Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednoduché triky, jak zrychlit hubnutí: Dejte si předkrm a jezte pomalu

  • Hubnutí může být snadné.
    5. února 2014 | 06:00

    Nechcete držet drastické diety, ale naopak zdravě hubnout? Nemusíte se v jídle nějak zvláště omezovat, zkuste dodržovat pár jednoduchých pravidel, přidejte trochu pohybu a výsledek se dostaví.

  • Zpomalte


    ...
    Autor: Shutterstock
    Držíte dietu, ale nehubnete? Zkuste při jídle zpomalit. Na hlavní jídlo byste si měli udělat čas alespoň 30 minut a důkladně každé sousto rozkousat. Je dokázáno, že tím, že budete jíst pomalu, můžete za měsíc zhubnout asi o 1 kg navíc. Jestli si nevíte rady, jak přestat hltat, vezměte si místo příboru do ruky hůlky, uvidíte, jak se vám jídlo protáhne.
  • Nezapomeňte na snídani


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Výzkumy ukazují, že ti, kteří ráno vydatně snídají, jsou štíhlejší a v hubnutí úspěšnější. Připravte si jako první jídlo dne bílkoviny a vlákninu, ideálně například celozrnný toast s arašídovým máslem nebo vaječnou omeletu se zeleninou.
  • Nejezte u televize


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomeňte na jídlo u televize nebo rychlí oběd u počítače. U jídla se nesmíte nechat rozptylovat, jinak si jej ani pořádně nevychutnáte ani nebudete jíst pomalu. Podle americké studie jsou lidé, kteří si k jídlu vypínají televizi, dříve sytí a později mají znovu hlad nebo chuť na něco sladkého.
  • Jezte vodu


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Jídlo s vysokým obsahem vody, jako jsou masové a zeleninové vývary, okurkový salát nebo například meloun, mají méně kalorií a přitom zasytí. Pokud si tedy před hlavním jídlem dáte malý salátek nebo polévku, sníte toho pak mnohem méně. Hubnutí tak půjde mnohem snadněji.
  • Dejte si ořechy


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi jídly si dopřejte malou svačinku v podobě oříšků. Podle harvardské studie jsou právě oříšky a nejlépe pistácie, tím nejlepším, co můžete při dietě zobat. Nekupujte si ale pistácie vyloupané, naopak si kupte ty ve skořápce, jejich loupáním zpomalíte jídlo.
  • Zvyšte denní porci vlákniny


    dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Zvýšením příjmu vlákniny zrychlíte funkci střev a tím také metabolismu, což povede k rychlejšímu hubnutí. Vláknina navíc dobře zasytí, takže nebudete mít hlad. Přidejte proto do svého jídelníčku ovoce, zeleninu, luštěniny a také celozrnné produkty.

Klíčová slova:  dieta, hubnutí, vláknina, jídlo, ovoce, zelenina
Diskuse ke článku
.