Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dara Rolins: Stačí se na péči domluvit

31. března 2011 | 14:26

Střídavá péče, to je žhavé téma posledních dnů. Herečka Ivana Jirešová ji nerespektovala, a tak si dceru otec odvedl s pomocí exekutora. Střídavou výchovu řešily i Dara Rolins, Světlana Witowská (dříve Zárubová) či Barbora Srncová.

Před měsícem se na střídání o dceru Lauru dohodla zpěvačka Dara Rolins s jejím nevěrným partnerem Matějem Homolou. "Náš vztah i soužití s Matějem bylo a je nekonvenční. Stejně tak v péči o Lauru dáváme přednost vstřícné komunikaci mezi rodiči. Nevidím důvod, aby jakékoliv dítě neslo následky za chyby rodičů," potvrdila blesk.cz zpěvačka.

Dceru si předávají pravidelně po týdnu a nebo podle vytížení. "Laura má stejné právo na oba a jeden jak druhý to bez problémů respektujeme i přesto že je v mé péčí, nikoliv ve střídavé," upřesnila.

Zárubová: Můj syn tátu potřebuje

Tento model výchovy dětí po rozpadu vztahu není u nás zatím obvyklý. Většina rodičů, které mají potomka ve střídavé péči, se na ni dobrovolně dohodla. Nemysleli sobecky na své potřeby, ale na to, co bude nejlepší pro jejich dítě. Ve střídavé péči například vychovávají desetiletého syna Viktora moderátorka Světlana Witowská (kdysi Zárubová).

Dohodla se tak s exmanželem sportovním komentátorem Robertem Zárubou, ale ani pro ni toto rozhodnutí nebylo jednoduché: "Samozřejmě bych s Viktorem chtěla být pořád, ale Robert by s ním taky chtěl být pořád. Musím říct, že to z nich snáším nejhůř," svěřila se. "Viktor ale tátu potřebuje a určitě by mu nestačilo, kdyby ho vídal jednou za 14 dnů o víkendu." Proto si také pořídili bydlení ve stejné ulici, a tak syn střídá po čase jen jiný vchod domu a k druhému z rodičů si také může kdykoliv zaskočit.

Srncová: Ve Švédsku je střídavka automaticky

I herečka Barbora Srncová prošla podobnou zkušeností. Její dnes
čtrnáctiletá dcera Emma putovala už od tří let na měsíc za tatínkem do
Švédska a zase na měsíc zpět k mamince do Čech. "To trhání na letišti bylo vždy nepříjemné," přiznává Bára, ale zpětně je ráda, že se takto s manželem dohodli.

" Tenkrát to nešlo jinak, chápala jsem že ani exmanžel nechce dceru ztratit. Navíc jsem byla postavená před hotovou věc, rozvod jsem chtěla já a ve Švédsku jde dítě do střídavé péče automaticky. Jiná péče se řeší jen pokud je jeden z rodičů nějak problematický," vysvětluje herečka.

"Od té doby, co Emma začala chodit do školy už za tatínkem po měsíci
nelítá, ale tráví u něj veškérá volna a velké prázdniny máme napůl.
Vše se časem usadí, jen opravdu musí jít o to dítě, aby neztratilo ani
jednoho z rodičů, osobní problémy musí jít stranou."

Právě dohoda mezi rodiči je podle ní v takové situaci nejdůležitější, jinak ubližují právě a jenom tomu dítěti. Jejich situace byla navíc daná tím, že každý z rodičů Emmy bydlel v jiném koutu Evropy. Co kdyby ale žili v jednom městě, také by Bára na střídavou péči přistoupila? "Ano. Dítě má právo mít mámu i tátu. Do budoucna je to pro něj hodně důležité."

Autor: bak