Meloun s cibulí a dalších 5 originálních receptů s touto letní lahůdkou | Pro ženy | Blesk.cz

Meloun s cibulí a dalších 5 originálních receptů s touto letní lahůdkou

  • description
    description
    description
    description
    7. července 2014 | 11:53

    Vodní meloun s rukolou a cibulí? Šlehačkový dort s melounovým korpusem, slané melounové jednohubky, saláty a další speciality z této populární letní lahůdky.

     

  • Melounový salát s rukolou, fetou a cibulí

     

     Zkuste netradiční slanou melounovou variaci na řecké téma.

     

    Melounový salát na řecký způsob

     

     Potřebujete: 

     

     

     

    • 1/4 střední červené cibulky
    • 3 polévková lžíce bílého vinného octa
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 3 svazky rukoly, vyprané a zbavené dlouhých stonků
    • cca 1/2 kg vychlazeného vodního melounu zbaveného jadérek
    • 200 g sýru feta, rozdrobeného

     

     

     

    Postup: 

     

    Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a nechte odležet v míse s octem cca 20 minut v lednici. Cibulka zkřehne a nebude tak aromatická.

     

    V míse pak smíchejte rukolu s okapanou cibulkou, na to naskládejte na kostičky nakrájený meloun, posypte feta sýrem a dochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem.

     

    Tip: Místo bílého octa můžete zkusit třeba růžové balsamico nebo balsamico s medem.

     

  • Melounové gazpacho

     

    Melounová studená polévka ve španělském stylu 

     

    melounové gazpacho
    melounové gazpacho

     

     

     

    • 5 šálků melounu bez semínek
    • 1,5 šálku borůvek
    • 1 střední salátová okurka, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
    • 1/3 šálku červeného vinného octa nebo ovocného octa
    • 1/2 šálku čerstvého koriandu, bazalka či máta¨
    • 1/2 středně velké červené cibule, nadrobno pokrájené
    • 1/2 středně velké žluté pariky, pokrájené na malé kousky
    • 1 malá paprička jalapeño, bez semínek a rozdrcená
    • 1 avokádo, pokrájené na tenké proužky
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř

     

    Postup:

     

    4 šálky melounu, všechny borůvky, polovinu okurky a ocet rozmixujte dohladka. Část koriandru, cibuli, žlutou papriku a papričku jalapeño najemno nasekejte.
    Smíchejte s rozmixovaným pyré, přidejte pokrájený zbytek melounu a okurky, dochuťte solí a pepřem, zakryjte a dejte chladit. Servírujte v misce, s pár kousky avokáda a zbylým čerstvým koriandrem.

     

     

     

  • Melounové jednohubky

     

     Originální a svěží dobrota například k vínu.

     

     

     

    Potřebujete:

     

    • 2 polévkové lžíce nasekaných čerstvých bylinek (koriandr, petržel, bazalka či máta)
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 16 špejlí
    • 16 černých oliv
    • 16 kostiček feta sýru (cca 1,5 x 1,5 cm)
    • 16 kostiček melounu bez semínek (cca 1,5 x 1,5 cm)
    • čerstvě mletá sůl a pepř

     

     

     

    Postup:

     

    V misce smíchejte bylinky, olivový olej a sůl s pepřem na zálivku a můžete ji dochutit ještě citronem.
    Na špejle nasázejte jednotlivé ingredience jako na obrázku, před servírováním pokapejte bylinkovou zálivkou.

     

     

     

     

  • Salát s melounem po japonsku

     

    Vydatný salát po japonsku. Skvělý k sushi.

     

     

    Potřebujete:

     

    • 1 velká zrníček zbavená salátová okurka, nakrájená na kolečka
    • 400 g vodního melounu, nakrájeného na kostičky
    • 400 g zralého manga, nakrájeného na kostičky
    • 3 polévkové lžíce posekané máty a pár lístečků na ozdobu
    • 2 střední zelené chilli papričky (serrano), pokrájené ma tenké kroužky
    • 1 polévková lžíce rybí omáčky
    • 1 polévková lžíce sladkého japonského rýžového vína Mirin (k dostání v obchodech se sushi surovinami) 
    • 5 polévkových lžic oleje (např. slunečnicového)
    • sůl
    • citron

     

    Postup:
    Ve větší míse si připravíme dresink z máty, chili papriček, rybí omáčky, mirinu a oleje. Vše našleháme vidličkou. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Přidáme pokrájený meloun, okurku a mango a opatrně rukama promícháme. Zdobíme sekanými bylinkami (např. máta, bazalka)

     

  • Melounový dort

     

    Zdravý lehký dezert pro horké letní dny.

     

     

    Potřebujete:

     

    • 1 velký vodní meloun
    • 2 plechovky tučného kokosového mléka (nechat v ledici min. 6 hodin)
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 1 polévková lžíce medu
    • 1 šálek mandlí a sušeného kokosu
    • sezónní ovoce na ozdobu

     

     

     

    Postup:

     

    Meloun nechte přes noc důkladně vychladit a stejně tak plechovky s kokosovým mlékem. Druhý den seřízněte meloun u stopky z obou stran. Odřízněte zbylou slupku tak, aby vznikl z dužiny válec. 

     

    V míse smíchejte smetanu z kokosového mléka (při chlazení se vám srazí pod víčkem konzervy), med a vanilkový extrakt a jemně našlehejte. Směsí potřete melounový válec. Před tím ho ještě osuště papírovou utěrkou. Krém bude lépe držet. Mandle a kokos lehce opražte na pánvi, můžete přidat i trochu hnědého cukru. Ve schladlé směsi obalíte dort. Ozdobte sezónním ovocem. Až do servírování nechte v lednici.

     

     

     

  • Melounová sangria

     

    melounová sangria
    melounová sangria
    Autor: Shutterstock

    Potřebujete:

    1 (750 ml) láhev suchého Rosé vína
    3 polévkové lžíce likéru Grand Marnier nebo Triple Sec
    3 polévkové lžíce džusu z agáve
    1 šálek malin
    1/2 šálku melounu na kostičky
    1/2 broskve, na tenké plátky
    5 - 6 tenkých plátků limetky
    led

    Postup:

    Všechny ingredience smíchejte ve velkém džbánu a dejte chladit. Servírujte s ledem.

     

Klíčová slova: meloun
Diskuse ke článku
.