Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké tipy pro malé byty

19. června 2009 | 09:57

Plánujete nové bydlení jen pro sebe, případně pro dva? Pak by vám mohl stačit menší byt do 50 metrů čtverečních, kam se snadno vejde celý váš svět. Máme pro vás tipy, jak ho nejlépe vybavit, aby vám v něm bylo příjemně.

Co by v malometrážním bytě nemělo chybět k dokonalému pohodlí? Předsíňka na přezutí a pověšení kabátu, WC a koupelna a jeden větší obývací prostor spojený s kuchyňským koutem. A i kdybyste měli trochu jiné požadavky, přesvědčíme vás, že i s malým prostorem se dá kouzlit.

Myslete na barvy
Máte rádi syté pastelové nebo dokonce křiklavé odstíny? Raději se s nimi rozlučte, do malých místností se hodí světlé barvy a nejvhodnější je bílá. Opticky totiž zvětšuje obytný prostor (tmavá naopak zmenšuje, zvlášť pokud ji využijete na stěně dominující celé místnosti). Dobrý nápad? Vymalovat si bíle stěny, nalakovat na bílo dveře nebo si do malé ložničky pořídit bílou postel, nejlépe na nožkách, která na první pohled nepůsobí mohutně.
I další zařízení a nábytek by měly být světlejší, především u podlahové krytiny a dveří ze dřeva vybírejte jemnější odstíny a vyvarujte se sytých (například wenge nebo ořech). Odpustit si musíte dřevěné obklady stěn nebo stropu, jinak bude prostor působit stísněně. Jste-li zastáncem tapet, vybírejte si světlejší, s decentnějším vzorkem, a využijte je pouze jako dekoraci, například v jídelnímu koutu, nikoli na všechny stěny - tam je opravdu vhodnější bílá malba. Výjimkou s použitím výrazné tmavé tapety s velkým vzorem může být například ložnice, ale opět drobnějšího vzoru, například na stěně za čelem postele.



Otevřený prostor
Další možností, jak zvětšit místnost, je její celkové otevření. Malý byt nepřepažujte příčkami nebo dokonce obývací stěnou, jako tomu bývalo dřív zvykem. Lepší je mít jednu velkou prosvětlenou vzdušnou místnost, kde se jednotlivé funkční plochy odliší nábytkem nebo barvami, než dvě malé tmavé místnosti rozdělené příčkou. Potřebujete-li však občas obytný prostor přece jen oddělit, třeba pro návštěvu, zkuste posuvné dveře nebo japonské stěny (ve vodicích drážkách kovové konstrukce se pohybují rámy potažené například textilií).

ODBORNÍK RADÍ

Jak si poradit s mini koupelnou? Ing. arch. Tereza Pfeiferová z firmy Finep doporučuje: „Vanu nahraďte sprchovým koutem, třeba se zvýšeným okrajem, ve kterém se dá i celkem pohodlně sedět. Nově vzniklý prostor skvěle vyplníte závěsnou úložnou skříňkou nebo pračkou. Při výběru se raději orientujte na jemnou sanitární techniku než masivně vyhlížející umyvadla a WC. Pro malé koupelny se obzvlášť hodí rohové umyvadlo nebo úzké a vysoké police světlých barev, které místnosti opticky neublíží.

Jednoduché skříňky na nožkách nepůsobí tak mohutně.
Autor: IKEA

Světlo a vzduch
Řešíte tmavší kouty? Osvětlit je mohou například luxfery v pruzích nebo celých stěnách, které do prostoru pustí jen světlo, takže je bez obav využijete třeba místo koupelnových příček.
K optickému rozdělení místnosti poslouží také umělé osvětlení, které rozliší několik funkčních ploch najednou – v pokoji je lepší mít například pět různých lamp než jeden centrální lustr. Zatímco menší zdroje světla nasvítí zvlášť jednotlivé části obytné plochy, a opticky tak prostor rozdělí, velký lustr ho naopak sjednotí a přizná jeho skutečnou velikost. V obývacím pokoji propojeném s kuchyní se vyplatí osvětlit část kuchyňské linky, jídelní kout, místo na odpočinek, případně solitéry, na které chcete upozornit (obraz, starožitnost nebo komoda). Obecně přitom platí, že vhodnější je pokoje „přesvětlit“ než v nich mít tmu nebo jen jeden zdroj světla.

Vestavná skříň pod schody uschová všechno nádobí
Autor: IKEA

Výběr nábytku
Vzhledem k omezenému místu pro vás platí: čím méně, tím lépe. Nezahlcujte prostor robustním nábytkem, ale využijte mobiliář na nožkách, který nepůsobí tak mohutně; praktická jsou i pojízdná křesla, stolek nebo komody s kolečky. Přesto se i do malé místnosti vejdou větší kusy nábytku, sedačka však může být rozkládací, manželská postel s úložným prostorem (nebo skládací lůžko skryté v obývací stěně) a skříňky i poličky zavěste na stěnu. A pokud budou uzavřené, raději zvolte variantu se skleněnou výplní, která působí odlehčeným dojmem a odráží světlo.
A kam dát šaty, boty nebo sezonní věci? Popřemýšlejte o samostatné šatně, případně o vestavných skříních. Šetří prostor a při dobrém uspořádání máte všechno přehledně složené. Přitom do skříně lze schovat třeba i úklidové prostředky včetně vysavače, a máte-li prostor aspoň o trošku větší, posuvné dveře ukryjí například malou pracovnu nebo dětský koutek s hračkami.

Vestavná skříň pod schody uschová všechno nádobí
Autor: IKEA

Nezapomeňte na zrcadla
Bydlíte ve starším činžovním domě, kde jsou vyšší stropy, zhruba 3,5 m? Využijte to! Nad sedačku, pracovní kout nebo uzavíratelné skříňky se vejde patro na spaní, kdy na pohodlné pobývání postačí výška kolem 1,3 m. Prostor by měl mít samostatné osvětlení a případně i elektrickou zásuvku.
A v každém případě myslete na zrcadla, pro ně dokonce platí, že více je lépe. Nebojte se je využít třeba na celou plochu vstupní haly nebo skříně, na část stěny u postele, nad jídelní kout... Nedávejte je jen proti dveřím, mohlo by to mást vás i návštěvy.

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...