Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejstarší odrůdy jabloní jsou mnohem zdravější než moderní šlechtěnci

Mnohem zdravější než nablýskaná jablka moderních odrůd jsou ta ze zahrádky po dědečkovi či nejlépe prapradědečkovi.
9. září 2009 | 08:12

Vědci přišli na to, že odrůdy jabloní staré až osm set let jsou mnohem bohatším zdrojem důležitých látek než nejmodernější šlechtěnci.

Angličtí odborníci na výživu nedávno zjistili, že jablka jsou ještě zdravější, než se dosud soudilo. Obsahují totiž více zdraví prospěšných látek, než byli vědci předtím schopni změřit. Čtěte zde: Jablka jsou „pětkrát“ zdravější, než se dosud soudilo

Jenže teď přišli experti z Anglie s dalším významným zjištěním. Mnohem zdravější než nablýskaná jablka moderních odrůd jsou ta ze zahrádky po dědečkovi či nejlépe prapradědečkovi. Odrůdy staré až osm set let jsou totiž mnohem bohatším zdrojem důležitých látek než nejmodernější šlechtěnci.

Jako nejbohatší z hlediska obsahu polyfenolů rušící zhoubné účinky volných radikálů v těle se projevila staroanglická odrůda Pendragon. Toto jablíčko se v zemi kolem Londýna pěstuje od dvanáctého století a má tmavě červenou slupku s narůžovělou či červenou dužninou. V Česku je mu podobný kalvil červený podzimní známý mezi pěstiteli také jako „jahodové“ či „malinové“. Tato odrůda patří rovněž ke starým v Česku pěstovaným jabloním známým už v sedmnáctém století.

 

Mnohem zdravější než nablýskaná jablka moderních odrůd jsou ta ze zahrádky po dědečkovi či nejlépe prapradědečkovi.
Autor: Zdeněk Kvíz

Odborníci z Manchesteru testovali několik odrůd jabloní, a to jak pěstovaných konvenčně, tak i z bio produkcí. A dokázali, že staré odrůdy z bio zahrad obsahují výrazně více zdraví prospěšných látek než moderní odrůdy z konvenčního pěstování. Vítěz – odrůda Pendragon – porazila s přehledem oblíbené komerční odrůdy Golden Delicious, Royal Gala či Coxova.

„Ze všech bio odrůd byla Pendragon nejlepší mezi jablky a obsahovala sedm z osmi zdraví prospěšných látek v nejvyšší úrovni. Ve srovnání s tím jablka z konvenčního pěstování (nikoli bio) obsahovala těchto látek mnohem méně,“ tvrdí farmaceut a jeden z autorů Michael Wakeman z Manchesteru.

Studie z Anglie dokazuje, že bio zemědělství má svůj význam a že bio produkty mohou být skutečně zdravější než ty z konvenčního pěstování.

Jablka obecně jsou zdrojem důležitých látek, které chrání tělo před volnými radikály, jež stojí za předčasným stárnutím, nemocemi srdce a cév či rakovinou.

 

Autor: Famous