Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Končím s hormony! Co se v našem těle děje po vysazení antikoncepce?

  • Vysazení antikoncepce může být v mnoha ohledech přínosné.
    29. září 2014 | 10:00

    Většina žen užívá hormonální antikoncepci dlouhá léta a považují to za naprostou součást života. Do jisté míry si ale neuvědomují, co vše to s jejich tělem dělá a jak moc antikoncepce ovlivňuje některé procesy. Není divu, že vysazení prášků se na ženě musí nutně podepsat. Ne však pouze negativně. Pokud žena přestane brát antikoncepci, pravděpodobně půjdou dolu nějaká ta kila, začne si více užívat sexu a lépe porozumí svému ženskému tělu.

  • Zhoršení průběhu menstruace

    Některé ženy nemají v podstatě jiné možnosti, než antikoncepci začít brát. Jejich menstruace může být natolik silná a bolestivá, že se to nedá vydržet. Ve chvíli, kdy začne brát antikoncepci, tyto stavy odezní. Tělo přestane ovulovat a hormy způsobující tento proces jsou tak potlačeny. Pokud žena vysadí prášky, začne znovu přirozeně ovluovat, což zpustí hormonální tanec, který způsobuje nepříjemné bolestné stavy.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
    Bolestivá menstruace dokáže ženu vyřadit z běžného života.
    Autor: Profimedia.cz

  • Kila půjdou dolů

    Po vysazení prášku může jít dolu pár kilo.
    Autor: Shutterstock.com
    Takové štěstí bohužel nebudou mít všechny ženy, které se rozloučí s hormonální antikoncepcí. U valné části se ale vysazení prášků podepíše i na hmotnosti. Samozřejmě v tom pozitivním směru. V důsledku užívání hormonů není neobvyklé, že jde váha nahoru. Cítíme se totiž uvolněněji, šťastněji, proto si tolik neodpíráme jídlo, na které máme zrovna chuť, aniž bychom si uvědomovaly důsledky. Spousta žen začne tuto ochranu používat v mladém věku, kdy se tělo stále ještě vyvíjí, proto mají látky obsažené v prášcích fatálnější vliv mimo jiné i na přibírání. Hormonální antikoncepce také zadržuje v těle vodu, proto není divné, pokud po slupnutí posledního prášku žena shodí pár kilo.
  • Zmenší se prsa

    Díky estrogenu a progesteronu se vám během užívání hormonální antikoncepce nejspíše zvětšil objem hrudníku. Pokud patříte mezi ty, které to považovaly za radostnou událost, budeme vás muset zklamat. Po vysazení prášku se velikost prsou opět zmenší. Nepropadejte panice, je to velmi individuální a nelze to brát jako bernou minci u všech žen, které berou prášky. Navíc, pokud jste antikoncepci vysadila z důvodu plánovaného těhotenství, můžete si být jista, že během očekávání si poběžíte do obchodu opět pro větší košíčky podprsenek.
    Výstřih
    Autor: Shutterstock.com
  • Silnější výtok

    Protože prášky v podstatě zabraňují ovulaci, snižuje se i vaginální sekrece. Během ovulace je ale výtok silnější, protože si tím tělo usnadňuje celý proces otěhotnění. Nebuďte tedy překvapena, pokud po vysazení prášků budete pociťovat změnu i v tomto směru. Což zase nemusí být na škodu například při sexu.
    Hemeroidy jsou problém, o kterém nikdo nechce mluvit
    Autor: profimedia.cz
  • Zlepšení sexuálního života

    Jednou z nejčastějších snížností na hormonální antikoncepci je ta, že braní prášků zhoršuje sexuální život. I když to nemá vliv na každého, vlivem hormonů některé ženy úplně ztrácí chuť na sex, což se bohužel negativně podepisuje na celém vztahu. Může za to nižší hladina testosteronu a absence ovulace, kvůli kterým vlastně žena nemá žádný důvod, proč vlézt se svým partnerem do postele. Sice se tomu nechce moc věřit, ale je to tak. Naše tělo je hormony ovládáno víc, než si vůbec jsme schopny racionálně uvědomit. Zbavte se tedy prášků a zlepšete si sexuální život! Partner vám zajisté poděkuje.
    Sex je nejen příjemný, ale i zdravý.
    Autor: profimedia.cz
  • Těžší průběh PMS

    Pokud jste před braním antikoncepce prožívala každý měsíc bouřlivé období způsobené PMS, po vysazení se budete muset srovnat s tím, že se znovu objeví. Ať už jde o bolesti hlavy, citlivá prsa, výkyvy emocí či nekontrolovatelné chutě, opět se vám vkradou do života a během pár dnů budou ovlivňovat vaší jinak vyrovnanou povahu. Pořád se ale můžeme uklidňovat tím, že je to vždy jen pár dnů, oproti zbytku klidného měsíce.
    Po vysazení antikoncepce se vám může zhoršit PMS.
    Autor: Shutterstock.com
  • Zažijte ovulaci

    Jestliže se rozloučíte s antikoncepčími pilulkami, budete moct na sobě pozorovat ovulaci. Dle svého chování, občasného píchnutí v podbříšku, zvýšeného vaginálního sekretu a větší chuti na sex žena může okamžitě poznat, že začíná ovulovat. Nenechte se tím tedy rozhodit, až přijde vaše první ovulace třeba i po několika lety. Nejde o nic vážného.
    Sperma
    Autor: shutterstoclk
  • Návrat akné

    Jedním z důvodů, proč jste kdysi začala brát antikoncepční pilulky, bylo právě možná akné. To se vám během doby výrazně zlepšilo, nebo úplně vymizelo. A to jen díky snížení hormonu testosteron. Ve chvíli, kdy se jeho hladina opět zvýší, vám pleť začne s největší pravděpodobností opět „pučet“. Jestliže je forma akné skutečně závažná, navštivte dermatologa, který vám pomůže odhalit pravou příčinu jeho vzniku a problém pak odstraní.
    Trápí vás akné?
    Autor: Shutterstock.com
  • Konečně těhotná!

    Jestliže toužíte po tom otěhotnět, není jiné cesty, než pilulky vysadit. Může ale trvat několik měsíců, než se tělo vzpamatuje z hormonů, které jste do něj dlouhou dobu sypala. Ovšem nelze na to spoléhat, proto pokud rodičovství ještě neplánujete, použijte jinou ochranu.

    Těhotenství
    Autor: Shutterstock.com

     

Diskuse ke článku
.