud tedy ještě žádnou nemá. Pokud už má nějakou ochranu, bylo by vhodné aby, kdykoliv si žena přijde pro nový recept, s ní pohovořil o tom, zda ji třeba nenapadlo něco změnit. A samozřejmě by měl nabídnout ucházející variantu. Třeba otázka „chcete tabletu, nebo chcete slyšet…,“ mnoho žen přiměje k tomu se nad volbou zamyslet.

Samotná antikoncepce je skutečně individální záležitost a ženě by měla být „šita na míru“. Než se rozhodne pro některou z antikoncepcí, měla by nejen sama sobě, ale hlavně svému lékaři položit základní otázky. Ty jsou podle Vandy Hořejší tyto: 

  • Jaká další vyšetření mne čekají a proč?
  • Jaké možnosti antikoncepce u mě přicházejí v úvahu?
  • Jaké jsou výhody a rizika vámi navrhované metody?
  • Musím během užívání dodržovat nějaký speciální režim?
  • Existují nějaké další alternativy kromě metody antikoncepe, kterou mi nabízíte?

Osvobození od denního polykání

Správný gynekolog by vám měl nabídnout i jiné varianty antikoncepce, než jsou pouze pilulky.
Autor: Shutterstock.com
Další, velmi hojně využívanou metodou antikoncepce, je hormonální nitroděložní tělísko. To, narozdíl od pilulek, je mnohem příjemnější a pohodlnější alternativou ochrany před nechtěným těhotenství. „Odbourá se uživatelská chyba, tedy to, že polykají prášky špatně. Navíc jde o depotní, pohodlnou metoda. Nitroděložní tělísko obsahuje pouze progesteron, což je ochranný ženský hormon. Těch ,rizik´ je mnohem méně. Nejdůležitější je to osvobození od denního užívání,“ vysvětluje gynekoložka. Žena si může zvolit, zda chce tělísko na tři, nebo na pět let. Vhodné je i pro mladé slečny od osmnácti let.

Variant antikoncepce je však mnohem více. Exsitují i nehormonální nitroděložní tělísko, antikoncepční injekce, náplasti, nebo vaginální kroužek. Příště, až si půjdete k lékaři pro nový recept na hormonální pilulky, zkuste se svým lékařem zapřést do rozhovoru o tom, zda by pro vás nebyla vhodná a šetrnější jiná metoda.