Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zápach z úst? Proč trápí i lidi, co si čistí zuby?

Zápach z úst? Zkontrolujte si své zdraví!
29. října 2014 | 06:00

Problém zápachu úst je delikátní, a to rovnou ze dvou směrů. Lidé, kteří s tím bojují, se to snaží maskovat všemožnými způsoby. Na druhé straně stojí ti, kteří to musí čichat. Ti se ale dostává do osobního rozporu v tom, zda dotyčnému o jeho problému říct, či nikoliv. Může se totiž urazit, či se cítit ztrapněn. Uvědomme si, že zápach může být způsoben i nějakým zdravotním důvodem, jako například zkaženým zubem nebo třeba zažívacími potížemi.

Jistě jste s tím už také někdy setkali. Povídáte si s člověkem, kterému ale páchne z úst. Nemyslím úplně obědem, ke kterému si dal topinky s česnekem, ale tím nevábným, dlouhodobým zápachem. Pokud jde o někoho, koho jste náhodou střetli a už ho nikdy neuvidíte, nemusí vás to trápit. Jestliže jde ale o nějakou vaši blízkou osobu, může to být problém. Jak ho na to taktně upozornit, aby se neurazil? A je to skutečně nutné?

Určitě ano. Ve většině případů za zápach může nějaké onemocnění a člověk, kterého se to týká, o svém handicapu nemusí ani nevět. Vy byste určitě také chtěli, aby vás na to někdo upozornil, ne? Navíc tím můžete odhalit i vážnější zdravotní problém. Nemoci spojené se zápachem z úst mohou být způsobeny špatnou hygienou, jako třeba v případě paradontózy, nebo zkaženého zubu. Někdy je původ ale mnohem hlubší, který člověk neovlivní.

Ovládáte správně dentální hygienu?

Špatnou dentální hygienou není myšleno pouze to, že si dotyčný nečistí zuby, ale skutečnost, že celkovou očistu provádí nesprávným způsobem. „Nutné je ovládat správnou techniku čistění chrupu, používat kvalitní měkký kartáček a zubní pastu s fluoridy, ale také by do základní výbavy každého jedince měly patřit mezizubní kartáčky a nit. Zbytky jídla, které zůstávají v mezizubních prostorách, klasický kartáček neodstraní, a tudíž se potrava v ústech nerušeně rozkládá,“ říká doktor Václav Manhart z Dentální kliniky Jana Stuchlíka.

Špatná ústní hygiena může odstartovat některou z chorob, kterou poznáte zápachem z úst.
Autor: Shutterstock.com

Jednou z těch chorob je i parodontitida, známější pod názvem paradontóza, je onemocnění dásní, které je podmíněno špatnou dentální hygienou a absencí návštěv stomatologa. Lze jí tedy vše poměrně jednoduše předejít, pokud se o svůj chrup budete dostatečně starat. Onen nelibý zápach je pak způsoben následkem poddásňového plaku, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu.

Pryč se zubem!

Dalším důvodem zápachu z úst může být i zkažený zub. Nevábný odér je zcela přirozeným jevem v této souvislosti. Bakterie rozkládají dentinu, neboli zubovinu, takže dochází vlastně k hnilobě. Léčba je v tomto případě poměrně známá, lékař zub vyvrtá a vyplní plombou. V některých případech je tato varianta zbytečná a dentista je nucen nemocný zub vytrhnout. 

Nemocný zub musí ven!
Autor: Shutterstock.com

Ne vždy si ale za to můžeme sami nedbalou hygienou. Například v případě růstu třetích stoliček, takzvaných osmiček. Zuby se často prořezávají pozvolna a v některých případech zůstanou v půlce. Mezi chrupem a dásní se tak vytvoří místo, do kterého se můžou schovat zbytky jídla a plak. V takovém případě je jedinou nejlepší cestou zub vytrhnout. Nemusíte se ale bát bolesti. Podle doktora Manharta existuje v dnešní době tolik tišících přípravků, že bezbolestné ošetření by mělo být samozřejmostí.

Zápach odhalí i některé nemoci
Žvýkačka není jediná věc, která vám osvěží dech
Autor: Shutterstock.com

Zápach z úst může být ale i varovným signálem některé z nemoci, která není viditelná. Jedná se například o problémy se zažívacím traktem nebo žaludečními vředy, chronické záněty dutin, nebo pokročilé nádory hrtanu a hltanu. Může však jít i nežádoucí účinek spojený s užíváním některých léků, zvláště těch na alergii, depresi, či regulaci vysokého krevního tlaku. Takový zápach je způsoben vysušováním sliznice. 

Většinou je ale na vině špatná hygiena, proto je dobré v prvé řadě řešit tento ústní problém se stomatologem. Jestliže jste si vědomi, že to s vaším dechem není úplně procházka růžovou zahradou, pojistěte se, že máte u sebe vždy něco, co vás osvěží, jako například žvýkačky bez cukru, nebo úsptní sprej. Pokud máte raději pomocnou ruku přírody, sáhnětě po žvýkání petržele nebo zázvoru.