Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nela Boudová (43): Děti nepotřebují jíst maso!

Fotografie
30. srpna 2010 | 04:56

Herečka a dabérka Nela Boudová je vegetariánka. Jako mnoho lidí na celém světě, se dobrovolně zřekla masa. Dětem ale své životní rozhodnutí nutit nemůže. „Děti vždy musí dostat možnost volby,“ pověděla Nela Markétě Behinové, autorce knihy Výchova podle slavných maminek.

Nela nikdy nevařila svým synům nic, co sama nejí. Strava od maminky tedy maso neobsahovala. Když byli kluci malí, jednoduše tedy maso nedostávali. Později si ale mohli vybrat. A sami si zvolili, že se budou masa zříkat i nadále.

„Chápu, že lidem může připadat zvláštní, že syny vychovávám v tomto duchu. Ale věřím, že se nám nenarodili náhodou a své rodiče si vybrali,“ hájí svou vegetariánskou výchovu Boudová. „Samozřejmě to, jestli v bezmasé stravě budou chtít pokračovat i v budoucnocti, je jejich věc.“

Teď už kluci – desetiletý Andrej a o rok mladší Dalibor – chodí do školy a mají možnost jíst i jinde než doma. A sama Nela jim říká: „Pokud maso chcete, dejte si ho.“ Ale kluci i přesto zůstávají vegetariáni. Jen špekáček u táboráku si sem tam dají. „Pak mi ale vypráví, že jim stejně nechutnal,“ tvrdí herečka.

Nejen Nela, ale i dětská lékařka, která chlapce ošetřuje, je také vegetariánka. "I ona ví, že děti se vyvíjejí absolutně normálně, i když nejedí maso. Sama má tři," tvrdí Boudová. "Výchova bez masa dětem neškodí. Jen musí být samozřejmě pestrá."

Nela je tedy přesvědčená, že dítěti jídelníček bez masa neškodí. Dokonce byla vegetariánkou i během obou těhotenství. A navzdory názorům mnoha lékařů, kteří tvrdí, že by žena v požehnaném stavu měla mít pestrou stravu, obě těhotenství probíhala v pořádku. „Jednou jsem těhotná v televizi řekla, že nejím maso. Pak mi přišel dopis od rozhořčené lékařky. Prý páchám zločin na svém tělu,“ vzpomíná na drsná slova Boudová.

Andrej i Dalibor se vyvíjejí skvěle. Dokonce nikdy nebyli vážně nemocní. „To ovšem nepřisuzuji vegetariánství,“ povídá herečka. "My nejsme vegetariáni proto, že bychom mysleli, že bezmasá strava je zdravější. I když asi je.“ Nela sama přiznává, že kdyby na maso měla chuť, tak si ho klidně dá. Když jí například zavoní, ráda se zakousne. „Nejsem militantní vegetarián. Nezkoumám, jestli je v zeleninové polévce hovězí bujon.“

Ač Nela své syny vychovala jako vegetariány, ona sama většinu života maso jedla. „Mám blízko k východní filozofii a dlouhou dobu jsem maso přestávala jíst a pak zas začala,“ vzpomíná Boudová. K definitivnímu rozhodnutí ji před patnácti lety přesvědčilo, když viděla Němce střílet divočáky. „Otřáslo to se mnou,“ vypráví.

Nelini kluci se bezmasou výchovou necítí nijak postižení. Když byli malí, maminka jim vybrala školku, kde se maso nevařilo. Ve škole, kam nyní chlapci chodí, je vždy jedno jídlo bez masa. Stejně si ale Andrej i Dalibor vybrali, že budou jíst doma u své mámy. „Tak jim teď každý den, když přijdou z vyučování, vařím obědy,“ usmívá se herečka.


Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp, mivrk