Jediný cvik, který vám stačí na posílení těla. A prkno to není!

Jediný cvik, který vám stačí na posílení těla. A prkno to není!
16. září  2016 
 06:00

Angličáky jsou za trest. Tedy vždycky jsem si to myslela, protože je musím dělat tehdy, kdy začnu flákat trénink. A když už jich takto uděláte desítky, najdete si k nim cestu a zjistíte, že to vlastně tak hrozné není. Během jediného cviku totiž posilujete hned několik partií. Takže vlastně je to trochu cvik pro lenochy - vše v jednom! Ale musíte je dělat správně. 

Dřep, klik, výskok a zase dřep! A opakovat. Jediný cvik, díky kterému posílíte svaly  rukou, nohou, na zádech, zadečku a středu těla. Nicméně musíte to dělat správně, jinak hrozí, že si tělo zpevníte maximálně tak nějakou ortopedickou pomůckou, protože si ublížíte. 

Začněte  zlehka

Než se z vás stanou profíci na angličáky, začněte zlehka. "Klidně si to rozfázujte, dělejte to postupně. Doporučuji to zkoušet třeba u zrcadla, kde se můžete pozorovat, zda cviky děláte správně," radí trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Spíše než rychlost je tedy důležité samotné správné provedení. Začněte z polohy, která je vám pohodlná, třeba právě z kliku. Klidně jej můžete dělat opření o gauč nebo jinou podložku, bude to pak jednodušší. 

 

Dělejte to, na co se cítíte

Pokud se na to ještě necítíte, klik dělat nemusíte. Stačí třeba jen naznačit. Důležité je se při kliku neprohýbat v zádech, lopatky se snažte stáhnou dozadu, jako kdybyste je chtěly schovat do kapes u kalhot. Lokty mějte mírně od sebe, hlavu v prodloužení těla. 

Z kliku pak přiskočte do dřepu a stále si hlídejte rovná záda, abyste se nekulatily. Pak už jen stačí se narovnat a zvednout se. Opět, můžete si ještě vyskočit, abyste cviku dodaly dynamičnost, anebo se jen postavte. A pak už jen stačí opakovat. Nejprve zkoušejte angličáky v klidu, rozfázované, a teprve až budete vědět, že jednotlivé části děláte správně, propojte je a můžete i přidat na tempu. 

Video se připravuje ...
Radek Pajič vysvětluje, jak správně dělat angličáky. • VIDEO: Marie Šilhová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji