Jak vyrýsovat paže a zpevnit prsa do letních šatů? Naučte se kliky jinak

  • Video se připravuje ...

    Domácí posilování: Naučte se dělat kliky jinak!

    31. března  2017 
     06:00

    Spousta trenérů považuje správně provedené kliky za krále cviků. Pokud totiž děláte kliky, zabrat dostane hned několik svalových partií, které zejména ženy ocení. Jsou to paže, prsa, ramenní a zádové svalstvo. Ideální základ pro letní šaty! 

  • Proč dělat kliky?

    Jestliže chcete mít krásná prsa i ve vyšším věku, musíte posilovat jejich svalstvo.
    Autor: Shutterstock.com

    Je hned několik důvodů, proč byste měla dělat kliky. Tento cvik vás nic nestojí, nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení a kliky můžete dělat takřka kdekoliv. Navíc se máte pořád kam posouvat, variací je nespočet. Pokud budete kliky cvičit pravidelně, pozitivně se to podepíše hlavně na horní polovině vašeho těla. Především posílí prsní svaly, ramenní svaly, tricepsy, deltový sval, břišní a v některých případech i zádové svalstvo.

     
  • Jak dělat kliky?

    Kliky na úzko.
    Autor: Shutterstock.com

    Můžete si vybrat do začátku buď lehčí variantu, tedy tu na kolenou, nebo klidně rovnou začněte tou těžší, na nohou. Narovnejte se v zádech, představte si, že byste v sobě měla pravítko. A pomalu jděte k zemi, pokrčte lokty. Nemusíte jít hrudníkem až na podlahu – zprvu vám to možná síla ani nedovolí. Jděte tedy tak hluboko, jak to dokážete. Dejte si pozor na záda a bedra, aby se nepropadala.

    "Ramena tlačím dolů, lopatky do šířky, mám zpevněné bříško a rovná záda," říká Radek Pajič z Bomton Power Concept. Dalším důležitým aspektem, na který si musíte dát pozor, je dýchání. S nádechem jděte dolů, s výdechem nahoru.

    Jak dělat správně klasické kliky? Podívejte se na video! 

    Video se připravuje ...
    Naučte se správně dělat kliky! • VIDEO: Marie Šilhová
  • Těžší varianta

    Umíte dělat správně kliky?
    Autor: Shutterstock.com

    Až budete bez problémů ovládat techniku klasických kliků, můžete pak varianty ztěžovat. Podle různých modifikací můžete postupně klást důraz na různé svalové partie. Sílu a výdrž budete trénovat tak, že v kliku ve spodní pozici vydržíte pár vteřin a poté se opět zvednete. Sílu prověříte také tím způsobem, že půjdete pomalu dolů a poté rychle vystřelíte nahoru, narovnáte se. Kliky také můžete dělat třeba s jednou rukou na míči, čímž dostanou více zabrat ramenní svaly. 

  • Kliky na široko a na úzko

    Kliky
    Autor: Shutterstock.com

    K tomu, abyste zkoušela těžší variantu, nepotřebujete ani žádné speciální náčiní. Začněte ze základního postoje a ruce dejte tak široko, jak jen vám to tělo povolí. A pak kliky provádějte normálně, jako u klasické varianty. Více budou zabírat ramenní svaly. Naopak čím blíže dáte ruce k sobě, tím více budou zabírat tricepsy. 

    Jak dělat široké kliky? Podívejte se na video! 

    Video se připravuje ...
    Domácí posilování: Naučte se dělat kliky jinak! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
  • Kolik opakování?

    kliky
    Autor: Shutterstock.com

    Mnozí dbají na to, aby udělali co největší počet opakování. Jenže mnohem důležitější než kvantita je i v tomto případě kvalita. Nevadí tedy to, že nemůžete jít v kliku tak hluboko, ani to, že jich neuděláte padesát. Raději myslete na to, abyste je dělala správně. Jinak svaly pevnější mít nebudete, a navíc si můžete také ublížit. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji