Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Silná stehna prospívají zdraví srdce

Ženy s objemnými stehny a útlým pasem jsou chorobami srdce a předčasnou smrtí méně ohroženy než ty, které mají nožičky štíhlé jako tyčka.
4. září 2009 | 13:20

Výzkumem vztahu mezi zdravím srdce a tvarem postavy u tisíců mužů a žen bylo prokázáno, že silnější stehna zvláště u žen mají ochranný vliv na srdce.

Mnoho žen nesnáší svá stehna a častují je hanlivým označením „kýty“. Nejraději by měly vyzáblé nožky jako Victoria Beckhamová, jenže zatímco tuk na břiše a v oblasti pasu je velmi nebezpečný a zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce, silnější stehna mají účinek opačný.

Jinak řečeno, dámy s objemnými stehny a útlým pasem jsou chorobami srdce a předčasnou smrtí méně ohroženy než ty, které mají nožičky štíhlé jako tyčka.

„Malý obvod stehen podle všeho souvisí se zvýšeným rizikem rozvoje choroby srdce nebo s předčasným úmrtím,“ uvedl ke své studii profesor Berit Heitmann. Ideální podle něj je, když je u obou pohlaví stehno širší než šedesát centimetrů v obvodu. Pokud má méně, pak je totiž jeho majitel výrazně více ohrožen chorobami srdce a cév.

Vše zřejmě nějak souvisí s inzulínem, protože u osob se štíhlými stehny byla zjištěna nižší produkce tohoto hormonu, přičemž nedostatek inzulínu vede k diabetu, který může srdce poškozovat.

Nejhorším typem postavy je pak tzv. jablko, kdy je většina tuku uložena v horní části těla a zvláště v pase a na břiše. Naopak hrušky jsou z hlediska zdraví srdce a cév na tom podstatně lépe.

Autor: Famous