Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká jarní detoxikace: Nastartujte tělo jarní očistou!

Podle některých výzkumů až 75 % nádorových onemocnění způsobují chemické látky, kterými se během života obklopujeme.
22. března 2010 | 19:27

NOVÝ SERIÁL: Naše tělo se celý život zanáší toxickými látkami. Výsledkem je narušený imunitní systém, šedá pleť, padající vlasy. Náš seriál vás provede detoxikací. Poradí, jak se nahromaděných jedů zbavit. Nejvhodnějším obdobím je práve jaro.

Býváte před jarem unavení, bez nálady a nemůžete se zbavit ani obyčejné rýmy? Máte zřejmě oslabenou imunitu a váš organismus je po zimě vyčerpaný. Aby se dobře nastartoval, včetně celého imunitního systému, musíte z něj odstranit toxiny. Jedy totiž organismus znečišťujeme, ať chceme nebo ne prakticky od narození. Celé naše tělo se zanáší toxickými látkami. Z jídla, ovzduší, léků a podobně. Není divu, že potřebujeme všichni pravidelnou očistu zevnitř. Vhodná doba? Začátek jara!

S toxiny žijeme stále

Podle některých odborníků jsou jedy obsažené v životním prostředí, potravinách a nápojích z velké části příčinou rakoviny a jiných vážných chorob. A to až v 75 procentech! Některým toxinům se dá vyhnout, jiným ne. „Můžeme například přestat kouřit, omezit alkohol, jíst zdravě, být co nejvíc na čerstvém vzduchu. Řadu škodlivých vlivů ale nijak omezit nejde. Naše tělo se s nimi pere po celý život,“ vysvětluje dietní poradkyně Věra Bubeníková z brněnského Centra pro zdraví. Proto je tak důležité opakovaně organismus nánosu škodlivin zbavovat.

Omezte množství jídla!

Nejužívanější metodou celkové detoxikace organismu je očistná dieta. Podle odborníků na alternativní medicínu by opravdu účinná očista měla trvat bez přestávky třicet dní. Aby bylo tělo schopné likvidovat nahromaděné škodliviny, musí začít žít z energetické rezervy. V praxi to znamená, že při očistné dietě musíme drasticky omezit příjem energie z potravin. Nemusí jít přímo o hladovku. Dobré ale je, když držíme opravdu tvrdou dietu. Doporučuje se pít jen zeleninové šťávy.

Dieta nemusí být dlouhá

Délka očistné diety může být různá, závisí na naší vůli, zdraví i informacích, „jak na to“. Omezení jídla by mělo trvat aspoň deset dní a měli bychom jej opakovat několikrát do roka. Rozhodně by nemělo jít jen o jarní očistu. Krátký úklid organismu bychom naopak měli provádět aspoň jednou za měsíc – formou úplné hladovky (to znamená nejíst a pít jen zeleninovou šťávu a vodu).

Výsledek se vyplatí

Přestože si jistě během diety budete říkat, že to není k vydržení, rozhodně to stojí za to! Budete se cítit skutečně očištění a svěží. Detoxikaci poznáte na své fyzické i psychické kondici, stavu pleti či zažívání. Takže: Do toho!

ZÍTRA ČTĚTE: Které orgány těla jsou detoxikační a jak tělo čistí, které jedy nás ničí a jak se do těla dostávají a jaké jsou nejčastější způsoby očisty organismu. To vše se už zítra dočtete na našich stránkách.

Autor: Silvie Risová