Dieta, při které se smí víno i čokoláda: Zhubnete o 7 kilo?

  • Dieta, při které se smí víno i čokoláda: Zhubnete o 7 kilo?
    31. ledna  2017 
     06:00

    Velkou propagátorkou sirtfood diety je třeba zpěvačka Adele a my jí můžeme jen závidět. Vždyť přece nejhorší ze všeho je při hubnutí se vzdát těch hříšných potravin, jako jsou čokoláda nebo víno. Nechte se tedy touto požitkářskou dietou inspirovat i vy! Za sedm dnů autoři diety slibují až sedm kilogramů dole.  

  • Za úspěchem stojí i tato dieta

    2963923:gallery:true:trueKdyž se vloni v květnu objevila Adele na Billboard Music Award ve své nové štíhlejší postavě, snad každého v tu chvíli napadlo, jak se jí to asi podařilo... Vysvětlení podal zpěvaččin trenér Pete Geracimo, podle nějž za jejím úspěchem stojí i sirtfood dieta. Díky ní zhubla o 14 kilogramů. Je to ale samozřejmě pouze zlomek všeho, co zpěvačka musela při cestě za novou postavou podstoupit, nicméně i tak je 14 kilogramů s vínem a čokoládou super! 

  • Jak sirtfood dieta funguje?

    Vyzkoušejte některé z netradičních triků, jak zhubnout.
    Autor: iStock
    V prvé řadě – není to dieta v pravém slova smyslu. Ona totiž nic nezakazuje, ale naopak doporučuje potraviny, které jsou bohaté na polyfenoly. Ty pak v těle pomáhají aktivovat sirtuiny – odtud i název diety: sirtfood dieta. Jde o enzymy, které pomáhají tělu fungovat ve chvílích, kdy omezí energetický příjem. Pokud tělo přijme méně kalorií, nestane se to, co se děje obvykle, tedy že si organismus začne tuky ukládat, ale bude docházet k neustálému spalování. 

  • Které potraviny jsou ty nejlepší?

    ...
    Autor: iStock.com
    V knize Sirtfood dieta autoři Aidan Goggins a Matten Glen vymezili dvacet potravin, které jsou bohaté na polyfenoly. Ty pak tvoří sirtuiny. Mezi ty nejoblíbenější potraviny pak patří rukola, chilli, káva, zelený čaj, červené víno, kurkuma nebo vlašské ořechy – a pozor, také čokoláda! Dále to jsou také třeba sója, pohanka, kapusta, olivový olej nebo kapary. Zkrátka – je z čeho vybírat! 

  • Jaký je plán?

    Červené víno ke zdravému stravování patří, ale musíte dodržovat správné porce. V případě vína je to jedna deci.
    Autor: Shutterstock.com
    Sirtfood dieta je rozdělena do dvou fází. V té první je denní příjem omezen na 4200 kJ denně, skládá se ze tří zeleninových drinků a jednoho sirtfood schváleného jídla. Tato fáze trvá tři dny a poté nastupuje druhá, tentokrát čtyřdenní fáze. V té je příjem zvýšen na 6300 kJ. Stále je jídelníček složen ze tří zeleninových nápojů, ale už ne z jednoho sirtfood jídla, nýbrž ze dvou.  

    Po této týdenní fázi, při které jde hlavně o úbytek, přichází fáze udržovací. Ta trvá čtrnáct dnů a během těch už není přesně dán počet kalorií, které denně musíte sníst, ale spíše jde o rozumné množství vyvážené stravy. I tak by se ale vše mělo skládat ze tří jídel, jednoho zeleninového nápoje a dvou svačin v sirtfood režimu. K tomu všemu doporučují autoři knihy pětkrát týdně třicet minut pohybu. To ale není alfou a omegou diety.

  • Jsou nějaké nevýhody této diety?

    K hubnutí potřebujete tuky, ale ty zdravé, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny.
    Autor: Shutterstock.com
    Na první pohled člověka napadne, že tato dieta není nic dobrého. Vždyť příjem 4200 kJ denně je skutečně málo. Při redukci váhy by se toto číslo mělo pohybovat vždy tak kolem 6000 kJ. Tedy skoro o jedno jídlo více. Na druhou stranu – hlad by měly vyvážit právě sirtuiny. Co ale dietě hraje do karet, je fakt, že jídla jsou bohatá na zdroje živin, které potřebujeme. Také je zde zastoupeno poměrně velké množství bílkovin, které potřebujeme k tvorbě svalové hmoty. To tedy znamená, že kila, která jdou dolů, budou pravděpodobně skutečně tuky, nikoliv svaly, jak tomu u jiných diet bývá. 

  • Jaká jsou doporučení?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když po prvních sedmi dnech dost pravděpodobně zhubnete, zřejmě se dost dlouho radovat nebudete. Stejně jako u ostatních diet, které jsou založeny na striktní redukci váhy, hrozí i v tomto případě jojo efekt. Tedy jen co se odpoutáte od sirtfood jídel, kilogramy půjdou opět nahoru. A možná ještě o trochu více, než o kolik jste na začátku zhubli. Určitě je dobré vzít si některé základy ze sirtfood diety, ale ne všechny. V prvé řadě: zvyšte energetický příjem alespoň na šest tisíc kilojoulů. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji