Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtení z obličeje? Odhalí první příznaky vážných nemocí!

Obličej o vás prozradí mnoho. I některé vaše nemoci.
23. října 2014 | 12:00

obličeje se toho vyčte hodně. Emoce každopádně. Třeba vztek, radost, závist, zamilovanost… Ale tvář prozradí i to, v jaké jste zdravotní kondici. Jednoduše, jak vypadáte navenek, odráží, co se děje ve vašem těle.

Diagnostikou podle toho, co máme doslova vepsané v obličeji, se hodně zabývá tradiční východní medicína. Ale ani my, Evropané, nemusíme zrovna osm let studovat v buddhistickém klášteře, abychom poznali, že například žluté bělmo očí nejspíš znamená rozhozená játra nebo že ‚koutky‘ na ústech značí oslabenou imunitu.

Když si k tomu začnete všímat různých otoků, vrásek, vřídků či pupínků a naučíte se, co by to tak mohlo asi znamenat, můžete předejít kdejaké chorobě. Na tváři se totiž velmi často projeví potíže ještě před tím, než se v plné síle projeví v těle – změny prostě signalizují, že s námi není něco úplně v pořádku, na co si máme dávat pozor, jaké návyky a zlozvyky změnit. A to je přece pro každého důležité, ne?

Mladí, staří, všichni stejně

I když je člověk mladý a vypadá k světu, může jeho obličej jevit známky choroby stejně, jako u starého kmeta. V tomhle na věku nezáleží. Důležité je všímat si i drobností. Ve skutečnosti to není tak složité a často stačí zapojit selský rozum – černé kruhy pod očima většinou znamenají únavu. I když podle učenější diagnostiky můžou ukazovat i na to, že moc solíme a ledviny už to nebaví.

Co obličej říká…

… o srdci
Toužíte po svěží a rozjasněné pleti? Víme, jak na to.
Autor: Shutterstock

Že není úplně v kondici, se dá vyčíst z konečku nosu – bývá červený (podobně jako u alkoholiků). Také bývá nateklý a naběhlý – může to svědčit o tom, že ‚rozšířené‘ je i srdce. Rýha uprostřed konečku nosu může znamenat srdeční šelest. O oslabené funkci životně důležité pumpy můžeme uvažovat v případě, že horní oční víčka jsou buď povolená, nebo jakoby nateklá, se silnou kůží.

… o plících

Jejich stav se dá odhadnout podle stavu tváří. Například při zánětu plic jsou začervenalé. Pupínky zase poukazují na to, že se v tomto párovém orgánu usazují hleny. Bledé tváře naznačují plicní oslabení.

… o žaludku a slinivce

Tmavé skvrny na rtech napovídají o žaludečních vředech, bílé zase, že se kdekoli v zažívacím traktu usazují toxiny a potřebujeme se zevnitř pročistit. Že něco není v pořádku se žaludkem, může ukazovat i silná vráska mezi nosem a ústy, obzvlášť když je to zřetelnější na jedné než na druhé straně. Jazyk také nevypadá nejlépe – je potažený bílým povlakem, postiženému je cítit z úst. Anebo má člověk příliš uhrovatý nos.

Co dalšího o Vašem zdraví říká obličej, se dozvíte v listopadovém čísle Blesk Zdraví, které je už nyní k prodeji v trafikách.

Blesk zdraví, listopad 2014
Autor: archiv Blesk zdraví

Autor: sia