Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázraky reflexní terapie aneb Zharmonizujte své tělo metodou starou pět tisíc let

Zázraky reflexní terapie
26. srpna 2009 | 13:36

Že je masáž nejen příjemná, ale i léčivá, o tom není pochyb. Zvlášť když víte, kam a jak sáhnout. Důmyslnou hru na hudební nástroj připomíná orientální metoda péče o zdraví, reflexní terapie.

Tento způsob terapie vychází z toho, že každý orgán v těle má na noze tzv. reflexní plošku, která je energeticky a nervově spojená právě s daným orgánem. Můžeme si to představit jako neviditelnou strunu mezi vašimi orgány a chodidlem. Celé tělo se promítá do oblasti chodidla nebo ruky a každý orgán má na chodidle nebo ruce svůj zmenšený obraz. Ploska nohy, nárt, prsty, pata a okolí kotníků je tedy jakýmsi systémem „tlačítek“, které když stiskneme, zazvoní to na druhém konci drátu, protože signál putuje po nervových spojeních přímo do orgánu nebo části těla, na kterou chceme působit. Pokud hladíme a masírujeme správné místo, léčíme tím i vnitřní orgány.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zrcadlení těla do chodidel
Když zapojíte větší představivost, zjistíte, že některé reflexní oblasti jsou velmi podobné člověku. Například chodidla. Když se díváme na svá chodidla před sebou, jako kdybychom na sebe hleděly do zrcadla: nártní strany představují přední stranu těla, šlapky chodidel, které nevidíme, záda, pravá strana těla se zrcadlí na pravém chodidle, levá strana těla na levém chodidle, vnější strany chodidel odpovídají vnějším okrajům těla, vnitřní strany středovým orgánům a části těla, palce a prsty jsou krk a hlava, nárty hrudník a břicho a paty odpovídají pánvi.

Univerzální bod
Pro začátek je dobré si zapamatovat důležitý bod, který má široké použití a je tedy možné masírovat ho vždy, když se objeví nějaká potíž nebo nemoc. Je umístěný na nártu levé nohy v blízkosti patní kosti. Leží na přímce spojující hrbolek patní kůstky a vrchol hlavního kloubu palce, kousek před patní kůstkou. Na hřbetu levé ruky ho najdeme v blízkosti spojení 4. a 5. zápěstní kůstky. V obou případech ho bezpečně poznáme podle toho, že jde o velmi citlivé místo. Tento bod harmonizuje celý organismus. V literatuře se mu říká C bod.

3. Stačujte body na chodidle
Autor: Dušan Křístek

Léčivé doteky
Reflexní terapie je léčebná metoda, díky které je terapeut schopen rozpoznat oslabení jednotlivých orgánů a pracovat na jejich posílení. Dokáže často odhalit příčiny chronických potíží, kde se to nepodařilo medicíně. Nemusí ji však provádět jen odborník. Masáže můžete vyzkoušet i sama na sobě. Zahřejte si ruce třením nebo nad plamenem svíčky a jemně a pomalu masírujte chodidlo a sledujte, jaké pocity ve vás masáž vyvolává. Podle toho můžete vypozorovat, které orgány nejsou úplně v pořádku, a na ty se pak zaměřit.

Masáže pro děti
Pokud se rozhodnete masírovat členy své rodiny, zlepší se váš vztah i vzájemná komunikace. Zvlášť děti oceňují účinky doteku a tělesného kontaktu. Každé masáži by mělo předcházet pohlazení chodidel a jejich prohřátí a podržení v dlaních. Pokud podržíte bosé chodidlo ošetřovaného mezi svými dlaněmi, jednu dlaň přiloženou na nárt a druhou na plosku, je to vlastně, jako byste držela celé tělíčko dítěte v náručí. Je to výborný způsob, jak udržovat bližší vztah s dospívajícími dětmi nebo citově rezervovanými členy rodiny, kteří se někdy stydí projevit a přímému objetí se vyhýbají, ale dotek přesto potřebují. Kromě toho tento dotek přináší okamžité zklidnění, úlevu, zmírnění bolestí a uvolnění. Dítě cítí bezpečí a podporu. Pouhé hlazení nártů může ulevit od bolestí bříška.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dávkování
Mačkání reflexních plošek může být bolestivé. Proto to zpočátku dělejte opatrně, je-li některá ploška velmi bolestivá, jen ji jemně vyhlazujte, není třeba překonávat urputnou bolest. Nikdy místo nemačkejte nad hranici snesitelnosti, která je u každého člověka jiná. Extrémní citlivost může znamenat, že v orgánu je třeba akutní zánět, proto ho spíše hlazením tlumíme. Reflexní plošky je vhodné mačkat několikrát denně, přibližně po 15 až 25 zmačknutích a jejich počet lze i zvyšovat. Masáž se postupně stane docela příjemnou. Příjemný pocit v nohou i v celém těle se dostaví po masáži vždycky, ať už samotné mačkání bylo bolestivé nebo ne.

Čeho se vyvarovat
Reflexní terapie je obvykle bezpečná pro všechny věkové skupiny. Masírovat můžete malé děti, stejně jako staré lidi. Nedoporučuje se jen, pokud máte na nohou otevřené ranky, vyrážku, plíseň nebo jiné známky infekce či zánětu. V těhotenství se nepracuje s ploskami pohlavních orgánů, celkově ale působí velmi příznivě na matku i plod. Reflexní terapie by se neměla provádět po transplantaci orgánů, protože stimuluje imunitní systém. Dříve než se pokusíte pomocí reflexní terapie ovlivnit příznaky, jejichž příčina není jasná, nechte se prohlédnout lékařem.

NÁŠ TIP: Nejlepší reflexní terapie je chůze naboso venku. Přirozená masáž chodidel totiž pomáhá řešit akutní i chronické problémy a můžeme ji využívat i k urychlení rekonvalescence.

Reflexní terapie vám pomůže při...


- migrénách a jiných bolestech hlavy

- bolestech zad a plotének, kloubů a ischiasu

- gynekologických potížích (premenstruační syndrom)

- oslabené psychice (stres, úzkosti, deprese)

- skolióze

- alergiích

- detoxikaci těla a podpoře lymfatické drenáže

- oslabení organismu, které je způsobené užíváním léků

Autor: Majka Vinická