Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hygienici nemuseli zavřít žádný dětský tábor, rozdali pokuty za 60.000 Kč

Dětský tábor
5. srpna 2009 | 17:38

Hygienici nemuseli do poloviny prázdnin uzavřít ani jeden dětský tábor. Za prohřešky ve stravování, ubytování nebo v zásobování pitnou vodou ale udělili pokuty za téměř 60.000 korun.

Na šesti táborech na Vysočině a v Královéhradeckém a Zlínském kraji se také vyskytly epidemie provázené nevolností. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Letní pobyty pro děti prý nijak výrazně nenarušily ani povodně. V první polovině července bylo evakuováno několik táborů na Vysočině, v jižních Čechách a v Jihomoravském kraji kvůli přívalovým dešťům a zvýšené hladině řek. V posledním týdnu byl na žádost provozovatelů evakuován i tábor na jižní Moravě kvůli zvýšené hladině řeky Svratky.

Co se týká nemocí, na táborech byly zjištěné většinou virózy s průjmy, horečkami a nevolností. Ve dvou případech se děti nakazily z kontaminované vody a jídla. Na těchto táborech musela být provedena dezinfekce a zajištěn náhradní zdroj pitné vody.

Za červenec provedli odborníci 1115 kontrol a udělili 82 pokut. Na prázdninových pobytech v Česku se zatím rekreovalo přes 178.000 dětí. Nejvíce táborů, přes 200, je na Vysočině a v jižních Čechách.

Hygienikům musejí organizátoři dětských prázdninových pobytů hlásit tábory s více než 30 účastníky a delší než pět dnů. Při náhodných kontrolách pak zjišťují třeba to, jak provozní zaměstnanci tábora likvidují odpad. Kontrolují i počty toalet, sprchy pro děti, je také dáno, jak často se mají děti mýt v teplé vodě. Organizátor tábora musí mít i přesně vymezené prostory ke skladování potravin nebo stanovit zakázané potraviny, které děti na táboře nesmí jíst. Ze zákona je například také zakázáno uchovávat již uvařená jídla z oběda pro pozdější konzumaci, například k večeři.

Autor: ČTK