Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pivo, cider, vinný střik: Jaké letní drinky pít a nepřibrat?

4. července 2014 | 06:00

Pozor! Téměř všechny oblíbené ženské drinky jsou kaloričtější než pivo. Připravili jsme pro vás přehled těch nejpopulárnějších, porovnali jejich kalorické hodnoty a vybrali ty, po kterých neztloustnete.

 

Nejdietnějším alkoholickým nápojem je vinný střik z bílého suchého vína, ale takto lehoučký mix vás moc nerozproudí. Pijete –li víno čisté, počítejte u suchého bílého 440 kJ na dvojku a u polosuchého až 770 kJ, což už je více než má běžné pivo desítka (650 kj). Pozor! Dvanáctka má kolem 750 kJ.

 

Ideální party drink - vodka se sodou

 

Překvapivě dobře vychází ze srovnání poměru cena výkon také vodka. Ve střiku se sodou a citronem se kvalitní vodka promění v osvěžující long drink. S panákem o objemu 4 cl má třetinka jen 370 kJ, což je při vyšší voltáži méně než má sklenka bílého (440 kJ). Podobně je na tom také třeba slivovice, hruškovice, whiskey a podobné lihoviny. Tedy pokud je zapíjíte sodou či minerálkou.

 

Pivo v malém neškodí

 

Celkem dobře si vedou také ochucená piva, která se podle značky a příchuti pohybují cca mezi 500 až 700 kJ na půllitr. Podobně je na tom oblíbené Frisco, jehož třetinková lahvička obsahuje od 525 kJ (bílé hrozny, lotos) do 775 kJ (černý rybíz).

 

Pozor na cider

 

Absolutním dietním propadákem je však stále populárnější cider. V průměru nemá třetinka méně 600 kJ. Se sklenic o objemu 0,4l oblíbeného cideru Kingswood  do sebe vpravíte 800 kJ, tj. cca stejně jako kdybyste snědla 100 gramový smažený kuřecí řízek.

 

Koktejly jen jako desert

 

Kalorickou bombou je také většina míchaných nápojů. Například oblíbené mojito vydá za lehkou večeři. Kromě již zmíněného střiku s vodkou můžeme doporučit také hit letošního léta italský Aperol Spritz, tedy střik z hořkosladkého aperitivu Aperol s proseccem a sodou. K lehkým koktejlům patří také tzv. Mimosa, tedy suchý sekt s pomerančovým džusem.

 

Není třeba připomínat, že v alkoholu jsou vždy zbytečné kalorie, obzvláště držíte–li dietu, ale za dlouhých letních nocí není snadné odolat. Ve fotogalerii proto najdete přehled populárních "letních" alkoholických nápojů a jejich energetické hodnoty. Ty jsou počítány na obvykle servírovaný objem nápoje.