Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergie útočí: Naučte se bránit

Alergiků - ať vyléčených či nikoli, je podle odhadů v ČR víc, jak dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.
4. dubna 2010 | 09:45

Zarudlé, slzící oči, svědění, kýchání. Alergie se zbavit nemůžete. Zmírnit příznaky však ano. Zeptali jsme se odborníka, jak se účinně bránit.

Kdy začíná útočit

Už od února hlásí imunologové plné čekárny. Koncem zimy se totiž začínají objevovat pyly lísky a olše, v březnu se pak přidají jasan s vrbou a topolem. A v dubnu? Ještě dub, bříza, habr, buk a lípa. Trošku se alergikům uleví kolem května, kdy ubude alergenů, ale jakmile začnou kvést trávy, je zase zle. „O prázdninách postupně přibývají byliny, například pelyněk. Ve druhé polovině léta alergiky sužují často pyly různých plevelů, takže skutečně období sezonních alergií ještě potrvá minimálně do podzimu,“ potvrzuje imunolog Petr Panzner z Fakultní nemocnice Plzeň.

Alergický kolotoč

Pylová zrnka vdechujeme spolu se vzduchem. Usadí se na nosní sliznici, nabobtnají a prasknou. Část z nich se dostane do očí, které začnou slzet, a další část zůstane v nose, kde nás provokují ke kýchání a rýmě. A kolotoč alergických reakcí se rozjíždí. Plný nos nás nutí dýchat pusou, kudy se do těla dostávají další alergeny, takže se přidává k ostatním příznakům ještě škrábání v krku nebo dokonce zhoršený sluch. Pokud se podaří alergenům sestoupit do dolních cest dýchacích, začnete kašlat a může dojít až k dusivému astmatickému záchvatu.

Zkřížený syndrom

Nepříjemné je, když k pylové alergií přidá i potravinová. Takzvaná zkřížená alergie vzniká díky podobnosti alergenů, takže osoby alergické na pyly trpí až třikrát častěji i na potravinové alergie. Někdy je zkřížená reakce pyly–potraviny spojená jen s pylovou sezonou. Někteří lidé například nemůžou jíst jablka v období, kdy kvetou břízy, ale kdykoli jindy jim potíže nedělají. Pokud trpíte alergií, měla byste se úplně vyhnout některým potravinám. Zapomeňte na čokoládu, ořechy, hlavně lískové, často vadí jablka a hrušky, broskve, nektarinky, třešně a čím dál častější bývá také alergie na kiwi, banán a další druhy ovoce. Obdobné potíže způsobuje syrová kořenová zelenina, tepelně neupravené brambory a rajčata.

Alergiků - ať vyléčených či nikoli, je podle odhadů v ČR víc, jak dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tři pilíře léčby

Alergie zatím nelze úplně vyléčit, ale je množné zmírnit jejich příznaky. Podle odborníka na imunologii Petra Panznera existují tři pilíře léčby.

1. Vyhnout se potížím

„Jeden z důležitých bodů léčby je vyhýbání se těm alergenům, které postiženého člověka ohrožují v běžném životě. Pacient musí vědět, na co je alergický, a tomu přizpůsobit i své chování. U některých alergenů je to snazší, u jiných, například pylů, horší, ale určitá opatření lze přesto udělat,“ říká Petr Panzner.

2. Užívat léky

Lékaři uklidňují, že medikamenty na alergii jsou dnes zdokonalené a mají méně nežádoucích účinků, přesto je pacienti užívají jen v případě nouze. ,,Současné léky zmírňují projevy alergie, ale zároveň potlačují alergický zánět, a tím vylaďují celý imunitní systém,“ vysvětluje lékař. K léčbě se užívají antihistaminika (zmírňují tvorbu histaminu), kortikosteroidy (účinné protizánětlivé léky) a antileukotrieny (nová skupina protizánětlivých léků).

3. Nechat se očkovat

Při vakcinaci pomocí injekcí nebo kapek dostává pacient do těla postupně se zvyšující množství upraveného alergenu, takže se mu organismus učí bránit přirozeným způsobem. „Tyto vakcíny, jejichž cílem je vyvolat stav tolerance organismu nemocného vůči alergenu, se sice používají řadu let, nicméně dnes už jsou podstatně účinnější. Tato léčba je pro pacienta časově náročná, ale omezuje nebezpečí, že se jeho alergie rozšíří, a snižuje riziko vzniku alergického průduškového astmatu,“ vyzdvihuje Petr Panzner.

Co je alergie

Jde o nepřiměřenou obrannou reakci imunitního systému organismu na látky z okolního prostředí. Při ní se vyplavuje velké množství histaminu, který způsobuje alergické příznaky.

BRAŇTE SE!

- Zjistěte, na co jste alergická.

- Sledujte televizní pylové zpravodajství.

- Během nejvyšších koncentrací vašeho alergenu choďte ven až kolem poledne, kdy je pro vás vzduch „nejčistší“.

- A autě neotvírejte okénka, ale pouštějte klimatizaci.

- Noste sluneční brýle.

- Během pylové sezony se každý den sprchujte a myjte si vlasy.

- Pokud nemůžete odolat a jdete na procházku do lesa, nezdržujte se na jeho okrajích, které fungují jako filtr všech poletujících pylů. Uvnitř se vám bude dýchat lépe.

- Procházek si užívejte těsně po dešti, který pyly alespoň na chvíli spláchne.

Autor: Majka Vinická