Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 rad, jak si zachovat vagínu zdravou? Choďte na ostro a používejte kondomy!

  • Dopřejte své vagíně to největší pohodlí, aby byla zdravá.
    3. října 2014 | 06:00

    Svůj ručník v koupelně máte i podepsaný, aby vám ho muž náhodou nezval a neutřel se do něj, myjete se několikrát denně, hlavně tedy intimní partie, na sladké si kvůli zánětům ani nevzpomenete... A stále to není dost co do starosti o vaši vagínu. Aby byla zdravá a v pohodlí, musíte se o ní pořádně starat a vyvarovat se některých činností. Jen tak nebudete trpět nejrůznějšími záněty a zlepší se vám i sexuální život! 

  • Používejte kondom

    Jistě pro vás není novinkou, že používáním kondomů se chráníte před pohlavně přenosnými nemocemi. Poslední studie ale dokázaly, že pokud váš partner používá tuto ochranu, mimo bezpečného sexu vám také udržuje správnou hladinu pH vaší pochvy. Správná kyselost prostředí pak brání před množením kvasinek, které vedou k nejrůznějším zánětům. Takže máte o důvod víc, proč užívat kondom!
    Dokážete si představit, čím vším se naši předkové chránili před početím?
    Autor: Shutterstock.com
  • Dopřejte vagíně bavlnu, nebo úplnou volnost

    Co se týče výběru spodního prádla, bavlna je správnou volbou. Sice jsou krajkové kalhoty mnohem slušivější, bavlněné jsou rozhodně zdravější. Tato tkanina totiž dokáže absorbovat vlhkost, je prodyšná, a tak může vaše vagína pořád dýchat. Proto se na kalhotkách dělá tenký proužek látky, který se snaží nahrati celobavlněné kalhotky. Lékaři doporučují, že pokud se nechystáte na celý den pryč z domu, choďte na ostro a nechte ji tak pořádně vyvětrat.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    Kalhotky
    Autor: Shutterstock.com
  • Posilujte!

    Nemusíte posilovat rovnou celé tělo, aby se z vás nestala Rambova nevěsta, stačí, pokud budete dopřávat pravidelné cviky pánevnímu dnu. Účinek bude hned dvojí. Nejen, že si potom o to více užijete orgasmy, ale také je to skvělá prevence proti úniku moči. Posilovat můžete kdekoliv, na první pohled nikdo nic nepozná a vy pro svoji nejlepší kamarádku uděláte něco dobrého.
    Spalujte kalorie i při koukání na televizi. Jde to snadněji, než si myslíte!
    Autor: shutterstock.com
  • Mlsejte řecký jogurt

    Řecký jogurt je nejen dobrý, ale také plný správných probiotických kultur. Ty napomáhají udržení neutrálního prostření ve vaší vagíně. A zabrání tak propuknutí vaginálním infekcím. Jen pozor, neměl by být slazen. Cukr totiž toto prostředí naopak narušuje a podporuje množení kvasinek. Takže když už hřešit, tak pouze vyjímečně.
    Řecký jogurt
    Autor: Profimedia.cz
  • Každoroční prohlídky

    Ano, dalo by se to považovat téměř za naprostou samozřejmost, ale divily byste se, kolik žen každoroční gynekologické prohlídky zanedbává. Přitom nejde o pouhou zdravotní prohlídku, zda je tam dole vše v pořádku. Gynekolog vás může informovat o nejnovějších léčebných metodách, může s vámi pohovořit o případných možnostech těhotenství (pokud se na dítě v budoucnu chystáte), či s vámi může probrat váš sexuální život, zda je vše v pořádku. Není to tedy pouze o tom, aby se vám podíval mezi nohy. 
    Gynekologické vyšetření rozhodně nezanedbávejte!
    Autor: Shutterstock.com
  • Lubrikujte!

    Tajemství které skrývá ženskost
    Autor: shutterstock
    I když jste doteď lubrikační gel nikdy nepotřebovala, jednou ta chvíle může přijít. A nestyďte se ho použít. Během let se vaginální sekrece snižuje, a to i vlivem některých okolních jevů, jako je časté užívání antihistaminik, antidepresiv, nebo třeba i hormonální antikoncepce. Některé ženy s tím můžou mít problém i po porodu. Proto raději při sexu užívejte lubrikační gely, jinak by se vám v pochvě mohly objevit záděrky, do kterých se pak snadněji dostane infekce. Navíc s lubrikantem může být sex příjemnější.
  • Nepřehánějte to s hygienou

    Jak se říká, všeho moc škodí. A to platí i u ženské hygieny. Ačkoliv můžete mít dojem, že i ona potřebuje dostatek hygieny, takže ji myjete běžnými mýdly, není to pravda. Tyto přípravky totiž narušují neutrální prostřední vagíny a okolí je tak náchylnější k zánětům. Vyberte si tedy některý z prostředků pro intimní hygienu a ten používejte 2 - 3x týdně. Pokud jste náchylná k zánětům, můžete mýdlo, nebo jiný výrobek, používat častěji.
    Relaxační lázeň
    Autor: profimedia.cz
  • Dopřejte jí pohodlí na kole

    Jízda na kole je zábava.
    Autor: profimedia.cz
    Jestliže ráda sednete na kolo a vyrazíte do přírody, patrně se brzy setkáte s nepříjemnými pocity tam dole. Bude vás to bolet, brnět (ne v dobrém slova smyslu) a své vagíně tak ubližujete. Než příště tedy vyrazíte na kolo, pořiďte si předtím vhodnou dámskou cyklistickou výbavu. V prvé řadě by to měly být kalhoty s vycpaným rozkrokem a případně i sedlo uzpůsobené dámskému podvozku. Tyto návyky používejte i když třeba chodíte na spinning.
  • Pozor na antibiotika!

    Pokud vám lékaři stále na něco předepisují antibiotika, tak nejen, že se vůči nim stanete odolná, ale zničíte i některé laktobacily, které udržují vnitřní prostředí vagíny zdravé. Je jasné, že nemůžete vyhazovat recepty s předepsanými antibiotiky, nějaký důvod, proč vám je lékař předepsal, určitě existuje. Snažte se ale laktobacily vytvořit jinou cestou, například pojídáním řeckých jogurtů.
    atb
    Autor: Profimedia.cz
  • Dbejte správných sexuálních zákonů

    Pakliže jste v sexu náruživá a otevřená všemu, dejte tomu s partnerem ale jasná pravidla. Pokud jste měli anální sex, už byste neměli provozovat vaginální, pokud si tedy nevezmete nový kondom. Na penisu se při análním sexu udrží některé bakterie, které se pak zanesou do pochvy. Ovšem není nutné si anální rozkoše odepřít, jen je nutné zvolit to správné pořadí. Tento si schovejte až jako poslední třešničku na dortu vašeho sexu.
    Vyzkoušejte něco nového a vzrušujícícho! Anální sex už není jen výhradou homosexuálů. Právě naopak!
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.