Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Laďka Něrgešová: Po porodu syn těžce onemocněl

28. června 2010 | 05:00

Laďka Něrgešová (34) zažívala během těhotenství i po porodu krušné období. Neustálé nevolnosti a bolesti se ale zdály nepodstatné ve chvíli, kdy synovi Adámkovi (1,5) diagnostikovali lékaři vrozené onemocnění ledvin. Jak herečka mateřství a nemoc syna zvládala a zvládá?

„Vůbec nechápu, proč se těhotenství říká nejkrásnější období v životě ženy,“ vypráví spisovatelce Markétě Behinové, autorce knihy Výchova podle slavných maminek, Laďka. „Samozřejmě to, že ve vás roste dítě, je hezký pocit. Ale mně bylo celé těhotenství strašně zle.“ Herečka si opravdu vybrala vše špatné, co požehnaný stav může provázet. „Měla jsem nejrůznější problémy. Zvracela jsem i po vodě. Také jsem dostala těhotenskou cukrovku, krvácela jsem,…“

Vysvobození?

Těhotenství se herečce, která má syna s novinářem Jaroslavem Pleslem, zdálo opravdu nekonečné. Na porod se těšila. Chtěla se už zbavit každodenních nevolností. Ale ani ten nebyl jednoduchý. Adámkovi se na svět nechtělo. I když Laďka toužila přivést syna přirozenou cestou, musela nakonec podstoupit císařský řez.

„Týdny po porodu jsem se vzpamatovávala z absolutního šoku. Nic nebylo tak, jak jsem si plánovala,“ vzpomíná. Adámek Laďce nedopřál oddychu. Herečka, která si po náročném těhotenství toužila na malou chvíli oddychnout, bděla nad synkovou kolébkou. „Adámek po porodu neustále plakal. Všichni říkali, že je to normální. Ale v nemocnici si to naštěstí nemysleli.“

Bezesné noci

Chlapeček měl vrozenou vadu močového ústrojí, kterou trpí asi jedno procento dětí na celém světě. Tato nemoc způsobuje časté záněty ledvin a s tím spojené komplikace. Následovalo deset měsíců denního užívání antibiotik. „Nevěděla jsem, co to je, mít déle jak tři týdny zdravé dítě,“ vypráví Laďka. Byla vyčerpaná. Netušila, kdy se syn uzdraví, kdy bude zase všechno v pořádku. „Neviděla jsem světlo na konci tunelu,“ přiznává.

Každý den hlídala syna, věnovala mu maximální péči. Stres a únava se na ní podepsaly. Usínala oblečená a totálně vyčerpaná v křeči pod synovou kolébkou. Slzy v očích. Teplé jídlo, vana a spánek pro ni byl nadstandard. „Pocit, že jsem máma, mě docházel dost dlouho. Až v nemocnici, kdy jsem musela rozhodnout, zda bude mít narkózu mi došlo, jak šílený a permanentní strach mě už napořád čeká,“ vypráví Laďka.

Absolutní štěstí

Herečka se teší, že nyní, kdy už je syn zdravý, bude moct začít chodit do školky. „Tatínek si paří s kamarády, zatímco já musím plánovat i návštěvu zubaře,“ postěžovala si spisovatelce Laďka. „Maluji si, že až bude Áda ve školce, budu schopná si udělat čas na kafe s kamarádkou,“ těší se herečka.

Za dítě je ale vděčná. I když trochu později než jiné maminky. Lékaři ji totiž kdysi sdělili, že děti mít nemůže. „Adam je pro mě vším. Nepřestanu žasnout nad tím darem, že ho mám,“ svěřila se Laďka. „Jsem šťastná máma, manželka i hospodyně na plný úvazek.“

 


 

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp