Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aby teplo zůstalo doma aneb Termoizolační nátěr se vyplatí!

20. července 2009 | 10:17

Možností, jak zateplit byt nebo dům, je celá řada, my vám nyní nabízíme jednu z nich - vyzkoušejte termoizolační nátěr v interiéru. Pokud dokážete sami vymalovat, zvládnete i tohle!

Co očekáváte od nátěru? Aby schoval lecjakou vadu na kráse a vypadal pěkně. Můžeme ho směle přirovnat k „make-upu“ – také nátěr dokáže sjednotit a zahladit drobné nerovnosti. Ale některé ještě slibují další funkce, jako například termoizolační efekt. Každý z nás přece dnes přemýšlí, kde ušetřit, a toto je jedna z cest k úsporám. Samozřejmě ani speciální nátěr není zadarmo, v interiéru se vám však vynaložené náklady vrátí zhruba do dvou let (při aplikaci na fasádu přibližně za 5 let). Termoizolačním nátěrem můžete ošetřit celek nebo jen nejvíc ochlazovaná místa rodinného domu nebo bytu, například zdi orientované na sever, stropy pod střechou a podlahy.

Před malováním je třeba si ujasnit, jakému typu nátěru dát přednost, zda si vymalujete sami, nebo se spolehnete na profesionály.
Autor: archiv Primalex

Co budete potřebovat (cca na 15 m2):

5 kg termoizolačního nátěru
akrylátový tmel (podle potřeby)
1,5 l prodyšné penetrace
malířskou špachtli a váleček (nebo štětku)
podložku pro otření válečku
zakrývací fólii
malířskou lepicí pásku

Jak na to:

Díky použití termoizolačního nátěru v interiéru se sníží únik tepelné energie v zimě (za vytápění zaplatíte méně peněz). Také se zbavíte plísní na zdivu, protože termoizolační nátěr rovnoměrně rozkládá teplo po povrchu stěn a zvyšuje jejich povrchovou teplotu. Díky tomu se odstraní tepelné mosty, které jsou hlavní příčinou tvorby plísní v interiéru.

1. Aplikace termoizolačního nátěru je opravdu snadná. Nejdříve, podobně jako před malováním, zakryjte podlahu, nábytek a všechno ostatní vybavení místnosti pevnou igelitovou fólií, kterou připevníte lepicími páskami.

Nejdříve, podobně jako před malováním, zakryjte podlahu, nábytek a všechno ostatní vybavení místnosti pevnou igelitovou fólií, kterou připevníte lepicími páskami.
Autor: Maxitherm

2. Pokud je předcházející nátěr na více místech oprýskaný, bude nejlepší se ho zbavit; oškrábejte ho špachtlí. Stěny je vhodné oškrábat také v případě, když na nich máte větší počet vrstev předchozích nátěrů. Tato nepopulární práce se vám bohatě vyplatí: čím hladší a lépe připravená zeď, tím snadnější aplikace a nižší spotřeba samotného termoizolačního materiálu.

Pokud je předcházející nátěr na více místech oprýskaný, bude nejlepší se ho zbavit; oškrábejte ho špachtlí. Stěny je vhodné oškrábat také v případě, když na nich máte větší počet vrstev předchozích nátěrů.
Autor: Maxitherm

3. Téměř vždy se někde objeví drobné trhlinky a otvory ve zdi, k jejich vyspravení použijte akrylátový tmel. Není to váš případ, nebo budete natírat stěny teprve podruhé, potřetí, a zdi vypadají stále dobře? V tom případě můžete krok č. 2 a 3. vynechat.

Téměř vždy se někde objeví drobné trhlinky a otvory ve zdi, k jejich vyspravení použijte akrylátový tmel.
Autor: Maxitherm

4. Před samotným natíráním zeď ošetřete prodyšnou penetrací, díky které pak bude nátěr lépe držet a spotřebujete ho méně. Některé penetrace se ředí vodou, jiné jsou připravené k okamžitému použití i bez ředění. Penetraci nanášejte štětkou nebo válečkem.

. Před samotným natíráním zeď ošetřete prodyšnou penetrací, díky které pak bude nátěr lépe držet a spotřebujete ho méně.
Autor: Maxitherm

5. Po zaschnutí penetrace, což trvá zhruba 6 hodin, promíchejte termoizolační nátěr v kbelíku. Před aplikací se nesmí ředit. Spotřeba nátěru v interiéru je cca 300 g na 1 m2 , z 1 kg hmoty natřete přibližně 3 m2.

Po zaschnutí penetrace, což trvá zhruba 6 hodin, promíchejte termoizolační nátěr v kbelíku. Před aplikací se nesmí ředit.
Autor: Maxitherm

6. Válečkem nebo malířskou štětkou naneste na zeď první vrstvu termoizolačního nátěru. Postupujte stejně, jako kdybyste malovali. Druhou vrstvu natřete stěny po takzvané technologické přestávce, která trvá kolem 12 hodin. Tento odstup je třeba dodržet, aby každá vrstva dostatečně a do hloubky zaschla.

Válečkem nebo malířskou štětkou naneste na zeď první vrstvu termoizolačního nátěru. Postupujte stejně, jako kdybyste malovali. Druhou vrstvu natřete stěny po takzvané technologické přestávce, která trvá kolem 12 hodin.
Autor: Maxitherm

Proč se termonátěr vyplatí
Termoizolační nátěr obsahuje sklokeramické mikrokuličky - částice o velikosti 10 až 100 mikronů, které jsou duté a částečně vakuované. Fungují izolačně jako malé termosky. Na povrchu zdi se po vyschnutí a vyzrání nátěru vytvoří prodyšný povlak těchto kuliček, který propouští a snižuje vlhkost. Redukcí vlhkosti materiálu, v tomto případě zdiva, se zmenšuje i jeho tepelná vodivost. Mikrokuličky jsou rozptýlené ve speciální bázi, která je prodyšná a umožní stěnám vašeho domu nebo bytu dýchat. Co se hodí vědět? Termoizolační nátěr dokáže odstranit většinu plísní, které se vyskytují ve vašem příbytku, protože rovnoměrně rozkládá teplo po povrchu zdí. Tím odstraňuje takzvané tepelné mosty, které jsou hlavní příčinou tvorby plísní v interiéru. Tepelný most si představte jako místo, kde se setkávají v jednom bodě dvě různé teploty zdiva (například v rozích místností).

Zdroj a pracovní foto: Maxitherm

Autor: připravila: drakš
Video se připravuje ...