Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pět největších chyb, které děláte při cvičení, a proto nehubnete

  • Nedopouštíte se při cvičení také chyb?
    29. června 2014 | 06:00

    Konečně jste se odhodlala do toho pořádně šlápnout a začít s pořádným pohybem. Po několika týdnech intenzivního běhání a posilování nevidíte žádnou změnu? Možná se dopouštíte jedné z pěti nejzásadnějších chyb.

  • Spalujeme cukry místo tuků

    Všude kolem slyšíme, jak je běhání super kardio cvičením, že když budeme běhat třikrát týdně, kila půjdou dolu téměř sama. Jenže jak je možné, že po měsíci usilovného cvičení a úpravě jídelníčku se ručička na váze nepohla ani o deko? 
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na vině může být špatná tepová frekvence, kvůli které nespalujeme potřebné tuky, ale cukry. Tepová frekvence je počet tepů srdce za jednu minutu. V určitých hodnotách tělo spaluje tuky, ale jakmile tuto hladinu přešvihneme, začne spalovat cukry. A to je pro nás naprosto kontraproduktivní. 

    Tepová frekvence, při které spalujeme tuky a ne cukry, je velmi individuální. Proto je dobré se o tom poradit s odborníkem. Lze si ji také vypočítat jednoduchým vzorečkem: 220 - váš věk = maximální tepová frekvence. 

  • Chybné používání fitness přístrojů

    Když to zvládne ten holohlavý namakanec, proč bychom to nemohli zvládnout my? Cvičení na přístrojních ve fitness centru se může zdát jako naprosto jednoduchá a neškodná věc, opak je ale pravdou. 
    Pravidelný pohyb vás nabije energií,
    Autor: profimedia.cz

    Pokud nevíme, jak na daném stoji správně cvičit, jaké svaly přesně použít, může nám to uškodit. A to nejen proto, že dvacetiminutové pocení se v posilovně přijde naprosto vniveč. Chybným používáním výbavy posilovny si můžeme přivodit zdravotní problémy.

    Jestliže ale toužíte po tom tvarovat své tělo ve fitness centru, doporučuje se vzít si alespoň na jednu, dvě lekce trenéra, který vám vysvětlí jak stroje správně používat a které jsou pro vás ty vhodné.

  • Nezapomeňte na strečink!

    Nezáleží na tom, jestli se chystáme jít běhat, cvičit do posilovny, nebo na kolo. Každý z nás ale určitě zažil to ráno ,,po", kdy nás bolí pouhé svěšení nohou z postele a postavení se na ně.
    Před každým pohybem je nutné nezapomenout na pořádný strečink!
    Autor: Profimedia.cz

    Abychom předešli zatuhnutí svalů, musíme se před každým pohybem pořádně protáhnout. Cílem strečinku je udržet svaly stále elastické, a tím i připravené na případnou zátěž. 

    Podle odborníků bychom měli začínat vždy od hlavy, postupovat přes ramena, ruce, hruď až k nohám. Správný strečink by měl trvat dvě až tři minuty.

  • Nepravidelné cvičení

    Všichni to známe. První týden naprosté odhodlání a chuť do toho začít se sebou něco dělat. Ráno dobrovolně vstávávme v půl sedmé, abychom si stihli před prací na chvilku zaběhat. Po počátečním nadšení je ale těžší a těžší se vykopat z domova.
    diář
    Autor: Profimedia.cz

    Podle odborníků bychom se měli hýbat pravidelně, aby cvičení mělo efekt. Abychom se k tomu donutili, stanovme si určitý den a určitou hodinu, kdy každý týden budeme sportovat.

    Zapíšeme si tedy do diáře, že každou středu mezi osmou a devátou hodinou ranní běháme. Na tuto dobu si nebudeme plánovat žádné schůzky a brzy se z toho stane naprosto přirozená věc, stejně jakože si ráno a večer čistíme zuby.

  • Žádná odměna po cvičení!

    Müsli s banánem a jogurtem
    Autor: Shutterstock.com

    Tak, a za to, že jsem byla šikovná a hodinu cvičila, si dám pořádnou porci 

    Jenže pozor, tělo po cvičení ještě určitou dobu spaluje, tak by byla škoda tento proces zastavit. Pokud je cílem vašho cvičení redukce váhy, měli byste se jídlu vyhnout ještě přibližně hodinu, hodinu a půl po obědě.zmrzliny! Často se snažíme naši chuť na něco dobrého omluvit tím, že jsme si dalli do těla v tělocvičně, takže logicky si zasloužíme nějakou odměnu. 

    Pokud si chcete udržet postavu a nabrat svalovou hmotu, tak byste naopak měla do půl hodiny sáhnout po troše sacharidů. Ideální je banán, musli tyčinka, nebo džus.

     

Autor: maš
Diskuse ke článku
.
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...