Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zoufalá matka: Prohrává boj o syny

Jiřina je zoufalá
12. dubna 2011 | 06:00

Smutno je Jiřině Brandejské (35) po synech (11 a 15), kteří jsou v dětském domově. Stát jí je odebral, neboť před rokem nezvládla složitou situaci v rodině. Chlapce by si teď ráda vzala zpět, ale soud o ně prohrála. Chudáci kluci zatím zůstávají v dětském domově.

Jiřina Brandejská je nešťastná a stále se sama obviňuje. „Pořád si říkám, že jsem to zavinila já. Nedokážu zvládnout vyhrocené situace. Proč ale kvůli tomu mají být synové v dětském domově? Bojím se, že ten mladší se tam zkazí. Už se tam chytil party a začal kouřit,“ řekla Jiřina Brandejská.

Nemá peníze na právníka, hájí se sama

Manžel před rokem přišel na měsíc o práci. Na tři dny jim vypnuli elektřinu, neboť zaplatili pozdě zálohu. Mladší syn navíc vedl divné řeči o sebevraždě. Nezvládla to a obrátila se o pomoc na sociální odbor města Vysoké Mýto. Nebyl to tehdy její první psychický problém a pracovnice sociálky po poradě se soudcem rozhodly o umístění obou jejích synů z prvního manželství do diagnostického ústavu. Později i do dětského domova.

Mladší dceru (4) matce však pracovnice ponechaly. „Dceři je po klucích smutno. Hlavně po starším, na kterém lpěla. Je pravda, že moc peněz nemáme. Já jsem v invalidním důchodu a dostávám jen 3000 korun. Kluci by ale měli být s rodinou, a ne v dětském domově,“ říká Jiřina Brandejská.

Ona ani manžel nekouří, nepijí, nesázejí. Opravili si domek a vzorně se o něj starají. Čekají dalšího potomka. Nešťastná žena se domnívala, že soud o kluky vyhraje. Neměla však peníze na právníka, a proto se hájila sama. Soud prohrála, kluci musejí zůstat v dětském domově. „Proti rozsudku se chci odvolat. Nechci se synů vzdát,“ loučila se Jiřina Brandejská se slzami v očích.

Autor: Jaroslav Krčál, mivrk