Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otestujte se: Jste pro své dítě dobrými rodiči?

Čím víc budete o dětském světě vědět, tím lepšími rodiči budete.
13. března 2011 | 06:11

Už jste zapomněli, co jste v dětství považovali za důležité, proč jste za ten svět nechtěli jíst špenát a sousedce odnaproti jste ustavičně dělali naschvály? Pamatujete se na to, jak vám rodiče vůbec nerozuměli a vše brali jen z té "dospělácké" stránky?

Podle psychologů je pro rodiče poznání dětského světa velmi důležité. Čím víc o něm vědí, tím lépe mohou zvládat výchovu a být opravdu dobrými rodiči. Jak jste na tom vy? Co všechno víte o tom svém rošťákovi či malé parádnici? Udělejte si náš krátký test a zjistěte, kde ještě máte rezervy.

Za každou správnou odpověď a odpověď ano si připište 2 body, za každé občas 1 a za každé ne a nevím 0 bodů. Některé odpovědi si ověřte u dětí.

1. Na jaké kroužky chodilo vaše dítě v minulém školním roce a na jaké se zapsalo v tomto?
2. Které předměty ho nejvíce baví a které nemá rádo a vyhýbá se jim?
3. Co četlo v poslední době a jaké filmy se mu líbily?
4. Chodíte spolu k prarodičům a vzpomínáte na vaše dětství?
5. Víte si vzpomenout na dvou jeho oblíbených hrdinů z pohádky, seriálu či knížky?
6. Jaké jídlo má nejraději a jaké nesní ani za nic?
7. Znáte jeho oblíbenou barvu?
8. Co jej zaměstnávalo v posledních dvou týdnech?
9. Víte, co ho umí nejvíce naštvat nebo rozveselit?
10. Řekne vám váš syn nebo dcera i důvěrné věci o chlapcích zda dívkách, které se jim líbí?
11. Těší se vaše ratolest na víkend, protože máte často společný program?
12. Víte vypozorovat, kdy se pro něco trápí nebo v sobě něco dusí?
13. Dokážete se mluvit i o nepříjemných věcech bez zvyšování hlasu a pláče?
14. Říkáte si někdy, vůbec netuším, co se mu prohání hlavou?
15. Dokážete často předvídat, jak se zachová v určitých situacích?


VÝSLEDKY

21 až 30 bodů
Fantastické, gratulujeme! Jste výborní rodiče, své dítě velmi dobře znáte a víte s ním bez problémů komunikovat. Jen tak dál. Budování takového kamarádského vztahu bez manipulace a nátlaku je vynikajícím základem do budoucna. Zájem a poznání jeho silných i slabších stránek a citlivý přístup jsou tou správnou cestou. Pokračujte v tom, co jste tak slibně začali. Z vaší výchovy si mohou mnozí vzít příklad.

13 až 20 bodů
Ano, své děti znáte, o tom není pochyb. Ale víte o nich opravdu vše, co potřebujete, abyste je mohli co nejlépe usměrňovat? Nebo se pro vlastní pohodlí spokojíte s tím, po čem nemusíte zvlášť pátrat, protože to v podstatě stačí? Zkuste popřemýšlet, jak se k dítěti dostat ještě blíže a uvidíte, jak vám to pomůže při budování vzájemných pout. Určitě to stojí za to a v budoucnu se vám to vrátí i s úroky.


6 až 12 bodů
Máte hodně práce, nestíháte. Kolotoč porad protáhlých do pozdních večerů vám dává zabrat a dítě stíháte sledovat jen tak na půl očka. Vrací vám to stejně - tváří se, že ho velmi nezajímáte a je soběstačné. Je to však jen obranný mechanismus. Zabrzděte a začněte se dětem opravdu věnovat. Najděte si cestu, jak nahlédnout hlouběji do jeho duše a budete překvapeni, co tam nakonec objevíte.

0 až 5 bodů
Tento výsledek vybízí k radikální změně vašeho postoje. Zamyslete se, proč jste takto dopadly a rychle s tím něco dělejte. Vždyť vy vlastně vůbec nevíte, co vaše dítě potřebuje, o čem přemýšlí a kam směřuje. Toto není nic, čím byste mu v životě pomohli. Dětství uběhne jako voda a vy najednou zjistíte, že máte doma dospělého člověka, aniž byste si s ním užili to nejkrásnější období života.

Autor: lesk.sk, lenak