Přitom prý existují potraviny, které jsou její výbornou prevencí. Blesk vám nabízí jejich kompletní přehled.
Renomovaný německý odborník na výživu Sven David Müller (40) říká: „Jídlem rakovinu nevyléčíme. Ale můžeme jí předejít…“ Čeští odborníci jsou o něco skeptičtější. Upozorňují, že rakovina má mnoho původců: Genetickou predispozici (dědičnost), kouření a jiné vnější vlivy, jakými jsou smog a neopatrná práce s chemickými látkami, ale jedním dechem dodávají, že správná životospráva může leccos zachránit. Jaké potraviny tedy nejlépe zafungují jako prevence, proti této zákeřné nemoci?
1 Ananas: Bohatý na antioxidanty, vitaminy C a E. Obsahuje zinek a selen, které brzdí vznik rakovinných buněk.
2 Čekanka: Působí příznivě na střevní bakterie, chrání před rakovinou střev.
3 Granátová jablíčka: Obsahují vedle vitaminů a minerálů i flavonoidy, které změní rakovinné buňky v neškodné.
4 Kadeřavá kapusta: Je skvělým zdrojem vitaminu C, betakarotenu a kyseliny listové. Chrání tělo před rakovinou prsu a dělohy – oslabuje škodlivé vlivy estrogenu.
5 Oves: Obsahuje látky, které zabrání vzniku rakoviny: Zinek, vitamin E, provitamin A. Pro nemocné rakovinou se doporučuje ovesná kaše s ořechovým olejem.
6 Sleď: Působí zejména v zimě, kdy máme málo sluníčka, protože zajistí přísun vitaminu D, jehož dostatek brání rakovinnému bujení.
7 Fíky: Vhodné zejména pro muže! Obsahují substance, které chrání před rakovinou prostaty.
8 Kurkuma: Látka kurkumin chrání před rakovinou tlustého střeva. Denně si dejte do polévky jednu čajovou lžičku.
9 Kakao: Snižuje nejen krevní tlak, ale zároveň snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny.
10 Dýně: Jdou skvělé v boji proti rakovině. Bohaté na vitaminy A, C, E a D.
11 Olej z kukuřičných klíčků: Obsahuje vitamin E, který chrání proti rakovině.
12 Mangold: Kombinace vitaminů K a C zabraňuje množení rakovinných buněk.
13 Para ořechy: Mají velký podíl selenu, zabraňují růstu škodlivých buněk.
14 Rané brambory na loupačku: Ve slupce jsou důležité vitaminy a minerály.
15 Pistácie: V omezené míře mohou zabránit rakovině plic. Obsahují vitamin E a selen.
16 Dalamánky: Jsou bohaté na kyselinu fytinovou, která chrání před bujením rakoviny.
17 Červená řepa: Bohatá na kyselinu listovou, obsahuje betanin, který se dobře vstřebává, má antioxidační účinky.
18 Knäckebrot: Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, obsahuje vlákniny. Chrání hlavně před rakovinou tlustého střeva.
19 Špenát: Kyselina listová zabraňuje šíření zákeřných buněk.
20 Rajčata: Obsahují účinného ochránce buněk – lycopin. Patří k velmi silným antioxidantům.
21 Ostružiny: Obsahují flavonoidy, posilují imunitu, snižují krevní tlak a chrání cévy.
22 Olivový olej: Díky antioxidantům podporuje buněčné membrány a zvyšuje odolnost buňky před změnami, které rakovinu vyvolávají.
23 Česnek: Sloučeniny, které obsahuje, zpomalují dělení rakovinových buněk a to ochraňuje buňky zdravé.
24 Brokolice: Obsahuje antioxidanty a působí jako prevence rakoviny žaludku i vředů.
25 Grapefruit: Citrusové plody jsou významnou prevencí rakoviny žaludku díky látce lykopen.