Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Basiková (47): Na mladého chlapa a dítě ještě mám!

Fotografie
26. července 2010 | 05:01

Populární zpěvačce Basikové zkrachovala dvě manželství. Potřetí si coby matka téměř dospělých dcer dvojčat vzala o patnáct let mladšího producenta Petra Poláka. Záhy po svatbě otěhotněla a poté porodila nyní ročního Theodora.

Po porodu se Bára Basiková brzy vrátila na jeviště vydělávat peníze. Jak se tedy o výchovu Theodora, chod domácnosti vůbec s mladým mužem dělí? Jak moc se projevuje patnáctiletý věkový rozdíl? Jsou možné odlišnosti vnímání existence v rodinné praxi překážkou? Zpěvačka nechala do svého soukromí nahlédnou Markétu Behinovou, autorku knihy Výchova podle slavných maminek.

S mladým chlapem? Ani náhodou!

Když Bára zjistila, o kolik let je nynější manžel Petr mladší, vzala zpátečku. Chtěla si vše promyslet. Hlavně kvůli Petrovi, který byl věkem bližší jejím dvojčatům než jí. „Přišlo mi trochu nefér po mladém klukovi chtít, aby si namluvil tak starou ženu. Navíc dvakrát rozvedenou a s dvěmi skoro odrostlými dětmi,“ komentuje začátky vztahu Basiková.

„Když začala Lucie Bílá chodit s Vaškem Noidem Bártou, kroutila jsem hlavou. ‚Ježíš, o patnáct let mladší? Měla bys mít někoho přiměřeného svému věku,‘ radila jsem jí tehdy,“ vzpomíná Bára. Nekonvenční svazek s mladším mužem ji tedy (až do doby než potkala toho svého) vhodný nepřišel. „Petr je ale v mnoha ohledech velmi vyzrálý. Umí se o sebe postarat, nepotřebuje náhradní matku,“ vysvětluje Basiková.

Těhotenství přes kopírák

Bára přišla do jiného stavu až ve chvíli, kdy se s partnerem přestali urputně snažit o početí. Zmatky kolem svatby a jiné starosti ji zaměstnaly natolik, že se tím přestala zabývat. A na svatební cestě se vysněné oplodnění povedlo.

„Když jsem se to dozvěděla, byla jsem v sedmém nebi!“. V té době bylo Báře pětačtyřicet a lékař, který ji šťastnou zprávu oznámil, zároveň dodal, ať se neraduje předčasně. Výsledky všech testů ale byly v pořádku...

Mezi Bářiným prvním a druhým těhotenstvím uplynulo neuvěřitelných sedmnáct let, nicméně devět měsíců gravidity probíhalo stejně: „Bylo mi zle, pořád jsem zvracela. Byla unavená, plačtivá.“ Jedna odlišnost tu přece jen byla – když nosila dvojčata, pochybovala o tom, zda vůbec zvládne být matkou. Zejména dvou holčiček najednou.

Naprogramovaná matka

Zpěvačka děti vždy milovala. A vždy si na ně musela počkat. S prvním manželem Petrem Basikou přišla do jiného stavu v devětadvaceti. To byl na začátku devadesátých let na první dítě poměrně pozdní věk. I s druhým manželem chtěla mít dítě. On jej však odmítal. Musela si tedy počkat až na Petra Poláka.

„Je docela nespravedlivé, že má žena omezený věk plodnosti,“ míní Bára. Gynekolog ji však oponuje: „Příroda ví, co dělá. Žena nejenom musí dítě porodit, ale také musí být dalších dvacet let schopná se o něj postarat. Dítě v pětačtyřiceti se ještě zvládnout dá, ale v šedesáti už těžko.“

I přes nabitý program Bára výchovu malého Theodora zvládá. „Někdy jsem unavená, ale dá se to přežít. Navíc jedno dítě - v porovnání s dvojčaty – se dá hravě zvládnout.“ Také jí se vším pomáhá manžel plus dcery. Plnoleté slečny, které by samy mohly být matkami…

A noční vstávání? To Báře nevadí. „Jsem naprogramovaná, jako každá matka, konstatuje Basiková, která svou touhu po dítěti ani po pětačtyřiceti, kdy některým ženám začíná menopauza, nevzdala.

Kniha k zakoupení se slevou 15 % na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: Adéla Pěničková, frč