Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obézních je stále víc, stát chystá jejich sčítání

Počet lidí s nadváhou stále stoupá.
6. dubna 2010 | 14:46

Nadváha a obezita je celosvětovým problémem. V Česku trápí více než polovinu dospělých. Ti jsou vystaveni podstatně vyššímu zdravotnímu riziku. A právě „zbytečně“ vynaložené miliardy vadí VZP, která sčítání inicializovala.

Výzkumníky s kalibrovanými váhami a tabulkami potkáte ve druhé polovině roku po celé České republice. Zprávu o připravovaném sčítání přinesly sobotní Lidové noviny.

„Výdaje na léčbu onemocnění souvisejících s obezitou dosahují ročně stovek milionů korun,“ řekl Lidovým novinám Jiří Rod, mluvčí VZP.

Obezita - mor třetího tisíciletí

Podle odborníků však průzkum nic nového nepřinese. Čísla z roku 2008 totiž hovoří jasně. Vyšší váha trápí více než pětapadesát procent obyvatel nad osmnáct let. Z toho je pětadvacet procent Čechů obézních a více než třicet procent má nadváhu.

Na výzkumu, který platí Všeobecná zdravotní pojišťovna, se podílí i 3. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zapojily se i některé další zdravotní pojišťovny.

Prodraží se nemoci, které obezitu provázejí

Kilogramy navíc jsou zátěží pro celý organismus. Ruku v ruce s nimi přichází celá řada závažných zdravotních problémů. Mezi ně patří onemocnění pohybového aparátu, oběhové soustavy i ta metabolická. Mezi cukrovkáři je dvaadevadesát procent těch, kteří mají diabetes 2. typu. Ten nejčastěji postihuje osoby s nadváhou či obezitou.

„Náklady na léčbu obezity se zvyšují, ale mnohem závažnější je fakt, že se podstatně zvyšují náklady na léčbu komplikací obezity,“ sdělila Lidovým novinám Zuzana Trávníková, mluvčí pojišťovny Metal-Aliance.