Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Limonády zvyšují riziko rakoviny o 87%

Vyměňte slazené limonády za neochucení minerálky či obyčejnou vodu.
9. února 2010 | 19:05

Vypijete týdně alespoň dvě láhve coly či jiné slazené limonády? Pak byste se rychle měli přeorientovat na vodu nebo čaj. Hrozí vám totiž rakovina slinivky.

Nejnovějšího studie amerických vědců prokázala, že konzumace více než dvou lahví slazených nápojů týdne, zvyšuje riziko rakoviny slinivky břišní o neuvěřitelných sedmaosmdesát procent.

"Vysoká hladina cukru v limonádách vede k náhlému zvýšení hladiny inzulínu v těle. A jak bylo prokázáno již v minulosti, inzulín podporuje růst většiny tkání, včetně rakovinných buněk" prohlásil jeden z autorů studie, prof. Mark Pereira z univerzity v Minesotě.

Do studie trvající téměř patnáct let, se zapojilo více než šedesát tisíc mužů a žen, kteří limonády slazené cukrem pijí pravidelně.

"Riziko vzniku karcinomu slinivky u sledovaných osob bylo téměř dvakrát vyšší, než u těch, kteří limonády nepijí vůbec nebo jen výjimečně," řekl Pereira.

Studie jen potvrdila, že cukr do našeho organismu prostě nepatří, a pokud je ho v krvi soustavně vysoké množství, vede tento stav k poškozování orgánů a tkání. Stejně jako je tomu například u cukrovky.

Přitom právě rakovina slinivky břišní patří mezi nejzhoubnější nádory zažívacího ústrojí. V současnosti je na čtvrtém místě v příčinách úmrtí nemocných na zhoubné nádory vůbec a její výskyt je stále častější.

Podezření, že pití sycených sladkých nápojů není nic dobrého, posiluje i fakt, že v Německu si nedávno všimli, že nárůst spotřeby sycených nápojů a nárůst onemocnění rakovinou jícnu mají stejnou křivku.

Na názor jsme se zeptali samozřejmě i českých lékařů. „Podle mého názoru to není pravda,“ řekl profesor Pavel Kelner, přední český onkolog. Nicméně podobně zaměřený a srovnatelně rozsáhlý průzkum se u nás neprováděl.

Sladké pití je pastí hlavně pro děti. Podle informací Fóra zdravé výživy totiž až 75 % rodičů nechá dítě, aby si vybralo své pití samo - no a to neomylně sáhne po něčem barveném, slaďoučkém… Naštěstí se ukázalo, že nejčastějším nápojem dětí je ovocný čaj, voda z kohoutku se šťávou, kupované džusy a minerálky. Sycené limonády si přesto dopřává téměř čtvrtina dětí.

Pijte, pijte, pijte!
Autor: Dušan Křístek

Cukr: viník mnoha nemocí
Každý z nás ročně v jídle a pití do těla dostane až 40 kg cukru. Je to dvakrát víc, než kolik bychom podle odborníků měli do těla dostat. Mnohdy si ale neuvědomujeme, kolik ho je v kompotech, slazených limonádách, sladkostech, sirupech, ale i doslazovaných ovocných nektarech. Pokud si je tedy dopřáváme denně, dojde se k neuvěřitelným číslům.

Kolik cukru spotřebujete za rok?

Nápoj

Obsah
sacharidů

Obsah sacharidů
za rok

Sprite (500 ml)

95,0 g

34,68 kg

Kolový nápoj (500 ml)

50,5 g

18,43 kg

Fanta (500 ml)

45,0 g

16,43 kg

Kofola (500 ml)

39,6 g

14,45 kg

Red Bull (250 ml)

28,3 g

10,33 kg

Džus 100% (200 ml)

22,0 g

8,00 kg

Minerálka s příchutí (500 ml)

20,5 g

7,48 kg

Čaj oslazený (2 kostky)

8,0 g

2,92 kg

Kečup (1 porce - 17 g)

4,9 g

1,79 kg

Káva instantní s mlékem neslazená

1 g

365 g

Coca cola light (500 ml)

0,5 g

183 g

Nemoci, které nám to "osladí"
Za co může přílišná konzumace cukru? Je toho pravdu hodně:

• způsobuje obezitu
• může vyvolat cukrovku
• může způsobit hemeroidy, zácpu
• může oslabit imunitní systém, narušuje hladiny minerálů v organismu
• může způsobit kvasinkovou infekci
• může způsobit onemocnění srdce a cév
• zvyšuje riziko rakoviny střev, slinivky, žaludku a celkově vykrmuje rakovinové buňky
• může zvýšit hladinu cholesterolu
• může způsobovat bolesti hlavy a deprese, podrážděnost
• snižuje schopnost mozku se učit, ale mluví se o tom, že stojí za vznikem hyperaktivity dětí
•  ničí zubní sklovinu

Autor: lena, mia, vyr