Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Nahmatala jste si něco bolestivého v prsu? Jak poznáte, jestli jde o nádor?

  • Vyšetření prsou by měla žena provádět od dvacátého roku života. Ale když začnete dřív, jedině dobře pro vás.
    21. února 2016 | 06:00

    Pokaždé když si žena sahá na prsa, myslí na to samé. Je to něco, co jsem si nahmatala, nádor, nebo prostě jen shluk mléčných žláz? A znaménko, které na nich mám, nezvětšilo se od poslední doby trochu? Z rakoviny prsou má mnoho žen snad největší strach. A není se čemu divit, poslední dobou není neobvyklá ani u mladých žen, které ještě nedosáhly ani pětatřicátého roku života. Proto je tak důležitá prevence.

  • Kdy začít?

    Ne všechny nálezy v prsou musí být nebezpečné.
    Autor: shutterstock.com
    Na prevenci není nikdy dostatečně brzy, ale pozdě může být vždy. Ovšem optimální doba, kdy by měla žena začít sledovat svá ňadra, je kolem dvacátého roku. Může s tím ale začít i dříve. "Ale spíše proto, aby si zvykla na ta svá prsa, aby věděla, co od toho pohmatového vyšetření očekávat, než že by si našla nějaký patologický nález," vysvětluje Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacentra Zelený pruh.  

    Kromě toho, kdy je nejvhodnější doba z hlediska věku, je důležité řešit i dobu v měsíci. Ideální je provádět vyšetření těsně po začátku menstruace – tedy druhý třetí den – nebo pak zase těsně po skončení menstruace. "V tu dobu jsou prsa mnohem lépe prohmatná, nejsou citlivá. Navíc otok a napětí, které v nich byly před menstruací, vymizí," radí Bílková. U žen, které přestaly menstruovat, je jedno, kdy vyšetření provádějí. Lékaři doporučují vždy určit jeden den v měsíci, kdy se bude žena prohlížet. A to pak ať si zapíše pečlivě do diáře nebo za uši a dodržuje. 

  • Co všechno nás má varovat?

    Video se připravuje ...
    Jakých změn byste si na svých prsou měla všímat? • VIDEO: Adam Balažovič
    Vyšetření má ale mnohem více částí, než je pouze ta pohmatová. Rakovina prsu se totiž může projevovat i vizuálně. Všímat by si žena měla také různých změn na kůži. Často se rakovina projevuje také jako zarudnutí na větší ploše nebo jako pomerančová kůže. "Žena také ale může vidět propadlinku v prsu, nebo naopak vyklenutí. To jsou také změny, které mohou signalizovat, že se děje něco závažného," vysvětluje lékařka. 

    To všechno jsou ale jen drobné výčty toho, co všechno by mělo ženu varovat. Ve skutečnosti každá sebemenší změna je dostatečně vztyčeným prstem. Měla byste zbystřit a co nejdříve vyhledat lékaře. 

  • Jak poznat, že to není žláza?

    Video se připravuje ...
    Může žena sama poznat, které změny v jejích prsou jsou závažné, a které nikoliv? • VIDEO: Adam Balažovič
    Nahmatat si něco v prsu není úplně obtížné. Ovšem ne vždycky to musí být tak fatální, v mnoha případech jde jen o shluk prsních žláz. Základem toho je, že by každá žena  měla vyšetření provádět často, aby znala své tělo, každou bulku ve svých ňadrech, a dokázala tak určit, co je normální.  "U některých žen je skutečně těžké to  poznat," říká Bílková. Proto ve chvíli, kdy si bude žena čímkoliv nejistá, měla by se nechat vyšetřit někde v mamocentru. Způsob určí lékař vždy podle věkové skupiny. Zatímco u žen po čtyřicátém roce života je to mamograf, u mladších žen je to zpravidla pomocí ultrazvuku. 
  • Jak dlouho může žena vyčkat, než navštíví lékaře?

    Samovyšetření provádějte jednou měsíčně.
    Autor: Shutterstock.com
    S podezřelými nálezy v prsu, které ale nemusí značit nic strašlivého, se častěji setkávají mladé ženy. Jejich prsní žláza je totiž mnohem hutnější. "Pokud si třeba pětadvacetiletá žena něco nahmátne, tak se většinou nejedná o nic závažného. Ale nemůžeme to nikdy říct na sto procent," vysvětluje Bílková. Dodává, že pokud to, co si žena nahmatá, je citlivé a bolí, tak může klidně pár dnů počkat, zda to zmizí, či nikoliv. 

    Na druhou stranu – co se týče zdraví, neměly bychom nic podceňovat. Jestli si skutečně nejste jista tím, co jste si nahmatala, ihned se nechte prohlédnout.  Stačí, když zajdete za svým gynekologem a s problémem se mu svěříte, on vám poradí, co dál. Kromě nádoru to totiž můžou být žláza, která je bohatší, nebo benigní změny, jako je třeba cysta.

  • Nádor nebolí

    Při samovyšetření se zaměřte i na oblasti kolem prsou.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud tedy v prsu objevíte něco, co při pohmatu bolí, a nemělo by vás to tedy děsit, znamená to, že nádor nebolí? Podle lékařky to tak je, i když stejně jako u dalších anomálií v lidském těle nemůžeme mluvit o 100% jistotě. "Pokud jsou bolestivé změny v prsu cyklické, tak to je opravdu většinou v rámci změn během menstruačního cyklu. Ve výjimečných případech může i rakovina bolet. Je to vzácné, stát se to může," varuje Bílková.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...