Meloun s cibulí a dalších 5 originálních receptů s touto letní lahůdkou
Vodní meloun s rukolou a cibulí? Šlehačkový dort s melounovým korpusem, slané melounové jednohubky, saláty a další speciality z této populární letní lahůdky.
Melounový salát s rukolou, fetou a cibulí
Zkuste netradiční slanou melounovou variaci na řecké téma.
Melounový salát na řecký způsobAutor: yumsugar.comPotřebujete:
- 1/4 střední červené cibulky
- 3 polévková lžíce bílého vinného octa
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 svazky rukoly, vyprané a zbavené dlouhých stonků
- cca 1/2 kg vychlazeného vodního melounu zbaveného jadérek
- 200 g sýru feta, rozdrobeného
Postup:
Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a nechte odležet v míse s octem cca 20 minut v lednici. Cibulka zkřehne a nebude tak aromatická.
V míse pak smíchejte rukolu s okapanou cibulkou, na to naskládejte na kostičky nakrájený meloun, posypte feta sýrem a dochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem.
Tip: Místo bílého octa můžete zkusit třeba růžové balsamico nebo balsamico s medem.
Melounové gazpacho
Melounová studená polévka ve španělském stylu
- 5 šálků melounu bez semínek
- 1,5 šálku borůvek
- 1 střední salátová okurka, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1/3 šálku červeného vinného octa nebo ovocného octa
- 1/2 šálku čerstvého koriandu, bazalka či máta¨
- 1/2 středně velké červené cibule, nadrobno pokrájené
- 1/2 středně velké žluté pariky, pokrájené na malé kousky
- 1 malá paprička jalapeño, bez semínek a rozdrcená
- 1 avokádo, pokrájené na tenké proužky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
4 šálky melounu, všechny borůvky, polovinu okurky a ocet rozmixujte dohladka. Část koriandru, cibuli, žlutou papriku a papričku jalapeño najemno nasekejte.
Smíchejte s rozmixovaným pyré, přidejte pokrájený zbytek melounu a okurky, dochuťte solí a pepřem, zakryjte a dejte chladit. Servírujte v misce, s pár kousky avokáda a zbylým čerstvým koriandrem.Melounové jednohubky
Originální a svěží dobrota například k vínu.
- 2 polévkové lžíce nasekaných čerstvých bylinek (koriandr, petržel, bazalka či máta)
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 16 špejlí
- 16 černých oliv
- 16 kostiček feta sýru (cca 1,5 x 1,5 cm)
- 16 kostiček melounu bez semínek (cca 1,5 x 1,5 cm)
- čerstvě mletá sůl a pepř
Postup:
V misce smíchejte bylinky, olivový olej a sůl s pepřem na zálivku a můžete ji dochutit ještě citronem.
Na špejle nasázejte jednotlivé ingredience jako na obrázku, před servírováním pokapejte bylinkovou zálivkou.Salát s melounem po japonsku
Vydatný salát po japonsku. Skvělý k sushi.
Potřebujete:
- 1 velká zrníček zbavená salátová okurka, nakrájená na kolečka
- 400 g vodního melounu, nakrájeného na kostičky
- 400 g zralého manga, nakrájeného na kostičky
- 3 polévkové lžíce posekané máty a pár lístečků na ozdobu
- 2 střední zelené chilli papričky (serrano), pokrájené ma tenké kroužky
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce sladkého japonského rýžového vína Mirin (k dostání v obchodech se sushi surovinami)
- 5 polévkových lžic oleje (např. slunečnicového)
- sůl
- citron
Postup:
Ve větší míse si připravíme dresink z máty, chili papriček, rybí omáčky, mirinu a oleje. Vše našleháme vidličkou. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Přidáme pokrájený meloun, okurku a mango a opatrně rukama promícháme. Zdobíme sekanými bylinkami (např. máta, bazalka)Melounový dort
Zdravý lehký dezert pro horké letní dny.
Potřebujete:
- 1 velký vodní meloun
- 2 plechovky tučného kokosového mléka (nechat v ledici min. 6 hodin)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce medu
- 1 šálek mandlí a sušeného kokosu
- sezónní ovoce na ozdobu
Postup:
Meloun nechte přes noc důkladně vychladit a stejně tak plechovky s kokosovým mlékem. Druhý den seřízněte meloun u stopky z obou stran. Odřízněte zbylou slupku tak, aby vznikl z dužiny válec.
V míse smíchejte smetanu z kokosového mléka (při chlazení se vám srazí pod víčkem konzervy), med a vanilkový extrakt a jemně našlehejte. Směsí potřete melounový válec. Před tím ho ještě osuště papírovou utěrkou. Krém bude lépe držet. Mandle a kokos lehce opražte na pánvi, můžete přidat i trochu hnědého cukru. Ve schladlé směsi obalíte dort. Ozdobte sezónním ovocem. Až do servírování nechte v lednici.
Melounová sangria
Potřebujete:
1 (750 ml) láhev suchého Rosé vína
3 polévkové lžíce likéru Grand Marnier nebo Triple Sec
3 polévkové lžíce džusu z agáve
1 šálek malin
1/2 šálku melounu na kostičky
1/2 broskve, na tenké plátky
5 - 6 tenkých plátků limetky
ledPostup:
Všechny ingredience smíchejte ve velkém džbánu a dejte chladit. Servírujte s ledem.