Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Erotika našich dědečků: Takhle dříve vypadalo porno! V Paříži ho fotil Čech!

2. března 2017 | 06:00

Zdálo by se, že v minulém století, kdy mravy nebyly tak uvolněné, erotika neexistovala. Samozřejmě to není pravda, sex je tu tak dlouho jako my a muže vždy vzrušovala nahá nebo alespoň částečně odhalená ženská těla. Jak vypadala erotická lákadla našich dědečků?

V Paříži v roce 1908 založil český imigrant Jacques Biederer fotografické studio. V roce 1913 se k němu přidal i jeho bratr Charles. Nebylo to ovšem jen tak obyčejné studio, vznikaly v něm fotografie na tu dobu velice odvážného ražení.

Bičíky a pouta, podivné masky a zvrhle vypadající sexuální hrátky, to vše zachycovali čeští bratři na svých fotkách, a dokonce pořídili i několik záběrů na kameru. Jejich foto studio, které pojmenovali Ostra Studio, bylo brzy velice proslulé a populární. Oblíbili si ho nejen francouzští muži.

Video se připravuje ...
Jacques Biederer • VIDEO: youtube

Na dnešní poměry jsou to fotografie velice cudné – ve srovnání s tím, čím je zaplaven trh. Je evidentní, že bratrům nechyběly umělecký cit a především smysl pro humor a nadsázku, který je z mnoha fotografií také patrný.

Bohužel, život jim nepřipravil hezký konec. Při obléhání Francie je Němci kvůli židovskému původu poslali do koncentračního tábora, z něj se už nevrátili. Zásadně ale ovlivnili svou tvorbou další následovníky. Dokonce o nich existuje i film.