Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová dieta je hitem v USA: Hlínu s džusem pijí i celebrity. A úspěšně hubnou!

Tenhle zázrak přírody, který používali už staří Aztékové, je neocenitelným detoxikačním prostředkem.
30. července 2014 | 06:00

Javorový sirup s citrónem, fialové potraviny, kojenecká výživa. Slyšeli jsme už o spoustě diet, na které hollywoodské hvězdy nedají dopustit. Teď je tu ale naprostá novinka, díky které kila mizí téměř před očima. O co jde a jak to funguje?

Ameriku teď ovládl jíl. Ano, neklame vás zrak. Opravdu máme na mysli obyčejnou hlínu. Vysoušenou prašnou drť. I když tahle vlastně není tak úplně obyčejná. Jde o bentonit, jemný přírodní jíl obsahující vulkanický popel.

Tenhle zázrak přírody, který používali už staří Aztékové, je neocenitelným detoxikačním prostředkem. Vyznačuje se skvělými absorbčními, antioxidačními a čistícími vlastnosti. Jíl na sebe dokonale dokáže navázat nečistoty i škodlivé toxické látky a odstranit je z těla. Výhodou je, že se nevstřebává, ale dochází k jeho přirozenému vyloučení z organismu.

Dobrou zprávou pro věčné dietáře ale je, že na sebe váže také tuky, kterých dokáže navázat velké množství. Proto je důležité pít ho před jídlem. A to i z důvodu, že na sebe váže vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E). Navíc, když se namočí, zvětšuje svůj objem, protože pohltí až dvanáctinásobně větší množství vody, než je jeho objem v suchém stavu.

Právě těchto vlastností využívají statisíce lidí, kteří se v minulosti marně snažili zhubnout. Bentonit v práškové formě užívají rozmíchaný v džusu. Pomáhá jim cítit se déle plnější, ale i odstraňovat z těla toxiny a těžké kovy.

A jako každou populární dietu, i tenhle jíl na hubnutí vyzkoušeli na vlastní kůži celebrity. Například herečka Zoe Kravitz se na jílovou dietu dala proto, aby kvůli roli anorektičky rychle zhubla deset kilogramů.

"Nakonec jsem musela pít hlínu, protože čistí tělo a naplní žaludek," řekla v rozhovoru pro Us Weekly Kravitz. Herečka Shailene Woodley zase tvrdí, že je to "výborná čistící kúra, která zbaví tělo toxinů".

Někteří odborníci ale jejich nadšení nesdílejí. "Není to něco, co bych doporučil. Jíl totiž může způsobit zácpu a při dlouhodobém užívání zabraňuje vstřebávání vitamínů a prospěšných minerálů, jako je třeba železo," řekl časopisu Grazia tenhle týden Sarah Brewer, lékař a autor knihy The Detox Total Plan.

Americká společnost Food Standards Agency zase veřejnost varovala, že u některých výrobků zakoupených od on-line prodejců bylo zjištěno, že obsahují arsen, jehož požívání vede ke "zvýšenému riziku rakoviny plic, kůže a močového měchýře."

Jak to tedy vypadá, je lepší držet se starého dobrého dokonale vyváženého stravovacího plánu a trochy toho pohybu. Co myslíte?