Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Může za rakovinu prsu nadváha nebo podprsenka? 10 největších mýtů!

  • Ne každá bulka, kterou si nahmatáte, musí být hned nádor.
    19. října 2016 | 06:00

    Zdravotnické organizace na celém světě apelují na preventivní prohlídky prsů u žen a na co nejširší osvětu, která je má chránit před zbytečně zanedbanými nádory a fatálními následky onemocnění. V osvětě je nejdůležitější důkladná informovanost, která jediná může zabránit šíření různých polopravd a úplných nesmyslů, které v krajním případě můžou být důvodem pozdní léčby nádoru.

  • Každá bulka znamená rakovinu

    Autor: Shutterstock.com
    Rakovina prsu se skutečně nejčastěji projevuje bulkou v prsu, ale pravdou je, že více než 80 % všech útvarů, které můžeme na mléčné žláze nahmatat, nemá rakovinový původ. Neznamenají ohrožení zdraví. Bulka může být cysta, tedy dutina naplněná tekutinou, shluk tkáně, ale také zcela nezhoubný nádor, který se buď vůbec neodstraňuje a lékař jen kontroluje jeho případné změny, nebo se odstraní z čistě preventivních důvodů nebo kvůli tomu, aby netlačil na nějaký nerv a nezpůsoboval pocit bolesti.
  • Rakovina prsu nesouvisí s věkem

    Autor: Shutterstock.com
    To není pravda. S přibývajícím věkem se totiž možnost onemocnění výrazně zvyšuje. Zatímco ženy do čtyřicítky mají riziko vzniku rakovinového nádoru asi 1 : 227, po šedesátce je to už 1 : 28, a v pětaosmdesáti a více letech dokonce riziko stoupá na poměr 1 : 8. Zvyšování rizika se stoupajícím věkem platí stejně pro všechny ženy a muže a netýká se jen nádorů mléčné žlázy, ale rakoviny obecně.
  • Nositelky zmutovaného genu vždy onemocní

    Nepodceňujte prevenci!
    Autor: Shutterstock
    Nesmysl! Geny, které odpovídají za rakovinu prsu, se označují BRCA. Jejich vrozenými mutacemi můžou být postiženi stejně tak muži jako ženy. Ale ne všichni nositelé této vrozené mutace musí onemocnět rakovinou prsu nebo jiného orgánu. Pravdou totiž je, že tyto geny jen zvyšují pravděpodobnost onemocnění. Tato pravděpodobnost ale není zanedbatelná, u žen se zmutovanými geny je ohrožení nádorem prsu asi pětkrát vyšší než u zbytku populace.
  • Prevencí se jí dá zabránit

    Rakovina prsu je strašákem mnoha žen. Nyní se proti ní však lze už i pojistit.
    Autor: Shutterstock.com
    To bohužel není pravda. Někdy nestačí ani nejlepší prevence. Jediným opravdu důsledně preventivním řešením je pouze lékařsky odůvodněné odstranění celého prsu. Dají se ale zjistit rizikové faktory, jako jsou například uvedené zmutované geny nebo výskyt nádorů prsu v rodině, a podle toho je potřeba po dohodě s lékaři postupovat. Stejně tak se dají omezit další věci, které možnost onemocnění zvyšují – například obezita, kouření, alkohol, tučná strava, nedostatek pohybu...
  • Kdo má rakovinu v rodině, onemocní také

    ..l
    Autor: Shutterstock.com
    Tohle také není pravda. Podle statistik Světové zdravotnické organizace až 70 % žen se zhoubnými nádory prsu nemělo v rodině jediný případ zhoubného bujení. Na druhou stranu je fakt, že výskyt nádoru prsu v přímé příbuzenské linii riziko zvyšuje přibližně dvojnásobně. Když je v rodině nemocných s tímto typem rakoviny víc, dále se riziko zvyšuje a násobí.
  • Vyšetření mamografem zvyšuje riziko nemoci

    V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro mnohé ženy je tohle vyšetření takovým strašákem, že na něj raději ani nechodí. Skutečnost je taková, že se u této metody sice využívá rentgenové záření, ale dávky jsou velmi nízké. Pro představu lze říct, že jedno vyšetření odpovídá dávce záření, kterou člověk získá z vnějšího prostředí za jeden rok. Daleko nebezpečnější je například kouření.
  • Podprsenky s kosticemi způsobují rakovinu

    Ne každá bulka, kterou si nahmatáte, musí být hned nádor.
    Autor: Shutterstock.com
    Tohle rozšířené tvrzení se opírá o argument, že těsné prádlo a kostice utlačují mléčnou žlázu, způsobují tak v nějakém místě hromadění toxinů a následně pak vznik nádoru. To už ale bylo vyvráceno mnoha odborníky a výzkumy. Podprsenky nemají žádný vliv na rakovinu mléčné žlázy.
  • Malá ňadra nejsou ohrožena

    Jestliže se vám zmenší prsa, aniž byste nějak zásadně zhubla, anebo se blížila menopauza, mohlo by jít o syndrom polycystických ovarií.
    Autor: Shutterstock.com
    Vznik nádoru nijak nesouvisí s velikostí prsů, onemocnět můžou ženy bez ohledu na velikost poprsí. U větších ňader je jen možná náročnější přesné vyšetření celé prsní tkáně tak, aby nebyla žádná abnormalita přehlédnuta. 
  • Kila navíc s rakovinou nesouvisí

    Ženy s nadváhou mají vyšší riziko vzniku rakoviny prsou.
    Autor: Shutterstock.com
    To bohužel není pravda. Ženy s nadváhou a obezitou mají riziko onemocnění daleko vyšší než ty štíhlé. Jejich ohrožení je pak ještě vyšší v případě, že kila nabraly v pozdějším věku.
  • Potrat zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu

    Sabina s Mirkem se na miminko těšili. Bohužel ve čtvrtém měsíci o dítě přišli.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato teorie se nabízí zejména z toho důvodu, že při přerušení těhotenství dochází k závažnému narušení hormonálního procesu. A rakovina prsu je často s hormonálními procesy spojována. Proto se zkoumání těchto souvislostí věnovala řada studií, ale prozatím nebyla žádná spojitost mezi potraty a nádory prokázána.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...