Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká jarní detoxikace: Odhalte jedy, které vás ničí

Fotografie
23. března 2010 | 14:28

SERIÁL: Pokud je náš organismus zahlcen toxiny, nepracuje tak, jak má. V dnešním dílu našeho seriálu se dozvíte, kde se jedy v našem organismu vlastně berou a zjistíte, zda si s nimi naše tělo poradí samo.

Studie prokázaly, že lidé jsou unavenější a více nemocní než dříve. A vinu na tom mají právě jedy, kterými si tělo neúnavně zanášíme. Ať už dobrovolně nebo samovolně.

Může jít o kofein v podobě několika šálků kávy, abychom překlenuli narůstající únavu, znečištěný vzduch, který vdechujeme, každodenní stravování v rychlých občerstveních a čínských bistrech či alkohol, jímž se snažíme zahnat celodenní stres.

Podle některých výzkumů až 75 % nádorových onemocnění způsobují chemické látky, kterými se během života obklopujeme.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Velká jarní detoxikace:
Nastartujte tělo jarní očistou!

Co jsou vlastně toxiny

Podle slovníku jde o jedovaté látky, které mohou po pozření způsobit vážné zdravotní komplikace, které mohou v některých případech končit smrtí. My však máme na mysli ty látky, kteréjednoduše nejsou našemu zdraví prospěšné.

Tyto toxiny mohou mít buď biologický původ, může jít například o různé mikroorganismy, nebo to mohou být látky chemické, jako jsou různé chemikálie z životního prostředí, potravy, čistících prostředků atd. Mohou to být ale i látky vznikající při naší látkové výměně a také toxiny původu psychického, jejichž viníkem je především stres. Ten v dnešním uspěchaném světě postihuje téměř každého z nás.

Mezi nejběžnější toxiny tak patří například nikotin, kofein, alkohol, cukry, nasycené tuky, pesticidy, všudypřítomné chemikálie, těžké kovy (např. amalgámové plomby), léky, hormony, výfukové plyny a další.

Jedy, které nás ničí:

* Hormony (antikoncepce a substituční terapie).

* Plísně a houbové mikroorganismy: způsobují rakovinu, roztroušenou sklerózu, oběhové choroby a mnoho dalších nemocí).

* Pesticidy (chemické látky, kterými se "ošetřují" hlavně zemědělské plodiny): způsobují rakovinu, genetické poruchy, neurologické choroby.

* Ftaláty (v plastových obalech): jsou příčinou chorob žláz s vnitřní sekrecí (například štítné žlázy).

* Těžké kovy (rtuť, olovo, hliník, atd.): můžou zapříčinit rakovinu, onemocnění krve, neurologické choroby, cévní onemocnění.

* Léky (antibiotika a další).

Strava může pomoci i uškodit

Největším přímým "znečišťovatelem" našeho organismu je strava. Zanáší tělo škodlivinami a přímo působí i na jeho vnitřní prostředí. Některé potraviny náš organismus překyselují a tím jej ničí (podobně jako kyselé deště naše lesy). Jiné zase působí opačně (zásadotvorně) a naši vnitřní rovnováhu tak napravují.

Potraviny, které „zakyselují“ náš organismus:

- maso, uzeniny
- mléko upravené pasterizací
- tavené sýry
- obiloviny (bílé pečivo)
- bílý cukr
- luštěniny (lehce kyselá reakce)
- ořechy (kromě mandlí), mák
- ocet, ovocný ocet, citrony
- špenát a rebarbora (mají vysoký obsah kyseliny šťavelové)
- rajčata, jahody
- tuky a oleje

Zásadotvorné potraviny:

- brambory
- kořenová a listová zelenina
- mléčně kvašená zelenina
- mořské plody a řasy
- olejnatá semena
- ovoce
- čerstvé neupravené mléko
- čerstvé máslo
- olivy
- kokosové ořechy
- olivový olej
- kakao, hořká čokoláda
- zázvor
- česnek

Tělo si pomáhá i samo

Lidské tělo má naštěstí své vlastní vnitřní detoxikační mechanismy, kterými nás denně různých odpadních látek samo zbavuje. Toxiny tak likvidujeme potem, dechem, vylučováním. Kolem nás je jich všude tolik, že je důležité co nejvíc vlastní regenerační procesy organismu povzbuzovat – v ledvinách, játrech, plících, střevech a podobně.

„Detoxikační“ orgány těla:

Játra čistí krev od jedovatých složek, vychytávají toxiny a dokážou je přeměnit na rozpustné ve vodě a potom je vyměšují do žluče, která pokračuje do střev a posléze ji tělo vyloučí. Přetížená játra se projevují špatným trávením, otoky, potaženým jazykem a podobně.

Střeva zbavují tělo odpadních látek, které vznikly při trávení a metabolismu jater. Dobré trávení poznáte: odpad je rychle odváděný ven z těla. Přetížená střeva se projevují zácpou, nadýmáním a podobně.

Ledviny filtrují krev a vyrábějí moč. Ta odvádí z těla odpadní látky vzniklé rozpadem bílkovin. Řídí kyselost krve a vracejí do ní všechny důležité živiny. Jejich přetížení se projevuje tmavou, zakalenou nebo páchnoucí močí, bolestmi při močení a podobně.

Plíce při výdechu odstraňují oxid uhličitý a vodu. Hodně je zatěžuje znečištěné prostředí, cigarety, výfukové plyny a podobně. Přetížené plíce způsobují chronický kašel, neprůchodné dutiny, rýmu a podobně.

Lymfatický systém prostřednictvím lymfatických cév filtruje tekutiny v tělesných tkáních a brání průniku toxinů do krve. Přetížení se projevuje černými kruhy pod očima, častými nachlazeními, únavou.

Kůže pocením a mazovými žlázami, které do ní ústí, odstraňuje z organismu odpadní látky, jež tělo neumí zničit jinak. Přetížení se pozná puchýřky, akné, celulitidou a podobně.

ZÍTRA ČTĚTE: Zajímá vás, jak zbavit svůj organismus jedů? Chcete vědět, jaké jsou typy očistných diet? To vše se už zítra dočtete na našich stránkách.

Autor: Silvie Risová, Lenka Chvostová