Volný čas

Zavzpomínejte na dovolenou: 4 báječné recepty z Chorvatska a Řecka

Zavzpomínejte na skvělou dovolenou a připravte si některou z pochoutek středomořské kuchyně.

Zavzpomínejte na skvělou dovolenou a připravte si některou z pochoutek středomořské kuchyně.
Foto: profimedia.cz

Fotogalerie

5 fotografií

7. září 2012 | 12:37

1. díl - Prázdninové gurmánské zážitky si určitě všichni rádi připomínáme i doma. Středomořská kuchyně je originální, pestrá, plná grilované zeleniny, ryb a olivového oleje, takže i velice zdravá. Dopřejte si ji, kdykoli dostanete chuť.

Už zítra zde naleznete další skvělé recepty na chutné a zdravé speciality Středomoří. Těšit se můžete na pochoutky španělské, turecké a italské kuchyně.

CHORVATSKO

Dušené jehněčí (Hrvatski lonac)

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 3 hodiny

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
750 g vykostěného jehněčího masa
750 g zelí
300 g brambor
1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
3 zralá rajčata
2 středně velké mrkve
2 cibule
1 řapíkatý celer
1 lžíci nasekané petrželky
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:
Maso omyjte a nakrájejte na kostičky, zelí nadrobno nakrouhejte, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Rajčata a mrkve pokrájejte na plátky, cibuli a řapíkatý celer nadrobno. Všechny připravené suroviny naskládejte ve vrstvách do velkého hrnce. Osolte, opepřete a posypejte petrželkou. Zalejte vývarem, přikryjte poklicí a na středním ohni vařte asi 3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Podávejte horké.

Ražniči (Raznjici)

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
800 g libového vepřového masa
2 červené papriky
300 g malých brambor
300 g jarních cibulek
150 až 200 g  slaniny
3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
150 g hrubé kukuřičné mouky
500 ml olivového oleje ke smažení
sůl a mletý černý pepř

Postup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky, papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na větší kusy, brambory omyjte a ve slupce předvařte. Slaninu nakrájejte na kostičky. Na 4 kovové jehly napichujte střídavě maso, papriku, brambory, cibulky a slaninu. Pokapejte extra panenským olejem, osolte a opepřete. Obalte v kukuřičné mouce. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej  a špízy zprudka opečte ze všech stran.

ŘECKO

Musaka (Mousaka)

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 70 minut
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
2 lilky
1 velkou cibuli
100 ml olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
50 ml suchého červeného vína
300 g loupaných rajčat
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
špetku mleté skořice
2 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
50 g strouhaného parmazánu
2 žloutky
sůl a mletý černý pepř

Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Lilek nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Dejte je do cedníku, posypejte solí, aby pustily přebytečnou tekutinu a nechte asi 40 minut okapat. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte mleté maso a zprudka osmahněte. Zalejte vínem a nechte vyvařit. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte  pokrájená rajčata, muškátový oříšek a skořici. Vařte asi 45 minut, podle potřeby podlejte. Předehřejte troubu na 200.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte 2 lžíce hladké mouky a osmažte ji. Za stálého míchání přilejte mléko a přiveďte k varu. Osolte a opepřete. Snižte teplotu, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte 10 minut. Odstavte z plotny a nechte částečně zchladnout. Pak přidejte sýr a žloutky. Lilek posypejte zbývající moukou. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Lilek smažte po dávkách dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu plátků lilku vyskládejte na dno zapékací formy. Přelejte masovou směsí, navrch rozložte zbytek lilku. Vše zalejte sýrovou omáčkou. Pečte asi 30 minut, až sýr zezlátne.

Tzatziki

Doba přípravy: 15 minut
Doba chlazení: 2 hodiny

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 salátové okurky
500 ml řeckého jogurtu
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíci bílého vinného octa
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:
Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na hodně malé kousky (případně nahrubo nastrouhejte), vložte do cedníku a nechte oakapat. Mezitím si připravte zálivku. Jogurt vyšlehejte dohladka, vmíchejte prolisovaný česnek, vinný ocet a olej, podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte okurku a promíchejte. Salát dejte vychladit do ledničky.

Autor: Klena, připravila: sim
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Aromaterapeutka radí: Na muže se musí jemně, mnohdy stačí vůně jídla

Aromaterapeutka radí: Na muže se musí jemně, mnohdy stačí vůně jídla

Vůně jsou neměnnou součástí našeho života. Říká se, že mozek si pamatuje vše, co jsme kde kdy cítili, a pak si to podvědomě spojuje s různými situacemi.…celý článek

Ke svíčkové nebo vepřu knedlu se hodí i víno místo piva, radí sommelier

Ke svíčkové nebo vepřu knedlu se hodí i víno místo piva, radí sommelier

Pivo dělá hezká těla, říkají všichni jeho konzumenti, a přitom si spokojeně hladí svá vypouklá bříška. Česká klasická kuchyně, ke které patří svíčková…celý článek

Chcete přestat kouřit? Díky našim tipům to tentokrát zvládnete!

Chcete přestat kouřit? Díky našim tipům to tentokrát zvládnete!

Zbavit se závislosti na nikotinu vyžaduje obrovskou vůli, trpělivost, hodně síly a kolikrát i podporu ostatních. Nejedná se nikdy o jednoduchý krok,…celý článek

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Ve čtvrtek ve dvanáct hodin k nám do redakce zavítá odborník na slovo vzatý, který vám zodpoví veškeré dotazy ohledně výběru masa a jeho úpravy na…celý článek

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Když se člověk rozhlédne kolem sebe, narazí na spoustu různých předmětů, které mohou připomínat úplně něco jiného, než jaký je jejich původní význam.…celý článek

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Ranní vstávání dává nejednomu z nás dost zabrat a tak často hledáme způsoby, jak se ráno co nejrychleji probrat. Našli jsme pro vás šest triků, jak…celý článek

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Napadlo vás někdy, že výběre barvy laku před tím, než jdete s mužem na rande, můžete vysílat nenápadné signály? Naučte se je kódovat a dostaňte ho…celý článek

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Drogy dokáží s životem člověka pořádně zamávat. Své o tom ví i další hrdinka dokumentární cyklu Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora…celý článek

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

V únoru minulého roku, koupila manželka tohoto umělce bílou tabuli na vzkazy. Když jí řekl, že na ni bude pro ni každý den kreslit obrázek penisu,…celý článek

Nakupujte v pohodlí domova!

Nakupujte v pohodlí domova!

Nebaví vás davy lidí, se kterými musíte bojovat u regálů v obchodech? Nakupujte online! …celý článek