Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recepty na domácí masky pro suché, barvené i poškozené vlasy

Video se připravuje ...
Vyzkoušeno: Trápí vás suché vlasy? Vyrobte si doma avokádovou masku!
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
26. září 2017 | 06:00

Léto vaše vlasy pořádně vysušilo, a výkyvy teplot během začínajícího podzimu jim tak dávají pořádně zabrat. Aby vaše hříva byla zase lesklá a zářivá, musíte ji hydratovat. Dnes zapomeňte na své oblíbené vlasové produkty a vyrobte si doma výživnou masku z přírodních ingrediencí, které najdete ve spíži. Víkend je na to naprosto ideální!

Maska pro poškozené vlasy 

Na domácí masku budete potřebovat jen střední banán a lžičku mandlového oleje. Banán rozmačkejte vidličkou a promíchejte ho s lžičkou mandlového oleje. Vmasírujte do celé délky vlasů, zhruba 5 cm od hlavy a zvláštní péči věnujte hlavně vlasovým konečkům. Nechte působit zhruba 30 minut a poté umyjte šamponem a použijte kondicionér tak, jak jste zvyklá.

Banány vaše vlasy krásně zjemní a podpoří jejich přirozenou pružnost, zatímco mandlový olej udrží vlhkost uvnitř vlasového vlákna. Po použití budou vaše vlasy hebké, hladké a chráněné proti vysušení z chladného počasí.

Maska pro mastné vlasy 

Avokádo, med a olivový olej společně dokonale uzamknou vlhkost ve vašich vlasech, zatímco mátový čaj osvěží, vyčistí a hydratuje pokožku vaší hlavy. Avokádo oloupejte, rozmačkejte a dobře vyšlehejte s lžící medu, olivového oleje a lžičkou vlažného mátového čaje.

Vmasírujte do celé délky vlasů a zvláštní péči věnujte hlavně vlasovým konečkům. Nechte působit zhruba 30 minut a poté umyjte šamponem a použijte kondicionér tak, jak jste zvyklá.

Peeling z třtinového cukru 

Peeling vám sice vlasy přímo nerozzáří, ale dokáže odstranit odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy, takže ji odlehčí, a tak bude schopna snadněji vstřebávat živiny, které vaše vlasy tolik potřebují. Olivový olej jí potom dodá hydrataci a připraví ji na suché a chladné dny.

Dvě lžíce hnědého cukru míchejte se lžící olivového oleje tak dlouho, až se dohromady dokonale spojí. Rozdělte vlasy na několika místech a poté peeling krouživými pohyby jemně vmasírujte do pokožky. Důkladně vypláchněte teplou vodou, umyjte šamponem a naneste kondicionér tak, jak jste zvyklá.

Maska pro vlasy bez lesku 

Dýně je naprosto skvělou sezonní surovinou. Je bohatá na vitaminy A a C, obsahuje beta-karoten, zinek a draslík, a je proto báječná i pro vaše vlasy. Až se pustíte do dýňové polévky nebo kaše, dejte si bokem pár kostiček a vrhněte se na tuto skvělou masku.

Z  jednoho šálku očištěné dýně bez slupky připravte pomocí tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu pyré a vmíchejte do něj dvě lžíce medu. Poté vše naneste po celé délce vlasů, a to včetně pokožky u kořínků, a přikryjte koupací čepicí nebo igelitovým pytlíkem. Nechte působit minimálně 15 minut a poté opláchněte teplou vodou.

Maska pro vlasy bez objemu 

Abyste vlasovou pokožku i vlasy samotné dostala opět do kondice, dopřejte jim masku, ve které nefiguruje nic lepšího než klasické české pivo. Právě pivo totiž obsahuje mnoho vitaminu B, stejně jako bílkovin, které zaručí vašim vlasům oslnivý lesk.

V misce rozmačkejte banán, rozklepněte do něj vajíčko a šlehejte, dokud nedostanete dokonale hladkou hmotu. Poté přidejte lžíci medu a 125 ml světlého piva a důkladně promíchejte. Masku naneste do vlasů a do pokožky hlavy a zhruba 5 minut masírujte. Nechte působit hodinu a poté umyjte šamponem.

Proteinová maska pro oslabené vlasy 

Nic nedodá vašim vlasům víc síly než proteiny. Dopřejte jim proto tuto levnou, rychlou a účinnou kúru z bílého jogurtu. Smíchejte 125 ml plnotučného bílého jogurtu (ideálně 10 % tuku), jedno vejce a jednu lžíci citronové šťávy, důkladně promíchejte. Poté naneste na šamponem umyté vlasy a důkladně naneste hlavně na pokožku hlavy. Nechte působit 20 minut a poté důkladně vypláchněte teplou vodou.

Maska pro brunety

Chcete si hýčkat svou hnědou barvu vlasů, aby byla zářivější, výraznější a zdravější? Dopřejte jí všechny výhody, které v sobě ukrývají kakaové boby. Na masku potřebujete půl šálku holandského kakaa, 125 ml plnotučného jogurtu (ideálně 10 % tuku), 1 lžičku medu a 1 lžičku jablečného octa. 

Všechny ingredience smíchejte v misce a aplikujte na umyté, ručníkem vysušené vlasy. Při nanášení si dejte pozor, aby vám maska neukápla na ramena nebo obličej, protože by vám mohla dočasně obarvit pokožku. Nechte působit 2 až 3 minuty a poté důkladně vypláchněte teplou vodou.

Maska pro blondýny

Není vaše blond tak zářivá a jasná, jak byste si představovala? Pak si vezměte na pomoc přírodní "bělidla" v podobě heřmánku, citronu, a dokonce brambor. Oživte svou blond hřívu bez chemikálií a rizika narušení vlasů. 

Oloupejte a najemno nastrouhejte bramboru, tu promíchejte se šťávou vymačkanou z citronu. Přidejte 125 ml vlažného heřmánkového čaje a opět důkladně promíchejte. Naneste po celé délce vlasů, přikryjte plastovou koupací čepicí nebo igelitovým pytlíkem a přes igelit zahřívejte zhruba 2 až 3 minuty na mírnou teplotu fénem. Poté důkladně opláchněte.