Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šokující pravda o chipsech: Balíček denně je jako vypít ročně 5 litrů oleje

Brambůrky jsou nasáklé olejem
10. dubna 2013 | 06:00

Jste-li milovníky slaných, mastných a neuvěřitelně návykových chipsů, pak vám zkazíme chuť. Nejen že se slanou pochutinou spořádáte za rok tolik oleje, že by se za to nemusela stydět malá restaurace, ale také s jejich častou konzumací hazardujete se zdravím.

Velká konzumace smažených lupínků může za nerovnováhu těla dospělých i dětí a jejich konzumace během těhotenství může ovlivnit i ještě nenarozené dítě, stejně jako například kouření. Může za to přítomnost toxické látky akrylamid, která může poškodit DNA.

chipsy
Autor: Shutterstock.com
Tučná pochoutka

Podle deset let probíhající studie došli lékaři k neuvěřitelnému závěru: Pokud spořádáte denně jeden balíček chipsů, je to, jako byste si jednou ročně pochutnali na 5-ti litrech kuchyňského oleje. Konzumace mastných brambůrků zvyšuje riziko obezity, hypertenze, diabetu 2. Typu nebo cévních onemocnění. Nadměrná konzumace chipsů může u dětí vyvolat celoživotní poškození zdraví.

Brambůrky s rafinovanými cukry

V oblíbených chipsech je obsaženo velké množství rafinovaných cukrů, které mohou snížit hladinu glukózy a inzulínu v těle a tím narušit přirozený glykemický index. Tato nerovnováha vede ke zvýšené chuti k jídlu a menšímu pocitu plnosti. Sacharidy nejsou nebezpečné jen pro vaší postavu, ale následky nechávají i na vašich zubech, které se snáze kazí.

986984:gallery:true:trueVysoce návyková záležitost

Když je jednou začnete jíst, nejde chuť na ně zastavit. Způsobeno je to tím, že receptory uloženy v našich ústech, které přicházejí do styku s tukem, vyšlou mozku signál o štěstí, které souvisí s tukem. Díky těmto signálům se nemůžeme zbavit chuti na brambůrky.