Přírodní rostlinné oleje neslouží jen na zalití salátů nebo smažení řízků. Ty, které jsou lisované za studena, totiž často výborně hydratují, vyživují, jsou plné vitaminů, mají antibakteriální a často i antioxidační účinky. Které jsou na co?
Olivový olej je obecně nejžádanějším rostlinným olejem na světě a má specifickou chuť i přírodní jemnou vůni. Ženy ze středomoří jej používají na zkrášlování celá tisíciletí. Je výborný na výživu vlasů, kůže celého těla, na nehty, na obličej. Udržuje perfektně vlhkost pleti, má antibakteriální účinky, pomáhá vyrovnávat PH pokožky. V létě vyzkoušejte skvělý trik: když chcete, aby vaše obnažená pokožka byla vyhlazená, jemná a lesklá, s krásným odstínem, vezměte si menší lahvičku panenského olivového oleje do kabelky a průběžně se během dne natírejte. Olej je potřeba vždy důkladně vetřít, aby vám nezabarvil oblečení.
Olej ze slunečnic, lisovaný za studena, je velmi bohatým zdrojem vitaminu E. Výborně pokožku vyživuje, zvláčňuje, působí proti stárnutí. V kosmetice je skvělou volbou i proto, že uvolňuje póry a pomáhá tak likvidovat černé tečky.
Kokosový olej je výborný na smažení, protože má vysokou tepelnou stabilitu – znamená to, že se z něj při zahřívání neuvolňují škodlivé látky, jako v případě mnoha jiných olejů. Pro vaši krásu udělá velkou službu. Je silně regenerační, na obličej ho můžou používat i ženy s náročnou pletí. Jsou z něj vynikající masky na poškozené vlasy (hlavně na poškozené konečky). Pomáhá při oparech a ošetřuje pokožku trpící plísní. Výhodou je i jeho jemná, lahodná vůně.
Zkoušeli jste už olej ze sezamových semínek? Umí pleť detoxikovat, má antioxidační účinky, obsahuje množství vitaminu E. Omlazuje a regeneruje pokožku, chrání ji před infekcemi, působí skvěle proti akné a rozšířeným pórům. Je výborný na masáže. V kuchyni se používá hlavně jako ochucovadlo hotových jídel, hlavně z asijské kuchyně. Má výbornou chuť! Je vhodný na podporu imunity, proto by ho mohly vnitřně užívat děti i dospělí hlavně v období chřipek.
Dýňový olej je opravdová lahůdka. Není levný a v kuchyni se používá do salátů a na dochucení různých jídel. Je prakticky nevýznamnějším přírodním zdrojem organického zinku. Z kosmetického hlediska je vynikající jako zábal, která se vtírá do vlhkých vlasů. Vyživuje je a vyhlazuje. Ideální je na tmavých vlasech. Olej nechte působit nejméně 2-3 hodiny a potom si vlasy důkladně umyjte. Skvěle působí i na nehtová lůžka a samotné nehty, které vyživuje a regeneruje. Když máte kazivé zuby, potírejte si je také.
Olej z jojoby například ideálně vyživuje pokožku. Také ji hydratuje, hojí, pomáhá i lidem s ekzémy a s velmi suchou šupinatou kůží. Pomáhá vrátit vlasům lesk a pružnost. Stačí pár kapek natřít do vlhkých vlasů a normálně vysušit, jak jste zvyklí. Je účinný i na suchou kůži rukou a předloktí. Užitečné je ho nosit s sebou a v průběhu dne několikrát použít.