Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zase jsem to nedostala a těhotná nejsem. Tak co se děje?

  • Nedostala jste to, těhotná nejste, tak co se děje?
    22. října 2014 | 06:00

    Nebylo by krásné, kdyby jste měla v kalendáři zakroužkovaný přesný den, kdy dostanete menstruaci a den, kdy vám skončí? Mohla byste si naplánovat dovolenou tak, aby vás tam nečekaná návštěva nepřepadla a nezkazila vám čas, na který jste se tak těšila. Cyklus má sice 28 dnů, ale podle lékařů není neobvyklé, pokud přijde menstruace mezi 24 - 31 dnem. Samozřejmě, s hormonální antikoncepcí je tento cyklus mnohem pravidelnější, ale ne sto procentní. Každopádně fakt, že máte nepravidelnou menstruaci a třeba to ani nedostanete poukazuje na fakt, že ve vašem těle není něco úplně v pořádku.

  • Fyzický stres

    Slyšela jste, že někreré vrcholové sportovkyně nemají menstruaci? To není mýtus, ale realita. Časté cvičení v kombinaci s nízkým obsahem tělesného tuku, neustálý stres z toho, zda je žena dostatečně připravena na sportovní výkon vede k tomu, že mozek přestane produkovat pohlavní hormony. Reaguje tak na fyzické vytížení, při kterém by bylo naprosto nemožné zplodit dítě a během těhotenství ho vyživovat. Dočasně tak tělo vypne přísun hormonů.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv

    Jesltiže víte, že tento fyzický stres brzy skončí, nemusíte to příliš řešit. Pokud byste však nemenstruovala více jak tři měsíce, bylo by vhodné navštívit lékaře. Může totiž dojít k řídnutí kostí, s čím byste obzvláště při sportu mohla mít skutečně problémy.

    Fyzický stres zablokuje produkci ženských hormonů.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nadváha

    Nadváha vám může způsobit i větší potíže než pouze to, že nedopnete své oblíbené džíny. Nadbytek tukových buněk vede ke zvýšení hladiny estrogenu, což v konečném důsledku může způsobit, že se neuvolní vajíčka z vaječníků. Navíc se zvětšuje objem děložní vystýlky, takže vajíčka nemůžou projít. S nadváhou a přílišným uvolňováním ženského hormonu hrozí vyšší riziko vzniku karcinomu endometriózy. Pokud se vám nedaří zhubnout a máte stále problém s menstruací, navštivte svého gynekologa, aby vám předepsal antikoncepci. Ta mimo jiné právě ředí děložní sliznici.
    Váha
    Autor: Profimedia.cz
  • Nízká váha

    Po vysazení prášku může jít dolu pár kilo.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco ženy s nadváhou produkují příliš mnoho estrogenu, ty, které trpí podváhou, mají opačný problém. Tedy jejich tělo vytváří málo estrogenu. Efekt to má ale stejný - neobjeví se menstruace. Aby se uvolnilo vajíčko, je potřeba určitá hladina ženského hormonu. Problém se ale nemusí objevit u žen, které mají dlouhodobě nízkou váhu. Pravděpodobnější je, že se mensturace nepřijde pokud jste ztratila hodně kilo během krátké chvíle. Pokud je váhový úbytek ve zdravé mezi, brzy se srovná i menstruace.
  • Užívání léků na předpis

    Veškeré prášky na předpis, které obsahují hormony štítné žlázy, steroidy nebo antipsychotika (ty uvolňují dopamin), mohou ovlivnit pravidelnou menstruaci. Je důležité si uvědomit, že žádné hormony nefungují samostatně, nedrží se někde o samotě. Dostávají se do krevního oběhu, kde se navzájem potkávají a je jedno, z jaké žlázy jsou produkovány. Navíc některé receptory hormonů mohou mít stejnou podobu jako jiné, takže za sebou mohou být zaměněny.
    Některé léky proti bolesti mohou způsobovat zácpu.
    Autor: Profimedia.cz
  • Pesticidy

    Hormony můžou rozhodit i pesticidy z ovoce a zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Hledáte důvod, proč se dát na dráhu bio? Může to být i nepravidelný menstruační cyklus! Pesticidy fungují v lidském těle podobně, jako hormony. Konkrétně ty naše v těle blokují a zatěžují endokrinní systém, aby správně fungoval. Podle průzkumu totiž ženy, které pracují v zemědělství a přijdou s nimi do styku, mají mnohem nepravidelnější menstruaci, s častým vynecháváním, než ostatní. Pesticidy se ale nevyhnou ani „ženám z města“, které nakupují ovoce v supermarketech a dostatečně ho neumývají.
  • Stres

    Když se na to podíváme z evolučního hlediska, příroda to uzpůsobila tak, abychom neměly děti ve chvílích psychického vytížení a stresu. Tělo si samo dokáže říct, zda je ta vhodá chvíle na otěhotnění. Jestliže jste tedy delší dobu pod nátlakem, tělo se zapne do úsporného režimu, produkuje méně hormonů, takže se vajíčka neuvolňují. Naordinovat klid je sice jednoduché, ale špatně proveditelné. Myslete však na svoje zdraví, které je jednoznačně přednější. Pokud se menstruace nedostaví do třech měsíců, navštivte svého gynekologa.
    Ženy ve stresu neprodukují dostatek hormonů, aby se mohlo uvolnit vajíčko.
    Autor: Shutterstock.com
  • Hormonální antikoncepce

    Mnoho žen používá antikoncepční pilulky právě proto, aby měly menstruaci pravidelnou. Děložní stěna se ale začne ztenčovat, což vede k občasnému špinění, které můžete považovat za nepravidelnou menstruaci. Trvá to nějakou dobu, než se tělo naučí s hormony fungovat, proto o nepravidelnosti cyklu se dá hovořit teprve tak po dvou až třech měsících. Jestliže špiníte dále, přesvěčte se, že prášky berete vždy v podobnou denní dobu. Pilulka stabilizuje výstelku dělohy a hormony ji udržují v rovnováze. 
    Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
    Autor: Shutterstock.com
  • Věk

    I když jste doufala v to, že s vyšším věkem se budou frekvence menstruace snižovat, může vás nemile překvapit opak. Díky posunu vašich hormonům bude menstruace častější, ale méně intenzivnější a kratší. Jakmile se váš cyklus takto urychlí, můžete si být jista, že menopauza se blíží a měsíčků se zbavíte jednou pro vždy!
    S věkem se mění i menstruační cyklus.
    Autor: Shutterstock.com
  • Špatné spací návyky

    Špatné spací návyky se projevují nejen na cekové únavě organismu, ale i na menstruaci. A to není jen u těch dam, které spí málo, ale i u těch, které spí nepravidelně. Jako například zdravotní sestry nebo letušky. Výzkumy odhlalily, že noční směny a dospávání přes den má negativní vliv na cyklus. Rozhozený denní rytmus pak zmate i reprodukční hormony, které způsobují ovulaci a mensturaci. Je jasné, že kvůli menstruaci nemůžete dát výpověď. Ale pokud už musíte spát přes den, zatemněte si místnost a dejte špunty do uší, abyste se pořádně vyspala.
    ....
    Autor: Shutterstock.com
  • Cestujete přes časová pásma

    Naše tělo produkuje hormon melatonin, který působí jako upomínka, že máme jít do postele. Pokud cestujete do jiného časového pásma, melatonin se uvolňuje stejně, jako byste byla doma. Potlačuje tedy v sobě hormon dokud nebude tma, takže se váš spací cyklus úplně rozhodí. Jestliže cestujete jednou za čas nic se neděje, ale pokud se na cestách pohybujete pravidelně, mohl by časový posun rozhodit i hormony stojící za menstruací.
    Časté létání přes časová pásma dokáže rozhodit hormony.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.