Jak předejít rakovině? 25 zabijáků zhoubného bujení! | Pro ženy | Blesk.cz

Jak předejít rakovině? 25 zabijáků zhoubného bujení!

29. ledna 2010 | 05:10

Každý rok má skoro třicet tisíc lidí v Česku ve svém úmrtním listě vepsán důvod: Rakovina. Je to zhruba třetina těch, kterým lékaři tuto zákeřnou chorobu ročně nově objeví.

Přitom prý existují potraviny, které jsou její výbornou prevencí. Blesk vám nabízí jejich kompletní přehled.

Renomovaný německý odborník na výživu Sven David Müller (40) říká: „Jídlem rakovinu nevyléčíme. Ale můžeme jí předejít…“ Čeští odborníci jsou o něco skeptičtější. Upozorňují, že rakovina má mnoho původců: Genetickou predispozici (dědičnost), kouření a jiné vnější vlivy, jakými jsou smog a neopatrná práce s chemickými látkami, ale jedním dechem dodávají, že správná životospráva může leccos zachránit. Jaké potraviny tedy nejlépe zafungují jako prevence, proti této zákeřné nemoci?

Aminokyselina v ananasu obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos.
Aminokyselina v ananasu obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek

1 Ananas: Bohatý na antioxidanty, vitaminy C a E. Obsahuje zinek a selen, které brzdí vznik rakovinných buněk.

2 Čekanka: Působí příznivě na střevní bakterie, chrání před rakovinou střev.

3 Granátová jablíčka: Obsahují vedle vitaminů a minerálů i flavonoidy, které změní rakovinné buňky v neškodné.

4 Kadeřavá kapusta: Je skvělým zdrojem vitaminu C, betakarotenu a kyseliny listové. Chrání tělo před rakovinou prsu a dělohy – oslabuje škodlivé vlivy estrogenu.

5 Oves: Obsahuje látky, které zabrání vzniku rakoviny: Zinek, vitamin E, provitamin A. Pro nemocné rakovinou se doporučuje ovesná kaše s ořechovým olejem.

6 Sleď: Působí zejména v zimě, kdy máme málo sluníčka, protože zajistí přísun vitaminu D, jehož dostatek brání rakovinnému bujení.

7 Fíky: Vhodné zejména pro muže! Obsahují substance, které chrání před rakovinou prostaty.

8 Kurkuma: Látka kurkumin chrání před rakovinou tlustého střeva. Denně si dejte do polévky jednu čajovou lžičku.

9 Kakao: Snižuje nejen krevní tlak, ale zároveň snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny.

10 Dýně: Jdou skvělé v boji proti rakovině. Bohaté na vitaminy A, C, E a D.

11 Olej z kukuřičných klíčků: Obsahuje vitamin E, který chrání proti rakovině.

12 Mangold: Kombinace vitaminů K a C zabraňuje množení rakovinných buněk.

13 Para ořechy: Mají velký podíl selenu, zabraňují růstu škodlivých buněk.

14 Rané brambory na loupačku: Ve slupce jsou důležité vitaminy a minerály.

15 Pistácie: V omezené míře mohou zabránit rakovině plic. Obsahují vitamin E a selen.

16 Dalamánky: Jsou bohaté na kyselinu fytinovou, která chrání před bujením rakoviny.

Červená repa
Červená repa
Autor: brothersstreep.com

17 Červená řepa: Bohatá na kyselinu listovou, obsahuje betanin, který se dobře vstřebává, má antioxidační účinky.

18 Knäckebrot: Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, obsahuje vlákniny. Chrání hlavně před rakovinou tlustého střeva.

19 Špenát: Kyselina listová zabraňuje šíření zákeřných buněk.

20 Rajčata: Obsahují účinného ochránce buněk – lycopin. Patří k velmi silným antioxidantům.

21 Ostružiny: Obsahují flavonoidy, posilují imunitu, snižují krevní tlak a chrání cévy.

22 Olivový olej: Díky antioxidantům podporuje buněčné membrány a zvyšuje odolnost buňky před změnami, které rakovinu vyvolávají.

23 Česnek: Sloučeniny, které obsahuje, zpomalují dělení rakovinových buněk a to ochraňuje buňky zdravé.

24 Brokolice: Obsahuje antioxidanty a působí jako prevence rakoviny žaludku i vředů.

25 Grapefruit: Citrusové plody jsou významnou prevencí rakoviny žaludku díky látce lykopen.

Brokolice
Brokolice
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: INT, han, jip