Nejnovějšího studie amerických vědců prokázala, že konzumace více než dvou lahví slazených nápojů týdne, zvyšuje riziko rakoviny slinivky břišní o neuvěřitelných sedmaosmdesát procent.
"Vysoká hladina cukru v limonádách vede k náhlému zvýšení hladiny inzulínu v těle. A jak bylo prokázáno již v minulosti, inzulín podporuje růst většiny tkání, včetně rakovinných buněk" prohlásil jeden z autorů studie, prof. Mark Pereira z univerzity v Minesotě.
Do studie trvající téměř patnáct let, se zapojilo více než šedesát tisíc mužů a žen, kteří limonády slazené cukrem pijí pravidelně.
"Riziko vzniku karcinomu slinivky u sledovaných osob bylo téměř dvakrát vyšší, než u těch, kteří limonády nepijí vůbec nebo jen výjimečně," řekl Pereira.
Studie jen potvrdila, že cukr do našeho organismu prostě nepatří, a pokud je ho v krvi soustavně vysoké množství, vede tento stav k poškozování orgánů a tkání. Stejně jako je tomu například u cukrovky.
Přitom právě rakovina slinivky břišní patří mezi nejzhoubnější nádory zažívacího ústrojí. V současnosti je na čtvrtém místě v příčinách úmrtí nemocných na zhoubné nádory vůbec a její výskyt je stále častější.
Podezření, že pití sycených sladkých nápojů není nic dobrého, posiluje i fakt, že v Německu si nedávno všimli, že nárůst spotřeby sycených nápojů a nárůst onemocnění rakovinou jícnu mají stejnou křivku.
Na názor jsme se zeptali samozřejmě i českých lékařů. „Podle mého názoru to není pravda,“ řekl profesor Pavel Kelner, přední český onkolog. Nicméně podobně zaměřený a srovnatelně rozsáhlý průzkum se u nás neprováděl.
Sladké pití je pastí hlavně pro děti. Podle informací Fóra zdravé výživy totiž až 75 % rodičů nechá dítě, aby si vybralo své pití samo - no a to neomylně sáhne po něčem barveném, slaďoučkém… Naštěstí se ukázalo, že nejčastějším nápojem dětí je ovocný čaj, voda z kohoutku se šťávou, kupované džusy a minerálky. Sycené limonády si přesto dopřává téměř čtvrtina dětí.
Cukr: viník mnoha nemocí
Každý z nás ročně v jídle a pití do těla dostane až 40 kg cukru. Je to dvakrát víc, než kolik bychom podle odborníků měli do těla dostat. Mnohdy si ale neuvědomujeme, kolik ho je v kompotech, slazených limonádách, sladkostech, sirupech, ale i doslazovaných ovocných nektarech. Pokud si je tedy dopřáváme denně, dojde se k neuvěřitelným číslům.
Kolik cukru spotřebujete za rok?
Nápoj |
Obsah |
Obsah sacharidů |
Sprite (500 ml) |
95,0 g |
34,68 kg |
Kolový nápoj (500 ml) |
50,5 g |
18,43 kg |
Fanta (500 ml) |
45,0 g |
16,43 kg |
Kofola (500 ml) |
39,6 g |
14,45 kg |
Red Bull (250 ml) |
28,3 g |
10,33 kg |
Džus 100% (200 ml) |
22,0 g |
8,00 kg |
Minerálka s příchutí (500 ml) |
20,5 g |
7,48 kg |
Čaj oslazený (2 kostky) |
8,0 g |
2,92 kg |
Kečup (1 porce - 17 g) |
4,9 g |
1,79 kg |
Káva instantní s mlékem neslazená |
1 g |
365 g |
Coca cola light (500 ml) |
0,5 g |
183 g |
Nemoci, které nám to "osladí"
Za co může přílišná konzumace cukru? Je toho pravdu hodně:
• způsobuje obezitu
• může vyvolat cukrovku
• může způsobit hemeroidy, zácpu
• může oslabit imunitní systém, narušuje hladiny minerálů v organismu
• může způsobit kvasinkovou infekci
• může způsobit onemocnění srdce a cév
• zvyšuje riziko rakoviny střev, slinivky, žaludku a celkově vykrmuje rakovinové buňky
• může zvýšit hladinu cholesterolu
• může způsobovat bolesti hlavy a deprese, podrážděnost
• snižuje schopnost mozku se učit, ale mluví se o tom, že stojí za vznikem hyperaktivity dětí
• ničí zubní sklovinu