Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potí se vám dlaně i když je zima? Zkuste čaj, nebo dětský pudr

Zpocené dlaně můžou být velmi nepříjemnou věcí nejen z fyzického hlediska.
3. listopadu 2014 | 06:00

Nezáleží, jestli je venku třicet stupňů, nebo pět. Dlaně se vám potí a při pouhém pomyšlení na to, že budete muset brzy někomu podávat ruku, se vám orosí i čelo studem. Přemýšlíte nad tím, jak to udělat, abyste si nenápadně mohli ruku otřít o kus oblečení, abyste se před druhým nějak neztrapnili. Ačkoliv to není věc, za kterou byste si mohli sami, nemusí to být pro některé lidi příjemné.

Jaký je přesný důvod pocení dlaní, není úplně jasné. Každý si to vysvětluje po svém a lékaři ho nazývají palmární hyperhidróza, neboli zvýšené pocení v oblasti dlaní. Naše potní žlázy vylučují více tekutiny, než v jiných částech těla, navíc reagují na určité podměty, které to mohhou spustit. I když je to sebevíc nepříjemné, měli bychom mít stále v paměti, že pocení je vlastně velmi prospěšná věc, bez které bychom se neobešli. Reguluje naši tělesnou teplotu.

Ke zvýšenému pocení hlavně ve chvílích, kdy se dostaneme do nějakých nečekaných situacích, často stresových, v důsledku zvýšené fyzické aktivity, nebo při zvýšené teplotě. Zvláštní je, že potní žlázy na dlaních produkují i ve chvílích, kdy je člověk naprosto v klidu. Lidem často nedochází, že jde o velmi závažnou věc, ne tolik z fyzického hlediska, ale z toho psychického. Člověk, který se s tímto problémem musí potýkat, žije v neustálém stresu z toho, kdy bude muset někomu podat ruku. 

Nemoci se lze zbavit iontoforézní léčbou, kdy do dlaní proniká slabý elektrický proud. Neodstraní však pocení úplně, pouze ho na určitou dobu eliminuje, po několika měsících musí člověk proces opakovat. Na podobné bázi fungují i injekce botulotoxinu, které se normálně používají na vyhlazování vrásek. V tomto případě látka blokuje potní žlázy.

Existují ale i přírodní metody, které můžete ihned vyzkoušet doma, aniž byste k tomu potřebovali něco extra.

Léčivá síla čaje

Nejčastěji používaným způsobem je čajová lázeň. Vezměte pět čajových sáčků a asi litr vody. Vařte asi deset minut a poté nechte vychladnout. Do extraktu poté namáčejte ruce po zápěstí asi půl hodiny a opakujte každý den. 

Nebojte se lihu

Bude to znít divně a nejspíš se nad tím pozastavíte, ale další účinnou prevencí proti pocení dlaní, je líh. Ten totiž čistí ruce a absorbuje vlhkost. Není nutné provádět každý den, ideální je jednou týdně si je v něm opláchnout. Počínejte si ale opatrně, přeci jen jde o líh.

První pomoc vždy po ruce

Pokud chcete mít jistotu, že vaše dlaně budou stále suché, noste u sebe pytlíček s pryskyřicí. Vždy, když si pak budete muset potřást s někým rukou a už předem budete mít hrůzu z toho, že máte dlaň zase celou vlhkou, předtím si na pytlík sáhněte a pryskyřice absorbuje všechu vodu. Seženete v každém lepším obchodě se sportovními potřebami. 

Pudrujte, pudrujte, pudrujte

Jesliže jste doma a v nejbližší chvíli se nikam nechystáte, můžete si dovolit chodit po bytě s bílýma rukama. Jestliže se chystáte na nějaké domácí práce, při kterých by vám mokré ruce mohly překážet a klouzat například z násady od luxu, zapudrujte je. Pokud nemáte doma dětský pudr, skvělou alternativou může být třeba i jedlá soda