Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Melouny snižují krevní tlak

Nejlepší ze všech je pak zelenina vodní meloun, který obsahuje 92 procent vody, osm procent cukru a také vápník, hořčík, draslík a sodík. Navíc obsahuje také dostatek vitaminu C, betakarotén (prekurzor vitaminu A) a lykopen – antioxidant mající silné protirakovinné účinky.
3. září 2009 | 09:55

Melouny patří mezi jedny z nejzdravějších druhů zeleniny. Vedle toho, že je vodní meloun nabitý lykopenem s protirakovinnými účinky, obsahuje také velké množství draslíku.

A stejně jako meloun cukrový při pravidelné konzumaci může přispět ke snižování krevního tlaku. Osoby konzumující často melouny méně často trpí hypertenzí.

„Melouny jako jsou ty cukrové a vodní jsou zvláště bohaté na draslík. Jedna čtvrtina cukrového melounu obsahuje až 900 miligramů draslíku, to je dvacet procent denní doporučené dávky,“ uvedla docentka Lona Sandonová z University of Texas-Southwestern.

Podle ní už jeden řez vodního melounu může pokrýt deset procent denní potřeby draslíku. Ten je přitom potřebný pro správný metabolismus sodíku v těle a může přispívat ke snižování krevního tlaku.

Dalšími zdroji draslíku jsou sušené meruňky, avokádo, fíky, kiwi, pomeranče, rozinky, datle, fazole, brambory, rajčata a grepy.

Meloun je v letním období ideální pro redukci váhy.
Autor: Michal Protivanský

Autor: Famous
Diskuse ke článku
.
Související články