Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak si prodloužit život? A zadarmo!

Ilustrační foto
20. února 2010 | 05:00

Nejlepší věci jsou zadarmo, zpívá skupina Chinaski v jednom ze svých hitů. Zadarmo jsou i preventivní prohlídky, které mohou při včasném odhalení počínající choroby výrazně prodloužit život. Tak proč toho nevyužít?

Preventivní prohlídka často může zachránit zdraví nebo život. „Nedávno mi přišla poděkovat pacientka, že jsem ji v rámci prevence poslala na vyšetření očního pozadí, kde jí odhalili zelený zákal. Kdybych ho neléčila, oslepla by,“ říká praktická lékařka Iva Benešová spolupracující se serverem Ordinace.cz.

Pětina lidí kontroly vypouští
Podle statistik a výzkumů chodí na pravidelné preventivní prohlídky jen zhruba polovina lidí, naopak deset až dvacet procent lidí prevenci úplně ignoruje. „Moje pacientky na prevenci chodí v drtivé většině samy. A ty, které to nezajímá, nepřinutí k návštěvě ani pozvánka poslaná poštou,“ říká písecký gynekolog Rudolf Tyll.

Kontroly podle nové vyhlášky
Ač to mnoho z nás neví, máme nárok na celou řadu preventivních prohlídek zdarma. Jsou zvláštní pro děti, ženy, lidi středního věku či seniory.

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která platí od 1. února 2010 už neomezuje do kolika let mají nárok ženy na mamograf, dříve chodily každé dva roky jen ženy ve věku od 45 do 69 let, starší už ne.

Navíc mohou lidé od 50 do 55 let podstoupit jednou za rok a od 55 let každé 2 roky test na skryté krvácení ve stolici. Nebo od 55 let mají možnost jít jednou za deset let na kolonoskopii. Obě vyšetření mohou včas odhalit rakovinu tlustého střeva.Také tady není stanovena horní věková hranice nároku na tato vyšetření.

Dětské prohlídky 19krát za devatenáct let

* Do 2 dnů od návratu z porodnice

První prohlídka miminka. Náplní této kontroly je i posouzení sociální situace rodiny.

* 3–6 týdnů věku dítěte

Ortoped provede ultrazvukové vyšetření kyčlí (totéž si zopakujete s miminkem ve třech až čtyřech měsících).

* 6 týdnů věku dítěte

Lékař dítě zváží, změří, poslechne ho a celkově prohlédne, jestli dobře prospívá a nic mu nechybí.

* 3, 4, 6, 8, 10, 12 měsíců

V těchto měsících pravidelně chodíme s dítětem k lékaři na preventivní prohlídky. Lékařka kontroluje váhu a celkový vývoj dítěte.

*V roce k zubaři

Rodič šestiměsíčního dítěte má být poučen o tom, že během následujícího půl roku má přihlásit svého potomka k zubaři a začít s ním chodit na pravidelné zubní prohlídky.

* 18 měsíců

Když je batoleti rok a půl, je třeba opět navštívit lékaře, zda všeobecně dobře prospívá.

* 3 roky

Na tříleté prohlídce se dítě zváží, změří. Lékař vyzkouší jeho sluch, zrak a pošle na vyšetření také moč.

* Pak každé dva roky

Další kontroly se dělají každé dva roky, poslední nejpozději před 19. narozeninami.

 

Co vám zkontrolují při preventivní prohlídce

Na preventivní prohlídku u praktického lékaře máme nárok každé dva roky. Je dobré na ni jít navzdory tomu, že se cítíme úplně v pořádku. Může například včas odhalit začínající rakovinu.

A zatímco v začátku se dá se zhoubným bujením účinně bojovat, v dalších fázích už je to komplikované

● Natočí vám EKG

Od 40 let každé čtyři roky praktičtí lékaři (případně specialisté, ke kterým vás obvodní doktor pošle) zkontrolují EKG. Pokud se na něm objeví změny, musíte na další vyšetření, aby se zjistily jejich příčiny a předešlo se komplikacím.

● Zjistí hladinu cukru v krvi

Poprvé v osmnácti a pak od 40 let každé dva roky. Když hladina cukru v krvi bude nad normou, pošle vás lékař na další vyšetření, které prokáže, jestli náhodou nemáte cukrovku.

● Otestují krvácení ve stolici

Od 50 let se kvůli včasnému záchytu rakoviny tlustého střeva provádí test na skryté krvácení ve stolici. Pokud je pozitivní, musí se provést kolonoskopie ( vyšetření sondou), která rakovinu buď potvrdí, nebo ne.

● Prohlédnou vás na gynekologii

1x ročně by ženy měly podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa. Součástí jsou například stěry z děložního čípku, které odhalí možnou rakovinu.

● Zkontrolují vám zrak

Zakryjete si střídavě jedno a pak druhé oko a budete číst písmenka z tabule. Pokud vám to nepůjde, doporučí vás na oční, kde vám důkladně zrak zkontrolují a předepíší ty správné brýle nebo čočky.

● Vyzkouší váš sluch

Lékař otestuje, jak slyšíte, a pokud se mu to nebude zdát, budete se muset vydat na ušní.

● Změří vám krevní tlak

Pokud je vysoký, tedy 140/85 a více, lékař vás pošle na další vyšetření (oční, EKG, odběry krve). A bude pátrat, jestli nedochází k poškození nějakého orgánu. A pokud je nízký tlak, doporučí kávu, kofein tlak mírně zvyšuje.

● Vyšetří vás na mamografu

Ženy nad 45 let chodí každé dva roky na mamograf, kvůli zjištění možné rakoviny prsu. Do té doby je nutné ňadra pravidelně samovyšetřovat. Při pochybnostech je třeba navštívit gynekologa.

Autor: red