Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maurerová: Před porodem měsíc na kapačkách!

Fotografie
19. července 2010 | 05:00

Herečka známá z nováckého seriálu Ulice, nemohla dlouho otěhotnět. Nakonec se tedy s partnerem rozhodli pro umělé oplodnění. Povedlo se a Míša čekala dvojčata. Těhotenství bylo jedno velké utrpení. Maurerová si mateřství musela tvrdě zasloužit.

„Říká se, že umělé oplodnění je proti přírodě. Pak ale může být proti přírodě i to, když má někdo umělou ledvinu,“ tvrdí Míša autorce knihy Výchova podle slavných maminek Markétě Behinové.

„Zřejmě je to způsobeno dobou. Samý stres, hormonální antikoncepce, muži vysedávají s rozpáleným notebookem na klíně ,…“ vyjmenovává možné prvopočátky neschopnosti počít dítě, herečka. „I já s partnerem jsme takto žili. A není divu, že se miminku do takové situace nechtělo.“ Nakonec přišla rovnou dvě děcka – dvojčata Pepíček a Madlenka.

Radost a hrůza zároveň

Míše byla zavedena dvě oplodněná vajíčka. Možnost uchycení je tak větší. Pro úspěch se někdy dokonce zavádějí i tři. To ale Maurerová odmítla. „Je to pak taková Sophiina volba. Když se úspěšně ujmou všechny tři, jedno se kvůli takzvané redukci musí odstranit. A to jsem nechtěla podstoupit.“ přiznává herečka.

U Maurerové se umělé početí naštěstí povedlo, čekala dvojčata a kromě radosti se dostavil i strach. Úzkost jak zvládne péči o dvě miminka najednou. „Docházelo mi to delší dobu,“ přiznává. Nakonec se ale smířila a o svém rostoucím břichu začala mluvit v množném čísle.

Osm týdnů v nemocnici

Těhotenství bylo peklo. Míša trpěla nevolnostmi, dokonce musela být i hospitalizována. „Zvracela jsem i čaj. Nemohla jsem vůbec jíst,“ vzpomíná maminka, která před porodem byla měsíc na kapačkách. Lékaři se snažili předčasný porod oddálit. „Nebylo to nic příjemného. Rozhodně nepovažuji těhotenství za nejlepší období v životě ženy,“ tvrdí Michaela.

Porod si však užila. „Byl to nádherný okamžik. Za čtyři hodiny od prvních kontrakcí byli Pepíček i Madlenka na světě,“ vzpomíná. Dvojčátka se narodila nedonošená. Měla váhu pouhých šestnáct set a sedmnáct set gramů. Proto s nimi musela matka, zůstat v nemocnici dalších třicet dní.

Dvojčata kojila jen šest neděl. Dál to nešlo. Byl to boj, který Míša často oplakala. Nakonec musely děti přejít na umělou výživu. „Myslím, že za tohle těžké období je mi odměnou, že mám dvě krásné a zdravé děti,“ uzavírá anabázi herečka.

Chci chůvu z Filipín

Mít dvě děti naráz je těžký úděl. Matka se musí věnovat oběma, aby na sebe nežárlily. „Hladím i nosím obě naráz. A řeknu vám, že se dvacet kilo živé váhy někdy pěkně pronese,“ s úsměvem konstatuje Maurerová.

Ví, že si musí na způsob péče o děti přijít sama. To se nedá vyčíst z žádné příručky. Zvlášť, když jsou potomci povahově odlišní. Pepík je prý po mamince, klidná Madlenka po tatínkovi.

Na pomoc s dětmi má Míša zdravotní sestru, která ji jeden den v týdnu od mateřských povinností uvolní a o dvojčata se sama postará. „Nerada bych si připadala jako nafoukaná ženská s vykořisťovatelskými manýry, ale do budoucna uvažuji o chůvě,“ přiznává Maurerová.

Herečka hodlá na plný úvazek zaměstnat rodilou Filipínku. „Nejsem žádná VIP matka. Alespoň si tak nepřipadám. Na tyto ženy jsem ale slyšela po celém světě spoustu chvály. Chtěla bych, aby s námi filipínská chůva bydlela a začlenila se do rodiny,“ plánuje budoucí výchovu s výpomocí Michaela.

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: Adéla Pěničková, frč