Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Praktické rady pro bleskový úklid

Díky našim radám zvládnette úklid opravdu raz dva.
17. června 2009 | 07:08

Nebaví vás uklízení domácnosti, nebo máte prostě jen málo času? Zbytečně se kvůli tomu nestresujte. Díky našim radám zvládnete úklid opravdu raz dva.

Žaluzie
Stačí obyčejný líh a lamely žaluzií budou zase krásně čisté. Je to jednoduché: vlhký hadřík oviňte kolem stěrky na těsto z umělé hmoty a nalijte líh do misky. Ponořte do ní stěrku a lamely jím z obou stran setřete.

Mikrovlnná trouba
Bleskový recept pro čistou mikrovlnku: nakrájejte citron na kousky a dejte ho do misky, která je vhodná na ohřev v mikrovlnné troubě. Potom misku naplňte přibližně půllitrem vody, dejte ji do mikrovlnky a zahřívejte na nejvyšším stupni přibližně minutu. Mastnota a špína se tím uvolní, pak troubu už jen stačí jednoduše vytřít vlhkým hadříkem.

Zašlý koberec
Vyčistíte ho snadno díky kúře se samočisticím efektem. Posypejte koberec vlhkou solí a nechte ji působit přibližně hodinu. Uvidíte, jak se krásně vyčistí. Schnoucí sůl totiž nasaje všechnu špínu, která se do koberce „zažrala“. Pak už jen stačí koberec důkladně vyluxovat. Sami budete překvapeni, jak budou barvy opět zářit.

Koberec
Autor: archiv firmy HABITAT

Protivná samolepka
Nekonečné namáčení není nutné. Samolepky můžete odstranit pomocí horkého vzduchu z fénu. Krátce jím foukejte přímo na nálepku. Horký vzduch ji uvolní a vy ji budete moct jednoduše stáhnout.

Kroužky od čaje na porcelánu
Zanesené okraje šálků, například od černého čaje se čistí jen velmi těžko. Solí ale docílíte okamžitého účinku. Na navlhčený kuchyňský papír nebo utěrku nasypejte sůl a důkladně jím okraje otřete.

Kožená sedačka
Bílek z vajíčka kůži nádherně vyčistí a oživí. A tak ho můžete směle využít i na koženou sedačku. Nejdřív ale kůži pořádně setřete nasucho. Pak dotuha vyšlehejte bílek. Naneste ho na jemný hadřík a sedačku otřete. Nechte zaschnout a vyleštěte.

Skvrny od čokolády
Na kuchyňskou houbičku kápněte přípravek na mytí nádobí. Vytřete s ní skvrnu od čokolády a nakonec vymyjte teplou vodou. Uvidíte, že váš koberec nebo třeba tričko budou zase svítit čistotou.

Autor: připravily: bm, ola, duš, lena
Video se připravuje ...