Kořeněné mandle
Během pár minut si můžete doma vykouzlit výtečné kořeněné pražené mandle, které uspokojí vaše chuťové buňky i případnou návštěvu.
Suroviny: 1 a půl šálku neloupaných mandlí/ 1 a půl lžíce medu/ půl čajové lžičky chilli/ půl čajové lžičky římského kmínu/ špetka soli
Na teflonové pánvi na sucho opékejte mandle asi 6 minut. Mezi tím smíchejte med s kořením a přidejte na pánev k mandlím a asi 2 minuty nechte opékat. Směs rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby na 200°C na 10 minut.
Polomáčené tyčinky
Vylepšete si slané tyčinky z obchodu a udělejte z nich bezkonkurenční svačinku, která přijde k chuti v kanceláři i na domácí party.
Suroviny: Celozrnné slané tyčinky/ 4 čtverečky 90% hořké čokolády/ lžíce arašídového másla
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, vmíchejte do ní arašídové máslo a utřete do hladka. Do čokoládové hmoty namáčejte jeden konec slaných tyčinek a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do lednice ztuhnout.
Nektarinka s parmskou šunkou a rukolou
Výtečná kombinace chutí téhle rychlé svačinky, vás skvěle osvěží i zasytí a vyjímat se bude i na slavnostním stole.
Suroviny: 3 zralé nektarinky/ parmská šunka/ rukola/ čerstvě mletý pepř/ olivový olej
Omyté nektarinky nakrájejte na měsíčky, obalte je do asi 3 lístků ruly a balíček zabalte do plátku parmské šunky, který přichyťte párátkem. Poklaďte na talíř, pokapejte olivovým olejem a opepřete.
Jahodovo-avokádový salát se skořicovými tortilla chipsy
Není nad sladkou svačinku, která dodá energii v odpoledních hodinách. Připravte si výtečný salát a domácí tortilla chipsy, kterými ohromíte všechny kolegy v práci.
Suroviny na chipsy: 2 čajové lžičky oleje/ 6 lžic celozrnné špaldové mouky/ 3 lžíce másla/ 1 čajová lžička prášku do pečiva/ půl šálku vlažné vody/ 2 čajové lžičky cukru/ půl čajové lžičky skořice
Suroviny na salát: 1 a půl zralého avokáda/ 1 šálek jahod/ 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru/ špetka pepře/ 2 čajové lžičky limetkové šťávy
Ve vodní lázni rozpusťte máslo, na chvíli odstavte, aby mírně zchladlo. Přidejte mouku, vodu a prášek do pečiva a vypracujte těsto. Rozdělte těsto na čtvrtiny a z každé vypracujte malou kouli, kterou nechte asi 10 minut odležet. Poté rozválejte z každé placku a nakrájejte ji na trojúhelníčky. Ty naklaďte na plech vyložený pečícím papírem, pomažte jemně olejem a posypte střídavě cukrem a skořicí. Pečte 10 minut na 250°C.
Mezitím na kousky pokrájejte jahody a avokádo a smíchejte s limetkovou šťávou, pepřem a koriandrem. Podávejte vychlazené.
Hummus s mrkvovými plátky
Jednoduchá lehká svačinka je plná vlákniny, díky které je navíc velice prospěšná vašemu tělu.
Suroviny: 1 konzerva cizrny/ 3 lžíce olivového oleje/ stroužek česneku/ sůl/ pepř/ sladká paprika/ 4 mrkve
Cizrnu nechte okapat a vhoďte ji do mixéru, přidejte olivový olej a rozmixujte do hladké pasty. Když je pasta hladká, přidejte sůl a pepř a ještě promíchejte. Hummus podávejte zakápnutý olivovým olejem a posypaný sladkou paprikou, společně s na proužky nakrájenou mrkví.